Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fille Folle

op 19 oktober 2018 door

NO NONSENSE, WEG MET DE TABOES, KOM MAAR OP MET EEN BEETJE GIRLPOWER! Ja, je leest het goed! Fille Folle is een boek over de jonge vrouw. Over hoe je leven in de puberteit gigantisch verandert en hoe je je daar met een big smile door heen loodst. Maak kennis met de tien vuistregels en wordt een echte Fille Folle!

Door Sanne, Antoinette en Ilja

Wat is Fille Folle?

Letterlijk vertaald: Gek meisje. Fille Folle is een online magazine/blog uit België. Het bespreekt alle onderwerpen waar jonge vrouwen/meiden mee kunnen zitten. En deze onderwerpen zijn nu gebundeld in het boek: Fille Folle. Want iedere vrouw is een supervrouw!

Wat vinden jullie van het formaat en de cover van Fille Folle?

Antoinette: Het boekje heeft, vergeleken met andere boeken, een afwijkend formaat. Juist dit maakt het boek opvallend en een forser, het valt echt op in de boekenkast. Dit is juist wat past bij de inhoud van het boek. Anders, moderner en stoer.

Sanne: De gouden letters en illustraties op de cover spreken mij, naast het afwijkende formaat, erg aan. De ongewone kleuren van bijvoorbeeld huid en haar geven al een beetje de grote lijn van het boek weer: wees jezelf, wees anders, het mag! Ook de opmaak in het boek is fris en eigentijds. Er wordt gebruik gemaakt van illustraties, quotes en opsommingen en die zorgen voor een luchtig geheel. Ondanks dat geen bladzijde hetzelfde is, past het allemaal wel goed bij elkaar.

Hoe vinden jullie de benadering naar de lezers?

Ilja: De lezer wordt in dit boek echt wel op waarde geschat. De juiste toon wordt mede geraakt doordat de makers van het boek over hun eigen gênante ervaringen vertellen en hoe ze daarmee omgaan. Het is geen 'zo-moet-het'-boek, maar een boek dat je kan helpen door een onzekere tijd. Het is mijn ogen een hulpmiddel om als jonge meid te ontdekken wie je zelf bent.

Sanne: Het boek is recht voor zijn raap. De jonge lezeres wordt direct aangesproken en soms behoorlijk omonwonden. Ik hou er van! Lekker duidelijk. Bij de eerste zin van het boek hebben de schrijfsters je gelijk te pakken.

Wat vinden jullie van de schrijfstijl?

Ilja: Het lijkt net alsof je een tijdschrift leest. Het boek is zo makkelijk leesbaar en je kunt het makkelijk even wegleggen en na een paar dagen weer oppakken, zonder dat je veel moeite moet doen om verder te kunnen lezen. Dat het leest als een tijdschrift is op zich niet zo gek, Fille Folle is namelijk een online tijdschrift. Het behoort niet echt tot de schrijfstijl, maar ik wil ook de vormgeving benoemen. Het boek ziet er van binnen zo ontzettend mooi uit! Ook de tekeningen verduidelijken de informatie en zien er gewoon super tof uit.

Komt de boodschap goed over?

Ilja: In het boek wordt het regelmatig herhaald: iedereen is anders en iedereen is op haar eigen manier mooi, sterk en precies goed. Deze boodschap wordt gedurende het boek steevast uitgedragen. Afhankelijk van het hoofdstuk passen ze de boodschap aan, zodat deze past bij het besproken onderwerp.

Sanne: Fille Folle heeft oog voor diversiteit en schenkt aandacht aan "anders" zijn. Of dit nou gaat om seksuele geaardheid, huidskleur of lichaamsbouw, de boodschap is duidelijk: niet alleen mag je zijn wie je bent en ben je goed zoals je bent. Nee, kom voor jezelf én voor anderen op. Laat van je horen!

Was het boek wat jullie ervan verwacht hadden?

Antoinette: Eerlijk gezegd moest ik wel even wennen aan het boek. Mijn dochter (13) had het boek al doorgebladerd en schrok in eerste instantie van de directe taal. Toen ze eenmaal begon te lezen, was ze geïntereseerd in het boek. Het is echt een boek voor tieners en leerzaam. 

