Eén miljoen vlinders
Tijdens mijn studie jeugdliteratuur leerde ik, dankzij en studiegenootje, het werk van Carll Cneut kennen. Ik dacht dat ik redelijk op de hoogte was van schrijvers en illustratoren, maar toch was deze Vlaamse illustrator een totaal onbekende van mij. Best apart, want hij had destijds al vele werken op zijn naam staan, had met voor mij bekende auteurs samengewerkt én had al vele prijzen voor zijn werk gewonnen. Mijn mede-student schreef haar afstudeerscriptie over zijn werk en door haar enthousiasme ben ik zijn boeken gaan bekijken.
Door Ilja.
Carll Cneut
Carll Cneut is in 1969 geboren in België. Hij studeerde in Gent, grafische vormgeving en werkte daarna als artdirector. In 1996 illustreerde hij zijn eerste boek: Varkentjes van marsepein. Vele werken volgden en hij wint zelfs meerdere malen De zilveren penseel. Het meest bekroonde boek is Het geheim van de keel van de nachtegaal (2008). Cneut wordt geroemd om zijn compositie. In zijn werk denkt hij na over de plaatsing en het lijkt daardoor dat het beeld verder gaat dan het boek. Wanneer hij een tekst krijgt, maakt hij een dummie van zijn schetsen en werkt zo beeld voor beeld uit totdat het af is.
Eén miljoen vlinders
Dit boek verscheen in 2007, maar is 2019 opnieuw gedrukt. Voor dit boek werkte Cneut samen met Edward van de Vendel. Een samenwerking die overigens meerdere titels voortbracht. Eén miljoen vlinders gaat ver een olifant, Stach, die zomaar uit het niets vlinders ziet. Het worden er steeds meer, de anderen zien ze niet, maar wensen Stach veel succes. Waar komen die vinders toch vandaan? En waar leiden ze hem naartoe?
Review
Het boek is groot, 37 cm x 26 cm. Ik vind dat enorm passend bij de prenten van Cneut. Die voelen ook groots aan, alsof het boek eigenlijk nog te klein is voor de illustraties. In verhouding zijn de afbeeldingen dan ook veel meer aanwezig dan de tekst. Dat kan ik nogal storend vinden in een prentenboek, maar in dit boek vind ik het kloppen. De tekeningen dragen het verhaal en het klopt daarom dat deze meer aanwezig zijn.
Het formaat van het boek maakt het overigens wel mogelijk om met de tekst en de lay-out te spelen, zie ook onderstaande foto. Ook deze speelse weergave hoort bij het verhaal. Het gaat over vlinders, die fladderen, extra leuk is het dan dat de tekst ook fladdert.
Uiteraard ben ik dit boek gaan lezen vanwege de illustraties. Die zijn ook echt prachtig! Er is in dit boek zoveel te zien. Elke keer weer zie ik nieuwe details. Zoals ik eerder al aangaf, lijkt het soms wel dat de afbeeldingen te groot zijn voor het formaat. Dat is ook echt het geval, maar daar kwam ik pas achter na een paar keer het boek bekijken. In het boek zit een illustratie die als spread over twee bladzijden in het boek wordt weergegeven, maar afgesneden lijkt. Op de pagina ervoor en op de pagina erna, staat de 'rest'. Deze details vind ik een leuke toevoeging aan het boek.
De prenten zijn dus prachtig en ik gaf aan dat de afbeelden in verhouding meer voorkomen. Toch bevat dit boek voor een prentenboek redelijk wat tekst. De illustraties vertellen het verhaal, maar de tekst is zeker niet ondergeschikt. De illustraties en de tekst vullen elkaar perfect aan. Ik kan in dit boek duidelijk het verhaal lezen én zien. Dat vind ik echt een kracht van het boek!
De inhoud en tekstgebruik is niet geschik voor alle lezers en kijkers. Het boek gaat over verliefdheid, maar benoemt dat niet letterlijk. Je leest het als het ware tussen de regels door. Dat kan het wel moeilijk maken om de boodschap uit het verhaal te halen. Dat maakt voor mij het boek alleen maar mooier, maar ik zou het daardoor niet snel als 'tussendoor-boek' voorlezen. Ik wil het in zijn kracht gebruiken en er een les omheen ontwerpen bijvoorbeeld. Neemt niet weg dat dit boek ook prima te lezen is zonder gesprek, maar het boek is daar zeker goed voor te gebruiken.
Wat mij betreft is dit zeker een aanrader. Een parel voor elke boekenkast!