Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Filosoferen kun je leren!

op 26 oktober 2018 door

Stel jij jezelf wel eens vragen over vriendschap? Waarom ben je juist bevriend met jouw vrienden en vind je andere mensen minder prettig om vriendschap mee af te sluiten? In Vriendschap is alles kun je hierover alles vinden! Benieuwd naar wat voor vragen wij hierover beantwoord hebben? Lees dan snel mee!

Door Evy, Antoinette en Annemieke

Filosoferen met Kinderen

Kinderen stellen vraag, als vanzelf, tijdens het opgroeien vragen waar wij als volwassenen het antwoord niet op kunnen geven. Simpelweg omdat ze nieuwsgierig zijn en dingen willen weten. En eigenlijk is dat ook gewoon de basis van het filosoferen met kinderen. Nadenken en praten over vragen waar niet slechts één antwoord op is of waar eigenlijk geen vast antwoord op bestaat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vragen zoals: Wat is liefde? Is jouw mening altijd waar? Of is het mogelijk om alles te weten?

Maar nu denk je misschien, waarom zou ik dat doen met mijn kinderen? Filosoferen is niet alleen maar leuk. Gebleken is ook dat het kinderen stimuleert tot zichzelf zijn, zelf keuzes maken en verantwoordelijkheid dragen voor die keuzes. Ook leren kinderen door te filosoferen op verschillende manieren naar de wereld om hun heen te kijken. Deze is ten slotte niet zwart-wit maar kleurrijk en een groot avontuur. Ten slotte zie je dat kinderen, door te filosoferen, oefenen met beargumenteren en kritisch denken. Vaardigheden die een kind helpen zichzelf verder te ontwikkelen en in sterke mate doorwerken tijdens het opgroeien. Kortom een mooie bijkomstigheid, van een plezierige activiteit.

Vriendschap is Alles

Filosoof en Zilveren Griffel-winnaar Stine Jensen schreef eerder onder andere Alles wat ik voel en Feestje in mijn hoofd. In Vriendschap is alles bespreekt Jensen het thema vriendschap aan de hand van verschillende vriendschappen. Er is aandacht voor echte vrienden, meisjes- en jongensvrienden, dierenvrienden en virtuele vrienden. Bovendien zit het boek bordevol kleurrijke illustraties, vragen over vriendschap en een vriendschaptest. Bovendien is het boek het perfecte uitgangspunt om samen met kinderen eens te gaan filosoferen over het thema Vriendschap. Clubleden Evy, Antoinette en Annemieke namen de proef op de som en kozen twee vragen uit om lekker over te filosoferen.

Ben jij goed bevriend met jezelf?

Annemieke: Wat een lastige vraag is dat eigenlijk. Wanneer ben jij goed bevriend met jezelf? Is dat wanneer je goed voor jezelf zorgt? De dingen doet die je leuk vindt? Of soms juist ook de dingen doet die je eigenlijk niet zou willen doen maar die wel belangrijk zijn? En kun je eigenlijk wel bevriend zijn met anderen als je geen vriend bent voor jezelf? 

Antoinette: Vrienden zijn met jezelf? Hoe ben je dat? Vind je jezelf een goed vriend van jezelf? Vragen waar je niet altijd direct over nadenkt. Maar je kunt pas een goede vriend van jezelf zijn om vrienden met andere te worden, toch? Vind ik mijzelf een goede vriend voor anderen?

Het klinkt wat oudbollig, maar over deze vraag ging ik pas echt nadenken op de middelbare school. Toen sprak ik hier met vrienden wel eens over. Niet al te vaak, want we vonden het best een gekke vraag. Vrienden met jezelf, haha, dat kon toch niet. Ik ben ik en dan was je daar geen vriend van toch?

Zelfs nu we volwassen zijn, is dit een vraag die de revue passeert in gesprekken met vrienden. Laten we eerlijk zijn. Dit is zo`n filosofische vraag die elk moment van je leven actueel is.