Door de reactie van dochterlief begon ik met enige twijfel aan het boek. Al na de inleiding was ik overtuigd dat het een krachtig, leerzaam boek zou worden. Ik heb steeds een of twee hoofdstukken gelezen. Het is echt een boek dat 'out of the box' geschreven is. Uiteindelijk heeft het boek mij meer dan postitief verrast.

Raden jullie het boek aan?

Ilja: Ik raad dit boek zeker aan jonge vrouwen aan. Het is een duidelijk boek dat een mooie boodschap overdraagt. Meiden in de puberteit kunnen die boek goed gebruiken tijdens hun zoektocht naar een sterkere ik. Stiekem had ik dit boek een aantal jaar geleden ook wel willen hebben...

Antoinette: Volmondig JA! Het is een prachtig uitziende boek met een krachtige, leerzame boodschap. Mijn dochter pakt het boek nog geregeld. Een boek die in elke kast zou moeten staan waar meiden in de puberteit wonen. Een verrassend, positief boek!

Sanne: JA! Ik heb geen dochters, maar ik zou een dergelijk boek zelf wel gewaardeerd hebben. Ik zou het dan ook aanraden. Het boek is mooi, het is eerlijk en recht voor zijn raap. Ik denk dat het zelfvertrouwen van meiden in de puberteit van Fille Folle een extra boost krijgt.

Tip voor de lezeressen: 

Antoinette: Een tip vanuit het boek die ik de puberende meiden wil meegeven is 'blijf jezelf', iedere meid is uniek en leeft haar eigen leven. Het maakt niet uit hoe jij je ontwikkelt in de puberteit, jij bent jij. Wees hier trots op!

Sanne: In het boek draait het ook om jezelf leren kennen en beste vriendinnen worden met jezelf. Heb jezelf lief! Maak een lijstje met vijf dingen die je kunt doen en waar je gelukkig van wordt. Zet vervolgens bij elk punt hoe lang het geleden is dat je dat voor het laatst hebt gedaan. Binnen no-time heb je inzichtelijk wat je al te lang hebt gelaten en wat je binnenkort eens zou kunnen doen om jezelf wat liefde en energie te geven.

Ilja: Ontdek wie je zelf bent en haal anderen niet naar beneden om je daardoor zelf beter te laten voelen. Wij vrouwen moeten elkaar steunen. Dat is de boodschap die mij het meeste is bijgebleven. Uiteraard omdat je van jezelf moet leren houden, maar op dé juiste manier. Om de persoon wie jezelf bent en niet omdat je je beter voelt dan andere meiden.

Eindoordeel en een korte impressie van het boek

Antoinette: Ik ben meer dan verrast over Fille Folle. Het is een echt mustread voor jonge meiden die in de puberteit zitten. Het is een positief, direct geschreven boek met een positieve inslag. Het geheel leest makkelijk en laat niks aan het toeval over. Voor meiden die niet van lezen houden, is het boek uitdagend genoeg om toch te gaan lezen. Wat mij betreft mag het nog meer onder de aandacht komen bij deze doelgroep. Het boek geef ik 5 sterren.

Sanne:  Fille Folle. Wat ben je mooi zoals je bent! Het krijgt een mooi plaatsje in mijn kast. Ik zal het lief hebben en ik zal mijzelf een beetje meer lief hebben. Ik vind het knap hoe de positieve gedachten in het boek worden overgedragen aan de lezer, zonder dat het overdadig is. Een echte aanrader voor jonge meiden! Het boek krijgt van mij 4 sterren.

Ilja: Ik had dit boek een aantal jaar eerder wel willen hebben. Het is echt zo'n fijn boek voor al je vragen in de puberteit. Het is op een goede toon geschreven en je voelt je als jonge vrouw gehoord en gezien in dit boek. Een ontzettend mooi boek, met een even mooie boodschap! Ik heb het boek 5 sterren gegeven. 



Reacties op: Fille Folle

Meer informatie

Gerelateerd

Over