Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

"De zon achterna", een prentenboek gebaseerd op de schilderijen van Vincent van Gogh

op 11 april 2022 door

Liu Hao (刘皞) schrijft en tekent prentenboeken voor kinderen (leeftijd 5+), gebaseerd op bekende schilderijen. In de serie Kunst voor kinderen van Clavis Uitgeverij zijn tot nu toe boeken over de schilderijen/beelden van Monet (De parasol van Camille), Rousseau (De jungle van de dromen), Michelangelo (De geboorte van David) en Van Gogh (De zon achterna) verschenen. In dit laatste boek (in het Chinees 追光的向日葵) wordt uit het "Zonnebloemen"-schilderij, dat Van Gogh in zijn eigen "Slaapkamer in Arles" heeft hangen, een zonnebloembaby geboren. Hij is oranje en heeft een bos felgele haren op zijn hoofd. Dit jongetje reist door verschillende schilderijen die Van Gogh heeft geschilderd terwijl hij in Frankrijk woonde. Het jongetje loopt de heerlijke warme stralen van de zon achterna en komt uiteindelijk terecht in "De sterrennacht".

De zonnebloembaby, zoals het jongetje zichzelf noemt, is meer een kind dan een baby - hij kan praten, lopen, nadenken over licht en donker, en zelfs een beetje vliegen. Al hoeft het wezentje, als je de tekeningen bekijkt, niet noodzakelijk een jongetje te zijn.
Het verhaal is kort, maar toch niet helemaal voorspelbaar. Al krijg je misschien al een vermoeden over het einde als je de kaft goed bekijkt...

Op elke dubbele pagina staan één tot drie zinnen. Het lettertype is klein genoeg om de aandacht niet weg te trekken van de tekeningen, maar groot genoeg om makkelijk te kunnen lezen. Qua woordgebruik is het meer geschikt om voor te lezen door een ouder of leerkracht, dan om zelf te lezen door jonge kinderen.

Als Vincent van Gogh digitaal zou kleuren...

Op elke dubbele pagina staat een grote tekening in de stijl van Vincent van Gogh: grote gekleurde vlakken, ingekleurd met veel kleinere streepjes in net iets andere kleuren, niet heel gedetailleerd maar toch duidelijk wat het voor moet stellen.
In tegenstelling tot de schilderijen van Van Gogh, zijn deze tekeningen digitaal gemaakt. Toch heeft elke bladzijde wel de sfeer van een Van Gogh-schilderij.

Vincent van Gogh zelf komt ook een paar keer voor in de tekeningen, maar hij lijkt de zonnebloembaby niet op te merken. Anders had hij hem vast wel geschilderd!

Wat wel jammer is, is dat er behalve het schilderij van de zonnebloemen dat is nagetekend door Liu Hao, geen afbeeldingen van de originele schilderijen (met titel en jaartal) in het boek staan. Dit zal in de Chinese versie ook niet gestaan hebben, maar zou een mooie toevoeging aan de Nederlandse uitgave geweest zijn.

Conclusie

Het is echt een fantasieverhaal, waarin een wezentje door de wereld van Vincent van Goghs schilderijen wandelt. Qua sfeer passen de tekeningen goed bij Van Gogh, maar qua verhaal eigenlijk niet: Vincent van Gogh schilderde geen fantasiewezens.
Toch is het een leuk idee om op deze manier door zijn schilderijen te dwalen.

Wat is jouw favoriete schilderij van Vincent van Gogh?



Reacties op: "De zon achterna", een prentenboek gebaseerd op de schilderijen van Vincent van Gogh

Meer informatie

Gerelateerd

Over