Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gaan met die sjamaan!

op 02 juni 2019 door

Ken jij Hannes Hunebed al? Hij beleefde eerder een spannend avontuur dat je kon lezen in zijn boek Scharminkel uit de steentijd. Nu is Hannes terug en drukt er een zware last op zijn schouders. Hij moet de taak van sjamaan op zich nemen. Zou dit avontuur net zo spannend én grappig zijn?

927d32f6ebb9f700584a7aeb30f78b83.jpeg

Over het boek

Hannes Hunebed is net als in het eerste boek, druk met het bedenken van uitvindingen en oplossingen om het leven in de steentijd nog aangenamer te maken. Inmiddels heeft hij wachttorens, een ijscokar en zomervakantie uitgevonden. Maar zijn prehistorische luxeleventje wordt ruw verstoord als hij in de verte een rookpluim ziet. Dat moet sjamaan Saffie horen! Alleen is Saffie nergens te vinden…

Het dorp is in paniek, want IEMAND moet hun vertellen wat ze moeten doen. Gelukkig weet Hannes de gemoederen te sussen. En wordt hij prompt tot sjamaan verheven. Met als eerste taak: Sjamaan Saffie vinden...

Ken je Hannes Hunebeds eerste verhaal nog niet, maar wil je dit boek al wel lezen? Dat kan. Gaan met die sjamaan is een losstaand avontuur. Het is wel leuk als je Hannes en zijn vrienden al een beetje kent, maar noodzakelijk is het niet. 

Het boek van Aaron Reynolds bevat een grappig en avontuurlijk verhaal en is gegoten in stripvorm. De afbeeldingen uit deze graphic novel zijn verzorgd door Phil McAndrew. De illustraties zijn kleurrijk en bevatten veel humor waardoor ze voor kinderen boeiend blijven om naar te kijken. De tekeningen van McAndrew passen goed bij de woordspelingen die Reynolds regelmatig maakt, waardoor beeld en woord een mooi geheel vormen.

Gaan met die sjamaan is een ideaal boek voor zowel de beginnende lezer, doordat beeld en woord elkaar ondersteunen, als voor de gevorderde lezer die houdt van grapjes en een mooi boek. 

c98287372a44cef9c262de1e922cb0c9.jpeg

Steentijd

Het verhaal speelt zich af in de steentijd. Met een knipoog krijg je mee hoe het er toen aan toe ging. Er waren geen technologische snufjes als een computer, internet of een mobiele telefoon. Er was geen elektriciteit, geen schepijs, of comfortabel ondergoed. Toch bedenkt Hannes allerlei oplossingen die verdacht veel lijken op de spullen zoals wij die nu kennen. Herken jij ze?

b7e2b217c0b25dfe514311e1c94d8fa5.jpeg

Humor

Net als in het eerste boek van Hannes Hunebed bevat Gaan met die sjamaan toffe woordgrapjes en rare gebeurtenissen die je doen grinniken. Hoewel Hannes, zijn vrienden en de dorpsbewoners een heleboel jaren geleden leefden, hinten ze soms naar snufjes uit het hedendaagse leven, om vervolgens zichzelf te corrigeren dat dat in hun tijd écht nog niet kan.

db347f4110f8ce840b840eee08522419.jpeg

Vriendschap

Vriendschap staat ook in Gaan met die sjamaan centraal. Met zijn vrienden gaat Hannes opzoek naar Saffie. Hoewel Hannes een groot uitvinder is, kan hij het niet redden zonder de waardevolle eigenschappen van zijn vrienden. Sterk, slim of rustig. Allemaal hebben ze karaktereigenschappen die tijdens de spannende speurtocht goed van pas komen. Maar is Hannes wel zo'n leuke vriend voor zijn vrienden? En houdt hun vriendschap wel stand op momenten dat het zwaar wordt?

Wellicht zullen lezers dergelijke situaties wel herkennen. Je beste vriend(in) heeft vast ook momenten dat hij of zij even niet zo leuk is. Iedereen is wel eens moe, boos of verdrietig en bij wie is het nou niet prettiger om je af te reageren dan bij de mensen die je het dierbaarst zijn? Maar hoe ga je er dan mee om? Laat je iemand vallen, of sta je ondanks dat toch voor hem klaar?

57d3719722daa9b573659d54dced2b63.jpeg

Leiderschap 

Als sjamaan én uitdenker heeft Hannes een zware last te dragen. Hij vindt het spannend en is bang dat hij niet het juiste voor zijn stam kan doen. De druk om te presteren is groot. Dat zijn vader achter hem staat, maakt de druk misschien alleen nog maar groter. De stress wordt zo groot dat Hannes zelfs begint te foeteren tegen zijn vrienden en zijn vader. Is dat wat leiderschap met je doet?

De druk om te presteren wordt niet heel zwaar aangemeten, maar subtiel genoeg om voor kinderen herkenning te vinden in hoe Hannes zich voelt. Niet alleen bij kinderen uit 2019 kan de druk blijkbaar hoog oplopen, ook in de oertijd hadden ze daar last van.

bdaa41344b9cb54bf73428f1cc4d7459.jpeg

Bedenken

In het verhaal over sjamaan Hannes komen genoeg situaties voor waarin het handig is dat Hannes uitvinder is. Hij analyseert de situatie en komt met de meest inventieve oplossingen. Dat kunnen manieren zijn om met een situatie om te gaan, maar bijvoorbeeld ook attributen die de vrienden in elkaar knutselen om problemen te tackelen. Soms zijn het gekke oplossingen, maar aan de andere kant... Ze werken, meestal, wel. Is dat iets wat jij als lezer ook bedacht zou hebben? 

174d4b3e9bde6e240ec338c48b24c3f2.jpeg

Beoordeling 

Hannes Hunebed, Gaan met die sjamaan is een grappig verhaal vol avontuur. Het heeft, passend bij de opzet van een graphic novel voor kinderen, geen heel zwaar karakter. Toch heeft Aaron Reynolds wel een aantal elementen toegevoegd aan het verhaal die tot nadenken kúnnen aanzetten. Hoe ga je om met vriendschappen als het even niet zo makkelijk gaat? En wat doe je als je stress of druk ervaart?
Maar heb je gewoon zin in een leuk verhaal, dat je ontspannen wilt zitten lezen, dan is Gaan met die sjamaan ook een echte aanrader. Vier sterren voor deze kanjer uit de oertijd.



Reacties op: Gaan met die sjamaan!

Meer informatie

Gerelateerd

Over