Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het allergrootste mysterie wordt (net niet) ontrafeld

op 16 december 2018 door

Hoe is het heelal ontstaan? Waar bestaan sterren uit? Wat is de zin van het leven? Deze vragen stelt haast iedereen zich wel eens. Maar hoe leg je zoiets aan kinderen uit als je zelf het antwoord eigenlijk niet hebt? Laat dat maar aan Jan Paul Schutten over. Het mysterie van niks en oneindig veel snot is zijn derde kinderencyclopedie die geïllustreerd is door Floor Rieder en geeft hij antwoorden op de vragen des levens, gepaard met een grote dosis humor.

Door Ilja

Wie heeft dit boek geschreven?

Jan Paul Schutten (1970) is de auteur van Het mysterie van niks en oneindig veel snot. Schutten is sinds 2015 de kinderboekenambassadeur en schrijver van veelal informatieve kinderboeken. In 2003 verscheen zijn eerste kinderboek, in samenwerking met Sieb Postuma, Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Hij won er meteen een prijs mee, want hij ontving de Vlag en Wimpel van de griffeljury. Het bleef echter niet bij deze prijs. In 2008 won hij met Kinderen van Amsterdam en in 2014 met Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel... de Gouden Griffel. Dat laatste boek is overigens, net als dit nieuwe boek, ontstaan uit de samenwerking met Floor Rieder.

Oké, wie is Floor Rieder dan?

Floor Rieder (1985) is een Nederlandse illustratrice. Ze heeft de kunstacademie afgerond en tekende onder andere voor Het Parool en tijdschrift Flow. Met haar samenwerking met Jan Paul Schutten aan Het raadsel van alles wat leeft... heeft ze als illustrator bijna alle mogelijke prijzen gewonnen, waaronder een Gouden Penseel. Verder verzorgde ze ook de illustraties van een heruitgave van Alice in Wonderland, wat in 2014 werd verkozen tot boek met het mooiste boekomslag, en werkte ze opnieuw samen met Schutten aan Het wonder van jou en je biljoenen bewoners.

Vertel nu maar eens meer over Het mysterie van niks.

Goed, in Het mysterie van niks, komen 523 wetenswaardigheden aan bod. Die zal ik niet allemaal aan je neus gaan hangen, maar ik kan wel even kort uitleggen waar het boek uit bestaat. Het boek bestaat uit vijf delen. Deel 1 gaat over reizen in de tijd. Deel 2 over een rondje door het heelal. Je leest in het derde deel meer over Albert Einstein en zijn ideeën. Absurde experimenten en bizarre ontdekkingen vind je terug in deel 4 en in het laatste deel wordt stilgestaan bij het onstaan van het heelal. Binnen deze delen worden korte vragen beantwoord. Verwacht daarbij een grote hoeveelheid humor en hele mooie tekeningen! Toch is het boek niet te lichtzinnig. Schutten en Rieder hebben beide veel onderzoek gedaan en dat is terug te zien in de tekeningen en terug te lezen in de tekst. Moeilijke kwesties worden op een begrijpelijk wijze uitgelegd en juist door de humor en de manier waarop de lezer wordt aangesproken, zullen veel kinderen dit met plezier lezen. De jonge wetenschapper wordt door de makers van het boek gezien en op hun wenken bedient! Daarnaast is het boek echt een plaatje. Het spat er vanaf dat er veel aandacht is besteed aan de vormgeving van het boek. Als je op de zijkant van het boek kijkt, heeft het zelfs gouden pagina's!

Allemaal leuk en aardig, maar waar blijft de oneindig hoeveelheid snot die je beloofde?

Dan ga ik je misschien na al die positieve geluiden een beetje teleurstellen. De oneindige hoeveelheid snot komt voort uit het idee van een multiversum. Dat er naast ons universum nog meerdere universums (of universa?) bestaan. Dat zou betekenen dat er meerdere planeten zoals de onze bestaan. Planeten met dezelfde dieren, dezelfde mensen en dus snot. 

Schutten laat de lezer met dit soort stukjes tekst nadenken. Hij kauwt niet alles voor, hét antwoord op al deze vragen heeft hij, en alle wetenschappers en filosofen, namelijk ook niet gevonden. Wel wil hij de lezer aanzetten tot het zelf nadenken over deze vragen en vooral dat je blijft twijfelen. Want denken en onderzoeken begint bij het twijfelen aan iets.

Het mysterie van niks is een heerlijk boek om in te bladeren, allerlei weetjes tot je te nemen en uit te leren. Daarnaast is het een leuk boek om met kinderen over te sparren, filosoferen en ze aan te zetten tot onderzoek. Ik heb zelf enorm genoten van het boek, maar neem het zeker mee de klas in om met kinderen te gebruiken. Het mysterie van niks is een prima introductie en vormt een fijn kader om leerlingen te laten denken en onderzoeken.

Zijn jullie al bekend met het werk van Jan Paul Schutten en Floor Rieder? 

ebc47686b00f5f2cbf1ea5ff27b3e3c7.png



Reacties op: Het allergrootste mysterie wordt (net niet) ontrafeld

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten (1970) schrijft voornamelijk informatieve boeken voor kinderen...

Floor Rieder

Floor Rieder

Floor Rieder (Zwolle, 4 februari 1985) volgde de opleiding tot illustrator aan k...