Geef wacht!
In een gevoelig en vooral poëtisch prentenboek vertellen schrijver Tom Mariën en illustratrice Yule Hermans samen het verhaal van een wachter die verlangt naar iets wat er misschien helemaal niet is, op zoek gaat en zijn eigen weg moet vinden.
Door Katy
Het begint met een wachter aan een vuurtoren en een koning die elke dag langskomt. Zo gaat het steeds opnieuw. De wachter houdt de overkant in de gaten, want dat is wat de koning van hem verlangt. Immers, de overkant moet de overkant blijven, want alles heeft zijn plek. Toch kan de wachter het gevoel niet onderdrukken dat er meer moet zijn dan alleen zijn eindeloze wachten. Is het wel goed dat alles altijd blijft zoals het is? Hij vertrekt en gaat op zoek naar de andere kant.
Geef wacht! is geen prentenboek voor kleine kinderen. Het kan hen worden voorgelezen, maar om de tekst betekenis te kunnen geven moeten de lezers toch wat ouder zijn. Het verhaal stemt tot nadenken en leent zich tot filosoferen over de inhoud. Het is daarom eerder geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar evengoed voor volwassenen. Het zit boordevol vragen waarvan de antwoorden vooral door de lezer moeten worden gegeven. Het kaart thema’s aan als verandering, angst en jezelf vinden.
Nog altijd geef ik hier wacht. Ik ben nu eenmaal de wachter van de Koning aan zee. Maar meer en meer ruik ik de andere kant.
De tekst van Tom Mariën leest als één langgerekt gedicht. Het poëtische taalgebruik straalt rust uit en is tegelijkertijd woelig als de zee. Alles wordt verteld vanuit het perspectief van de wachter en door het beeldende taalgebruik maakt zijn reis heel wat los. Hij heeft bovendien een aantal bijzondere ontmoetingen. Zo komt hij een walvis tegen die de taak van de wachter in vraag stelt, een kapitein die weet dat niets blijft zoals het is en een schildpad die weet waar hij de overkant kan vinden.
'Praatjes', zucht de Kapitein. 'Heb je wel eens goed naar een golf gekeken? Niets blijft zoals het is. Daar verandert geen Koning of Wachter iets aan.'
Yule Hermans maakte de illustraties. Op de ene spread gaat die samen met de tekst en op een andere spread is alleen ruimte gegeven aan de tekening. Ze speelt vooral met de primaire kleuren en varieert tussen heldere en donkere prenten gedurende de reis van de wachter. Wat Hermans erg knap doet is het onmetelijke van de zee in beeld brengen. Ze geeft ruimte aan het blauw en vult niet elk hoekje nodeloos op. Door bijvoorbeeld te spelen met de grootte van de personages of boten te vullen met huizen en creëert ze een bij het verhaal passend surrealisme.
Geef wacht! is geen boek om snel doorheen te lezen. Het is wat betreft tekst en illustraties echter zeker de moeite waard. De samenwerking van Tom Mariën en Yule Hermans heeft een prachtig geheel opgeleverd. Het is een verhaal dat tijd vraagt en een zekere intensiteit bezit. Het stemt tot nadenken en kan absoluut voer zijn voor mooie gesprekken.
Eindoordeel: 4 sterren