Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een sneeuwman in de klas.

op 12 januari 2019 door

In het Lees je wijs artikel over kerst kondigden we het lezen van Het verhaal van de Sneeuwman al aan. Joke nam het boek mee naar de klas. Wist ze de magie over te brengen op de kinderen?

- door Joke -

Er was eens 40 jaar geleden...

Raymond Briggs (1934) en een sneeuwman

Briggs is een Brits auteur, illustrator en cartoonist. Zijn bekendste werk is De Sneeuwman dat 40 jaar geleden verscheen maar vooral naam verwierf na het verschijnen van de film in 1982.

Zowel het prentenboek als de film zijn tekstloos. De prenten spreken voor zich. Hoewel in het oorspronkelijke boek geen kerstboom of kerstman voorkomt, past dit verhaal door de magische, winterse sfeer perfect bij de feestdagen.

James is de hele dag bezig om de perfecte sneeuwman te maken. ‘s nacht komt de sneeuwman tot leven en James toont zijn huis. Daarna vliegt de Sneeuwman over Engeland met de jongen. Ze keren terug en ‘s morgens is de Sneeuwman gesmolten. In de film vliegen de twee voor ze weer naar huis gaan nog door naar De Kerstman. Deze korte film kreeg een Oscarnominatie.

Het boek:

De film:

Nu

Robin Shaw, zag de film als jongen en het was een van de redenen waarom hij illustrator werd.

Ter ere van het 30-jarig bestaan van de film verscheen een vervolg, De Sneeuwman en de sneeuwhond. Shaw werd gevraagd voor deze productie en kon zo nauw samenwerken met Briggs, een van zijn grote voorbeelden. Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het prentenboek, vroeg de uitgeverij de bekende auteur Michael Morpurgo (1943) om een tekst te schrijven passend bij de originele prenten. Morpurgo schreef al meer dan 130 boeken waarvan het bekendste War Horse is dat door Stephen Spielberg verfilmd werd.

Voor Het verhaal van de Sneeuwman werkten Morpurgo en Shaw dus samen en dat resulteerde in een verhaal van meer dan 100 bladzijden dat de sfeer van het prentenboek trouw blijft. De illustraties blijven eveneens trouw aan de stijl van De Sneeuwman. Net als in de film gaan James en zijn koele vriend op bezoek bij de Kerstman. De auteur volgt het klassieke verhaal en het verhaal van de film maar voegt ook nieuwe elementen toe zoals oma, die ook een rondje meevliegt met de Sneeuwman.

De tekst is gedrukt in voldoende groot lettertype voor de doelgroep van 6- tot 9-jarigen, de woordenschat en zinnen zijn eenvoudig en de hoofdstukken kort dus zowel geschikt voor zelf lezen als voor voorlezen.

In het verhaal komt het thema eenzaamheid nog meer tot uiting dan in het prentenboek. James wordt namelijk gepest omdat hij stottert en de Sneeuwman is de vriend die hij op dat moment nodig heeft. Het is vooral dankzij de illustraties dat de magie en de sfeer van het prentenboek overeind blijven.

Een klas vol enthousiaste kinderen

Het boek bevat op het einde enkele bijlagen zoals informatie over kersttradities wereldwijd. Erg bruikbaar om tijdens een les wereldoriëntatie de gebruiken van verschillende culturen te verkennen en vergelijken met de eigen tradities. Ook leer je de perfecte sneeuwman maken. Zodra het sneeuwt gaan we dat zeker eens proberen.

Zelf gebruikte ik de video van het prentenboek om zo te komen tot een les over symmetrie waarna de kinderen aan de slag gingen met de Sneeuwman uit het verhaal. Nadien las ik nog een stuk voor uit het nieuwe boek. Als resultaat staan ze nu allemaal te popelen om het boek te mogen lezen.

efc19b3c0a53826adcc3cd719923e32c.jpeg

Gebruik jij weleens boeken als start voor een les? Welke?



Reacties op: Een sneeuwman in de klas.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Morpurgo

Michael Morpurgo

Michael Morpurgo is een Britse schrijver. Hij studeerde Engelse en Franse taal- ...