Evy: Ik heb de vraag nog nooit zo gesteld zien worden. Meestal wordt het in de negatieve vorm afgeschilderd. Toch is het een mooie vraag om bij stil te staan, of je nu oud of jong bent. Annemieke en Antoinette benoemen het al, maar je moet vrede hebben met jezelf voor je kan verwachten dat iemand anders ook vrede heeft met jou. 

Ik heb soms wel eens moeite met mezelf, dan zijn we geen vrienden. Meestal is dat na één of andere minder aardige of ietwat domme, impulsieve opmerking. Het grootste gedeelte van de tijd gaat het gelukkig wel goed. 

Deze vraag kan een ander antwoord hebben gedurende de jaren dat je opgroeit. Elke nieuwe levensfase vraagt toch weer wat aanpassing en daar hoort jezelf herontdekken ook steeds bij.

Annemieke: Mooi inderdaad Antoinette en Evy, hoe een vraag in je hele leven een rol kan spelen en toch steeds het antwoord kan veranderen. Als ik er over nadenk, denk ik dat niemand altijd vrienden kan zijn met zichzelf. Soms zijn er gewoon momenten dat je een verkeerde keuze maakt voor jezelf of de mensen om je heen. Maar zolang je daar van leert, maakt het dan eigenlijk ook weer niet echt uit.

Wat voor soort vrienden heb jij?

Antoinette: In de loop van de jaren heb ik veel verschillende vrienden gehad. BFF, schoolvriendinnen en schoolvrienden, sportvrienden, buitenspeelvrienden, penvriendin, werkvriendinnen en vakantievrienden. Veel van deze vrienden zie en spreek ik niet meer. Een andere fase in het leven.

Welke vrienden heb ik nu? Ik heb een BFF, vakantievriendinnen, leesvriendinnen, koffiedrinkvriendinnen en kletsvriendinnen. Want een vrouw wil wat te praten hebben he!

Evy: Vroeger had ik 3 groepen. School, paardrijden en mijn nichten. Nu is dat allemaal wat vager. Ik heb één vriendin die ik al jaren ken ondertussen en die eigenlijk alles van me weet. De rest zijn vrienden/kennissen, meestal gerelateerd aan het werk óf boeken. Alleen mijn nichten zijn goede vriendinnen gebleven door mijn hele jeugd heen.

Annemieke: Ik had vroeger niet veel verschillende vrienden. Op de basisschool was er een hecht groepje van meiden die met elkaar omging en altijd bij elkaar kwam. Helaas dat die groep uit elkaar is gevallen toen we naar verschillende middelbare scholen gingen. Daar had ik eigenlijk twee groepen vrienden. Een groep op school en een groep vanuit de dansles. Waarbij de groep van de dansles er dan weer voor zorgde dat het aantal vrienden op school uiteindelijk wat groeide. Maar wat heb ik genoten van wat we deden. Uitstapjes naar pretparken, lekker gaan winkelen - heerlijk gewoon!

Als ik nu kijk naar mijn vrienden is het een mengelmoes. Mensen die ik heb leren kennen in verschillende fasen van mijn leven en waarbij ik een aantal gelukkig nooit uit het oog verloren ben. Ik heb nog steeds vrienden die ik op de middelbare school had. Maar ook van de tijd die ik studeerde en daarna toen ik begon met werken zijn er vriendinnen blijven plakken. Er zijn een aantal hechte vriendschappen over gebleven waar ik super blij mee ben. Sommige zie en spreek ik vaak, anderen helemaal niet. Maar het maakt niet uit, als we elkaar zien is het elke keer weer genieten en als het nodig is weet ik dat ze er voor me zijn. En uiteindelijk denk ik ook dat dat de vriendschappen zijn die ik graag in mijn leven wil hebben.

Verder filosoferen

Wil je graag verder gaan met filosoferen? Kijk hieronder voor leuke 'lees verder' tips.

 

Filosofeer jij wel eens, zelf of met je kinderen? Hoe denk jij over het thema vriendschap? Laat het ons weten en filosofeer met ons mee onder het artikel.



Reacties op: Filosoferen kun je leren!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stine Jensen

Stine Jensen

Stine Jensen is filosoof en schrijver. Haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het...