Alles wat je moet weten om coleopteroloog te worden. Cole...wat?
Het hele jaar, maar vooral in de lente en de zomer, loopt ze rond met een potje waarin ze alle beestjes die ze tegenkomt vangt om ze te bestuderen. Soms zijn het spinnen (ieuw), mieren (neem ze alsjeblieft niet mee naar binnen), maar meestal kevers. Het lieveheersbeestje is favoriet, al is de junikever ook een vaak meegebrachte gast en een enkele keer een vuurvliegje (yep, dat is ook een kever). Herkenbaar?
Door Katy
In Handboek voor de Keververzamelaar van M.G. Leonard krijgt de coleopteroloog (moeilijk woord voor iemand die kevers bestudeert) in de dop een mooi overzicht van kevers uit binnen- en buitenland. Ze worden van top tot teen beschreven en elke kever heeft z’n eigen levensechte tekening. Het boek sluit aan bij de kevertrilogie over Darkus die met de hulp van Baxter, een grote zwarte neushoornkever, op zoek gaat naar zijn vader. Het is een spannende, humoristische reeks waarin de strijd met keverkoningin Lucretia Cutter en haar legers gemuteerde kevers wordt aangegaan. Toch moet de lezer (10+) niet per se bekend zijn met de eerdere boeken om van dit handboek te kunnen genieten.
Doorheen het boek staan in de kantlijn opmerkingen van Darkus en kleine verwijzingen naar de reeks. Het is leuk als je de achtergrond kent, maar niet noodzakelijk, omdat het gewoon leest alsof de eigenaar van het boek er wat eigen notities bij heeft gezet. Wat niet wil zeggen dat ze de nieuwsgierigheid naar de andere boeken niet zullen prikkelen. In tegenstelling tot de kevertrilogie bevat Handboek voor de keververzamelaar geen avontuur. Het is echt opgevat als een naslagwerk, weliswaar geschreven door de fictieve wetenschapper Monty G. Leonard, en het boek was eerder het trotse bezit van de vader van Darkus. Hij geeft ook tips voor het verzamelen van kevers en wat de beste voorbereiding op een expeditie is.
Voor de duidelijkheid, auteur M.G. Leonard is een vrouw. Ze heet eigenlijk Maya Gabrielle en woont in het Britse Brighton en heeft zelf ook een grote liefde voor kevers. Ze houdt ze zelfs als huisdier.
Mooi aan het boek is de opzet. Het papier is bruin, zodat het er oud uitziet en er zijn heel wat gebruikssporen te zien. Dat creëert het gevoel van een echt naslagwerk, terwijl de manier van vertellen toch aanvoelt als een verhaal. De lezer kan er dingen in opzoeken, maar ook gewoon genieten van de vertelling van de vader van Darkus.
Handboek voor de Keververzamelaar brengt de wereld van de kevers dichterbij. Hun hele leven wordt immers in beeld gebracht. Het boek is fijn geïllustreerd en de taal is op maat van de doelgroep. Alles wordt goed uitgelegd en helder beschreven. Doordat het een boek is van één van de personages uit de kevertrilogie, leest het prettig en voelt het alsof de lezer nauw bij het werk van entomoloog Leonard betrokken is. Mooi is dat dit ook geldt voor wie eerder nog geen enkel boek van de auteur las.
Eindoordeel: 4 sterren