Een Tijger in de Klas
Tijgers staan bekend als angstaanjagende dieren die iedereen bang maken. De Trippelende Tijger vertelt het verhaal van Kleine Tijger. In tegenstelling tot zijn grote soortgenootjes is Kleine Tijger helemaal niet angstaanjagend. Hij is onhandig en slaagt er maar niet in om andere dieren bang te maken. Maar Kleine Tijger is vastbesloten! Zal het hem lukken één van de andere dieren bang te maken?
Geschreven door Ilja en Annemieke.
Schrijfster en illustrator Phillipa Leathers is bij het grote kinderpubliek bekend van de tv-series Peppa Pig en Charlie en Lola. In 2013 maakte ze haar prentenboekendebuut met Het Zwarte Konijn, waarvan de Nederlandse vertaling in 2015 verscheen. Onlangs werd daar het prentenboek Trippelende Tijger, voor kinderen tussen de vier en zes jaar, aan toegevoegd. Een grappig verhaal rondom het thema angst en bang zijn. Het leent zich uitermate goed als voorleesboek voor de kleuterklas. En wat is er nou leuker dan een prentenboek in de klas tot leven laten komen. Jeugdliteratuurclubleden Ilja en Annemieke sloegen de handen ineen om voor jullie leuke lesactiviteiten te bedenken, die je helpen de Trippelende Tijger de klas in te brengen.
Verhaal uitspelen
De leerkracht leest eerst het verhaal voor aan de kinderen. Vervolgens wordt het verhaal een tweede keer voorgelezen. Nu wijst de leerkracht kinderen aan die een bepaalde rol toegewezen krijgen. Ter ondersteuning kunnen maskers uitgedeeld worden passend bij de verschillende rollen. Terwijl de leerkracht het verhaal voorleest, beelden de kinderen hun rol uit. Een kind krijgt de rol van Kleine Tijger, anderen zijn de olifant, de grote tijger die zijn broer is, de apen, etc. Voor een optimale ervaring zorg je voor een spiegel (bij voorkeur in een bak met water), zodat ook het laatste deel van het verhaal kan worden uitgespeeld. Aan het einde kun je ook de kinderen met een andere rol dan die van de Kleine Tijger laten ervaren wat er kan gebeuren als je bij het water iemand laat schrikken.
Spelactiviteit
Het boek leent zich uitermate voor een variatie op de spelactiviteit van de slapende reus. Waar bij de slapende reus de kinderen sluipend naar de reus lopen, om zijn deken weg te trekken en terug naar 'huis' te rennen - een afgesproken punt in de gymzaal. De reus probeert het andere kind te tikken voor het dat punt bereikt heeft. Bij dit verhaal kun je de rollen omdraaien. Een van de leerlingen wordt de tijger. Terwijl de andere kinderen met hun ogen dicht verspreid door de gymzaal zitten, sluipt of trippelt de tijger in de richting van de kinderen met het doel ze te laten schrikken. Wanneer het kind de tijger achter zich hoort draait het zich om en wordt de tijger betrapt. Ook hierin kan een tikvariant worden aangebracht. Na het laten schrikken, rent het desbetreffende kind achter de tijger aan en probeert hem te tikken voordat hij op een vooraf afgesproken plek in de 'jungle' is.
Tijger knutselen
Je kunt natuurlijk de kinderen een tijgerkleurplaat of een tijgermasker in laten kleuren, maar je kunt ook op deze knutselmanieren de tijger de klas in brengen.
Laat de kinderen hun hand met oranje verf bedekken en deze op papier drukken. De duim vormt de staart van de tijger en de vier vingers zijn de poten. Laat het kind zelf een kop tekenen en de strepen aanbrengen.
Geef de kinderen een grote oranje cirkel voor de kop van de tijger en twee kleine cirkeltjes voor de oren. Laat ze met witte en zwarte cirkels ogen maken en een driehoekje kan simpel de neus vormen. Laat vervolgens de kinderen van zwart papier strepen scheuren (dit is overigens goed voor de fijne motoriek) en deze op het tijgergezicht plakken.
Hang ze vervolgens in het lokaal op en je hebt een klaslokaal vol tijgers!
Liedjes en muziekactiviteiten
Laat de kinderen zelf ontdekken hoe ze het geluid van een trippelende tijger kunnen namaken. Leg overal in het klaslokaal muziekinstrumenten en voorwerpen neer en laat de kinderen zelf op onderzoek uitgaan met welk voorwerpen ze kunnen trippelen.
Het liedje De Tijger past helemaal bij het boek Trippelende Tijger. Leuk om samen met kinderen te zingen. Je kunt een variatie maken tussen hard en zacht stemgebruik. Bovendien kun je 'echte' Tijgergeluiden maken tijdens het zingen.
Het liedje 'Ik loop als een beer' is ideaal om samen te zingen, maar vooral ook als bewegingsactiviteit. Laat de kinderen de dieren uitbeelden. Niet alleen de tijger, maar ook andere dieren uit het boek zoals de olifant en de kikker komen aan bod. De tekst van het liedje vindt je hier.
Andere kinderboeken met het thema Angst / Bang zijn
Op zoek naar andere titels die je - in combinatie met dit boek - kan gebruiken om het thema angst en bang zijn in de kleuterklas te bespreken?
Ben je bang in het bos, Grote Wolf? - Jan de Kinder
De Gruffalo - Julia Donaldson
Kleine Muis is niet bang - Petr Horácek
Lekker nooit niet bang! - Vivian den Hollander
Heb jij al kennis gemaakt met de Trippelende Tijger? Welke activiteiten vind jij leuk om met kinderen rondom dit boek uit te voeren?