Griezelbeelden
Schrijver Paul van Loon is al jaren een bekendheid in kinderboekenland. Hij is te herkennen aan zijn zwarte hoed, zijn zwarte zonnebril en zijn oorbel. De oorbel in zijn linkeroor werd, zo zegt hij zelf, geprikt op 17-jarige leeftijd door een zigeuner. Hij zou de oorbel altijd moeten dragen om een verhalenverteller te worden. Je kunt het geloven, of niet natuurlijk. Maar feit blijft dat Van Loon inmiddels een ware verhalenverteller is, dankzij zijn grote collectie kinderboeken in de categorie grumor (griezelhumor). Onlangs verscheen de 13e druk van zijn boek Griezelbeelden, als dat maar geen ongeluk brengt!
Door Annemieke de Jong
Griezelboeken voor kinderen
In mijn jeugd waren er niet veel griezelboeken voor kinderen. Maar gelukkig was daar Het Griezelgenootschap, en zo maakte ik voor het eerst kennis met schrijver Paul van Loon (die de voorzitter was). Van Loon zijn grote, individuele, doorbraak was met De Griezelbus. Een boek waaruit bij ons op school al snel werd voorgelezen. En zo werd ik besmet met het 'griezelvirus' en werd mijn tas bij de bieb - keer op keer - volgeladen met de boeken van Van Loon en (de andere leden van) Het Griezelgenootschap. Boeken waarbij ik vaak misgreep gezien de grote populariteit en dus zorgde het kunnen bemachtigen van een van de boeken altijd voor een klein jubelmomentje. En nog steeds zijn de boeken van Van Loon niet weg te denken voor de jeugdige lezer. Enkele van zijn boeken zijn inmiddels verfilmd en regelmatig verschijnt er een herdruk van een van de vele boeken die Van Loon op zijn naam heeft staan.
Griezelbeelden
Het boek Griezelbeelden werd oorspronkelijk uitgebracht in 1992 en onlangs verscheen de dertiende druk van dit boek. Het boek vertelt het verhaal van Louisa. Louisa woont alleen met haar vader, sinds haar moeder overleden is. Wanneer haar vader voor zijn werk gedurende een langere periode in Australië moet verblijven besluit haar vader dat Louisa bij haar 'rijke' oom en tante moet gaan logeren. Wanneer de taxichauffeur haar afzet bij het gigantische huis waarschuwt hij haar al...
'In een taxi hoor je soms vreemde verhalen.'Hij schoof zijn pet naar achteren en krabde op zijn voorhoofd. 'Laatst had ik iemand in mijn wagen, die hier vroeger gewerkt heeft als tuinman. Grote, donkere knaap. Zat de hele rit tegen zichzelf te kletsen. "Gouddreef 28 is mijn vloek," zei hij. Ik moet ervoor boeten, de rest van mijn leven.'
Vanaf het moment dat Louisa naar het huis loopt, gebeuren er rare dingen. Even denkt Louisa dat ze gek wordt. Maar uiteindelijk is ze vastbesloten om te ontdekken wat er aan al die griezelige beelden ten grondslag ligt. Ze gaat op zoek. En die zoektocht is zeker niet zonder gevaar!
Griezelig goed
Het boek bevat een duidelijke opbouw. De spanning voor Louisa neemt toe, net als de spanning voor de lezer. Er gebeuren steeds meer rare dingen en die oom en tante doen steeds geheimzinniger. Toch neemt spanning niet altijd de overhand. Louisa sluit een mooie en bijzondere vriendschap met Alex. Wanneer Alex gepest wordt, neemt ze het zelf voor hem op. Zo geeft ze hem vleugels. Hij besluit voortaan ook voor zichzelf op te komen. Zo bevat het boek niet alleen griezelelementen, maar ook een prachtige pedagogische boodschap.
Wanneer Louisa haar zorgen over het huis en wat daar gebeurt, deelt met Alex, krijgt ze jammer genoeg niet de reactie waar ze op gehoopt had. Toch houdt dat Louisa niet tegen. Ze gaat op onderzoek uit. En dat is ook precies waar de spanning in het verhaal toe neemt. De uitkomst van Louisa haar onderzoek is niet heel erg verrassend. Tegelijkertijd zijn de gevolgen van haar zoektocht en de afloop dat wel.
Als aanvulling bevat het verhaal her en der prachtige, zwart-witte illustraties van Caren Limpens. De illustraties vormen een mooie, waardevolle toevoeging. Ze nemen niet de overhand maar geven beelden aan een toch al beeldend beschreven verhaal. Het helpt de lezer om extra in het verhaal te komen.
Eindoordeel
****
Griezelbeelden is voor de volwassen lezer waarschijnlijk wat voorspelbaar te noemen. Voor de tienjarige lezer, voor wie het boek geschreven is, zal dit veel minder het geval zijn. Zelf werd ik als kind meegezogen door de toenemende spanning in dit verhaal. Iets waarvan ik verwacht dat het voor veel jeugdige lezers zo zal zijn. Bovendien zorgt de combinatie van humor, vriendschap en een griezelavontuur er voor dat Van Loon de lezer meezuigt in zijn boek!
Lazen jullie vroeger ook zo graag de boeken van Paul van Loon? Hebben jullie Griezelbeelden al gelezen?