Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dokter diertje, de dappere dierendokter die doelbewust en daadkrachtig doodzieke dieren helpt

op 24 november 2018 door

Het zal niemand verbazen dat de woorden Dokter Diertje bij mij (Evy) een bijzondere interesse opwekken. Ik schaar mezelf namelijk ook onder de dierendokters en ik ben erg benieuwd hoe Yoko Heiligers dit mooie beroep onder de aandacht weet te brengen van de kleinsten in dit prentenboek. Laten we samen op ontdekking gaan door deze twee diervriendelijke boeken. 

Yoko Heiligers 
Yoko (1983) studeerde aan de kunstacademie in Zwolle. Daar volgde ze een opleiding tot illustrator. Naast eigen prentenboeken bedenken en illustreren, werkt ze ook nog voor diverse andere opdrachtgevers. Ze bezoekt scholen en ook geeft ze workshops rond haar prentenboeken. Omdat ze zelf een echte dierenvriend is, geeft ze graag de dieren een hoofdrol in haar boeken. In 2017 werd haar boek Wauw Pauw bekroond met een Vlag en Wimpel.

Dokter Diertje 
Yoko geeft zelf aan dat de boeken gebaseerd zijn op de verhalen die ze aan haar dochter Loes vertelde. 

17320d4bfd2e2d602940887e0552ade9.jpg
We leren in het eerste boek Dokter Diertje en het hinkende hert de beste dokter kennen. Waar hij werkt en welke instrumenten hij nodig heeft om de dieren uit het Grote Bos weer beter te maken. 

Met de woorden 'Goedemorgen en beterschap! Wie kan ik helpen, waar doet het pijn?' begroet hij iedereen die hem komt opzoeken. Wat moet het leuk zijn als je je niet lekker voelt, om zo vrolijk begroet te worden!

Wat voor wezen denken jullie eigenlijk dat Dokter Diertje is? Ik ben er zelf nog niet helemaal uit... een soort beer, maar met die kleurrijke staart die heel erg multifunctioneel lijkt, is het toch een groot vraagteken!

Het Hinkende Hert 
Welke dieren helpt Dokter Diertje nu eigenlijk allemaal? Niet alleen de grote dieren, zoals het hert, worden geholpen, ook de vogels, andere zoogdieren en zelfs een pissebed komen aan bod. Want alle dieren uit het Grote Bos verdienen het om verzorgd te worden. Dat is duidelijk de boodschap die Yoko Heiligers mee wil geven. 

Stijl 
Heiligers stemt tekst en illustraties mooi op elkaar af. De hele spread is telkens één grote illustratie en daarop staan dan enkele regels tekst die uitleg geven bij de betreffende uitgebeelde situatie. Het moet gezegd worden dat ook zonder de tekst de illustraties eigenlijk al heel veel duidelijk maken. Met de grote gekleurde vlakken en de duidelijke lijnen lijken de illustraties erg eenvoudig, maar toch verstopt Heiligers op elke pagina wel een detail dat je stiekem toch aan het lachen maakt. 

Om een voorbeeld te geven: De pissebed die druipend uit zijn badje komt. En die je als lezer toch helemaal vertedert.

De Zielige Zwijntjes 
Bij het openen van het tweede boek over Dokter Diertje valt als eerste op dat het zich in een ander jaargetijde afspeelt. De bomen hebben mooie herfstkleuren en overal liggen en vallen bladeren. Persoonlijk vond ik dit een erg mooi detail. Het was makkelijk geweest om alles hetzelfde te houden en alleen de 'personages' te veranderen. 
De behandelmethodes blijven verbazen en ook hier zit veel humor in verstopt, maar dan op een lieve manier. Wat te denken van het zwijntje onder een dekentje? 
Schattig toch?

Conclusie 
De beide prentenboeken met Dokter Diertje in de hoofdrol zijn echt mooie voorleesboeken voor de allerkleinsten. Ze zullen genieten van de tekeningen en de verhalen die erbij horen. Het geheel is erg eenduidig gehouden en dat is helder en overzichtelijk. Er zit fantasie in, maar het belangrijkste is dat je de liefde van de bladzijden af voelt spatten! Wat heeft een kind nog meer nodig dan te weten dat er ook iemand is die voor de dieren zorgt? Net zoals er voor hen wordt gezorgd. 

Ben je op zoek naar een mooi prentenboek voor je dierenlievende kind? Dan ben je met deze boeken van Yoko Heiligers aan het juiste adres! 

Groetjes,
Evy


158b52cc456da88caa0296fda99a960a.jpgef849f0300a0413d054dd2962e3c41b1.jpg



Reacties op: Dokter diertje, de dappere dierendokter die doelbewust en daadkrachtig doodzieke dieren helpt

Meer informatie

Gerelateerd

Over