En toen... De Kinderboekenweek
Ga je mee, de geschiedenis in? We hebben speciaal voor De Kinderboekenweek de tijdmachine van de Boekenbengels en Leesbeesten onder het stof vandaan getoverd en gaan op reis. Het thema van De Kinderboekenweek 2020 is geschiedenis en we gaan samen kijken wat er toen gebeurde. Met onze tijdmachine keren we terug in de tijd, opzoek naar de meest interessante en boeiende boeken over de geschiedenis.
-Door Joke en Sanne-
Vandaag, op 30 september, begint De Kinderboekenweek en wordt er aandacht geschonken aan vroeger. Met behulp van boeken kom je op een leuke manier meer te weten over het verleden, reis je af naar andere werelden en krijg je een kijkje in hoe het er toen aan toe ging. Wat is de wereld in de loop der jaren veranderd!
Laten we op ontdekking gaan. Kom op, stap in. We beginnen bij het heden, maar zullen al snel steeds verder weg raken van het nu. Klik je op onderstaande banners, dan maak je een tussenstop en kun je even rondneuzen in een specifieke periode.
21e eeuw
De 21e eeuw. De eeuw waarin wij leven. Geen geschiedenis zou je zeggen, maar toch is er al het nodige gaande waarmee we geschiedenis schrijven. Social media, het klimaat, vluchtelingenproblematiek en diversiteit zijn actuele onderwerpen die geschiedenis schrijven en typerend (zullen) zijn voor deze tijd. Jeugdliteratuur zou jeugdliteratuur niet zijn als er niet volop aandacht aan werd besteed in boeken. Klik maar op onderstaande banner, dan zul je zien wat er over te lezen valt. Voor elke leeftijd een ruim aanbod.
Maak je een tussenstop? Of reis je mee naar de volgende eeuw?
20e eeuw
De onderwerpen over de 20e eeuw die de boeken in zijn gegaan zijn niet zo rooskleurig. Rampen en oorlogen voeren de boventoon. Denk aan de watersnoodramp, de Tweede en Eerste Wereldoorlog. Ook daarover is het een en ander te lezen. Spannende en leerzame verhalen die ons niet laten vergeten wat er in het verleden is geleerd, waar we een les uit kunnen leren. Voor jong en oud hebben schrijvers boeken gemaakt over deze onderwerpen, zo kan er op gepast niveau over gesproken worden.
Klik je op onderstaande banner voor een ruim aanbod aan literatuur, of reis je met ons mee naar de 19e eeuw?
19e eeuw
De 19e eeuw. Wat een andere tijd moet dat zijn geweest. Soldaat in het leger van Napoleon, cowboy op de prairies in de Verenigde Staten of eindigend als heks op de brandstapel. Kunnen we ons voorstellen hoe dat moet zijn geweest? Gelukkig zijn er tal van boeken over geschreven zodat het geen enkele moeite kost een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de 19e eeuw.
Nieuwsgierig waar de teletijdmachine ons hierna naartoe brengt? Of blijf je steken bij de 19e eeuw?
Gouden eeuw
De Gouden eeuw is de eeuw die begint in de 16e en doorloopt tot net na het begin van de 18e eeuw. Het is de eeuw die rijkelijk is gevuld met Hollandse meesters en prachtige schilderijen. Maar ook was het de eeuw waarin slavernij hoogtij vierde en slavernij de normaalste zaak van de wereld was. De eeuw van de VOC en andere handelsschepen, waarin delen van de wereld werden ontdekt en specerijen een belangrijk goed waren.
Klik op onderstaande banner wanneer je langer in de Gouden eeuw wilt blijven of reis verder af in het verleden door verder te scrollen.
Middeleeuwen
De Middeleeuwen, daar heb je vast al eens over gelezen. Kastelen, ridders, jonkvrouwen en duels. Daar denk je aan bij de periode van ongeveer 500 tot 1500 na Christus. Maar er is meer. Vergeet vooral de Vikingen niet of de kruistochten, volksverhuizingen en ziektes als de pest. Mensen stierven veel jonger dan tegenwoordig en de hygiëne is niet zoals we dat nu kennen. Als je meer wilt lezen over die tijd, van hilarische boeken met een knipoog, tot spannende verhalen of educatieve boeken, klik dan op onderstaande banner en zie wat er voor jou tussen zit.
Ga je verder mee op reis? De tijdmachine van de Boekenbengels en Leesbeesten bereikt bijna zijn laatste stop.
De oudheid
De oudheid begint ver voor de Christelijke jaartelling tot zo'n 500 jaar daarna. Het is de periode van de oude Grieken, de Romeinen, de Kelten en de Germanen. Maar ook de periode van de Egyptenaren die bijzondere en bekende bouwwerken maakten. Mysterieus en interessant hoe de mensen van toen, zonder de technische snufjes van nu, de enorme piramides wisten te maken. Het is dan ook niet gek dat dit een onderwerp is waarover veel gespeculeerd én geschreven is. In kinderboeken wordt ook de nodige aandacht besteed aan de beschavingen van lang lang geleden.
Maak je een-na-laatste tussenstop door op onderstaande banner te klikken? Of ga je mee naar de prehistorie?
Prehistorie
De prehistorie is de tijd waarover niet zoveel bekend is, zou je zeggen. Men kon nog niet schrijven om de verhalen te bewaren. Toch hebben onderzoekers zoveel weten te achterhalen dat we ons een beeld kunnen vormen van deze tijd. De ijstijd waarin mammoeten leefden, er nog geen sprake was van de opwarming van de aarde en het er nog heel erg koud was. Voor auteurs een periode vol inspiratie en er is dan ook genoeg om over te lezen.
De lange reis door de geschiedenis is ten einde gekomen. De tijdmachine van de Boekenbengels en Leesbeesten eindigt hier. Hoe je weer terugkomt in het heden? Dat weten we ook niet. De tijdmachine gaat maar één kant op namelijk. O! Hadden we dat niet van tevoren gezegd? Gelukkig is er genoeg leesvoer om de tijd mee door te komen. Misschien lukt het ons in de aankomende dagen een oplossing te vinden voor dit probleem en kunnen we na de Kinderboekenweek weer terugkeren in het heden.
We wensen jullie heel veel plezier deze Kinderboekenweek. Laat je ons weten wat jouw plannen zijn? Ga je nog iets leuks doen? Welke boeken ben je van plan te gaan lezen? Natuurlijk vind je aankomende dagen ook genoeg terug bij de Boekenbengels en Leesbeesten.