Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gewoon omdat het zo is

op 30 november 2020 door

"Waarom???" Elke ouder kent de vraag en elke ouder wordt er vroeg of laat weleens gek van. Het lijkt soms alsof kinderen niets anders doen dan vragen stellen. Maar zo gek is dat niet, de wereld ligt immers aan hun voeten en er is nog zoveel te ontdekken. En hoe doe je dat? Door vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen. En dan het liefst voor het slapen gaan. Papa's en mama's: de redding is nabij. Mac Barnett komt jullie redden met Gewoon omdat het zo is.

-Door Sanne-

Mac Barnett heeft tientallen boeken op zijn naam staan en won diverse prijzen. Je kent hem wellicht van Mac B. Geheim agentDriehoek of De vreselijke twee. Gewoon omdat het zo is is een prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 3, waarin de meest logische vragen worden gesteld. Heb jij als volwassene eigenlijk weleens nagedacht over waarom de zee blauw is? En weet jij wat regen is en waarom blaadjes aan de bomen bruin worden? Het meisje in het boek wil graag van alles weten en natuurlijk het liefst voor het slapen gaan. Haar vader staat er wat moedeloos bij. Gelukkig komen de antwoorden vanzelf.

Om de zoveel pagina's zien we het meisje in haar bed liggen, haar vader en hondje zijn ook in haar kamer. Ze probeert te gaan slapen, maar ze wordt geplaagd door vragen die als ballonnen in haar hoofd opkomen. Haar eenvoudige vragen zijn in een grote ronde cirkels in het boek afgebeeld. Maar hoe eenvoudig zijn de oplossingen? Wat volgt zijn zeer creatieve antwoorden, anders dan je had verwacht. Zijn ze een product van haar onbevangen hoofdje of van de reddeloze vader? De spreads met vragen en antwoorden wisselen elkaar om en om af, om naar het einde toe steeds gekker te worden.

De prenten in het boek zijn verzorgd door Isabelle Arsenault. Grijs is de kleur die overheerst, goed passend bij de nacht en het slapen gaan. Gelukkig heeft Arsenault kleur aangebracht in de pagina's met oplossingen en ook de bellen met vragen zijn vrolijk getint. Voor elke vraag en het daaropvolgende antwoord is dezelfde kleur gebruikt om duidelijk aan te geven dat de twee bij elkaar horen. De illustraties van Arsenault zijn eenvoudig doordat er slechts met twee kleuren wordt gewerkt. Toch is het nergens saai en nemen de afbeeldingen jonge kinderen nog verder mee in hun fantasie.  

De logische vragen met onlogische antwoorden zijn een prikkeling van de fantasie en creativiteit. Het is een heerlijk boek en nodigt uit om met elkaar de gekste antwoorden te bedenken. Hierdoor is het boek keer op keer te lezen en blijft het verhaal leuk. Verwacht geen prentenboek dat serieuze antwoorden geeft of die de stroom aan vragen zal doen opdrogen. Sterker nog, misschien wordt de creativiteit van jonge kinderen alleen maar meer aangewakkerd. Is dit eigenlijk wel een prentenboek voor de allerkleinsten? Of is het meer ter inspiratie voor ouders van slimmerikjes...?

Conclusie: 4 sterren voor dit fantasierijke boek.



Reacties op: Gewoon omdat het zo is

Meer informatie

Gerelateerd

Over