Er was eens - sprookjescafe
Er was eens... een opening onlosmakelijk verbonden met sprookjes. Sprookjes blijven aantrekkelijk en met zekere regelmaat verschijnen er prachtige boeken met meer of minder bekende sprookjes. Maar sprookjes zijn niet alleen erg leuk om te lezen, ze zijn ook nog eens heel erg leerzaam. Want veel sprookjes bevatten belangrijke lessen, leren kinderen na te denken over oplossingen en stimuleren de verbeelding en fantasie van kinderen...
Klassiekers
Wie kent ze niet? De klassiekers die in nagenoeg ieder sprookjesboek te vinden zijn zoals roodkapje, assepoester, sneeuwwitje, doornroosje, hans en grietje of de kleine zeemeermin. Ze zijn niet meer weg te denken uit onze boekenkasten en vormen regelmatig de basis voor artikelen - onder andere ook hier op Hebban.
Bijzondere sprookjes
Maar er zijn ook zoveel mooie, bijzondere en veel minder bekende sprookjes. Ze zijn prachtig maar verliezen het vaak van de oh zo bekende klassiekers, die niet alleen in boeken maar ook in films en tv-series aan bod komen.
De gebroeders Grimm schreven ruim 200 sprookjes, die ze verzameld hadden door van deur naar deur te gaan. En toch kennen veel van ons er slechts een handje vol van. In De dieren van Grimm laat Kevin Crossley-Holland de lezer kennis maken met de mooiste dierlijke sprookjes van Grimm. Van 'De Bremer stadsmuzikanten' en 'De wolf en de zeven geitjes' tot 'De winterkoning en de beer' en 'Oude Sultan'. Dankzij de prachtige illustraties van Susan Varley heeft het boek een prentenboek-achtige uitstraling en is het uitermate geschikt als voorleesboek.
De herontdekking van enkele van deze sprookjes maakt ons enorm nieuwsgierig. Kennen jullie meer boeken die 'bijzondere' sprookjes bevatten, of boeken met klassiekers die - bijvoorbeeld vanwege de prachtige illustraties - niet aan onze collectie mogen ontbreken. Laat het ons weten in het sprookjescafé... En ga bovendien met ons op zoek naar het moraal en de wijze les van al deze (favoriete) sprookjes.