Het geheim van de malamander
Wie is er klaar om het geheim te ontdekken van het kustplaatsje Owee aan Zee? Dit het soort stadje waar je vast al eens bent geweest in de zomer. Maar ben je er ook in het najaar geweest of beter nog tijdens de winter? En geloof je in het bestaan van de malamander?
Door Katy
Herbert Citroen woont in de kelder van het Grand Hotel Nautilus. Hij zorgt er, zwaar tegen de zin van meneer Mollusk, voor de gevonden voorwerpen. Wanneer er een mysterieus meisje, Violet, door zijn raam klautert en vraagt om haar verborgen te houden, komt hij terecht in een waar avontuur.
Het geheim van de malamander van Thomas Taylor is een geheimzinnige en spannende zoektocht naar de waarheid achter de verdwijning van de ouders van Violet Purperwier. Het is fantasievol geschreven en de auteur heeft er op subtiele manier ook de nodige humor in verweven. Thomas Taylor schreef reeds verschillende jeugdboeken en enkele boeken werden ook reeds vertaald, maar dit nieuwe verhaal mag ongetwijfeld tot zijn beste wapenfeiten gerekend worden.
Thijs (10): Ik heb dit boek in één keer uitgelezen. Ik kon gewoon niet stoppen.
Taylor heeft oog voor sfeer en brengt Owee aan Zee en zijn toch wel bijzondere bewoners tot leven door rake beschrijvingen. Wie dit leest (8+) kan niet anders dan zich in het mistige kustplaatsje wanen. Aleid van Eekelen-Benders heeft de magie van het Engelstalige origineel in haar vertaling goed weten te bewaren. In hoofdstukken van telkens een achttal bladzijden raken Herbie en Violet steeds meer geïnvesteerd in hun speurtocht en ze laten zich niet afschrikken door een mysterieuze Bootshaakman die hen op de hielen lijkt te zitten. Met elementen als een mechanische zeemeeraap die boeken voorschrijft en een steen die misschien wel eens een hoop problemen zou kunnen veroorzaken, creëert de auteur een onderhoudend en vooral ook sterk verhaal. Het tempo zit goed en er zijn enkele twists die ervoor zorgen dat de spanning opgedreven wordt.
Nore (8): Dit is één van de eerste boeken zonder plaatjes die ik echt leuk vond. Het is zo geschreven dat de plaatjes vanzelf in je hoofd verschijnen.
Herbie en Violet zijn heerlijke, eigenzinnige personages. Violet zet de wereld van Herbert helemaal op z’n kop en hun vriendschap verloopt niet zonder slag of stoot, maar ze vinden elkaar in hun queeste. Karakters als de geheimzinnige eigenares van het Grand Hotel Nautilus, Lady Kraken, en Erwin de (potentieel) pratende kat versterken de sfeer.
Omdat volwassenen een boek weleens anders beoordelen van een kind, is het niet meer dan fair om ook het doelpubliek een woordje te laten zeggen over Het geheim van de malamander.
Thijs: Dit zou het eerste deel zijn van drie boeken en dat vind ik gaaf, want ik wil graag meer lezen over Herbie en Violet. Ik denk ook dat er nog meer te beleven moet zijn in Owee aan Zee.
Nore: Ondertussen heb ik het boek al drie keer gelezen en het blijft leuk. Ik vind ook het plaatje op de omslag mooi. Je ziet al dat het spannend wordt.
Thijs: Ik ga het boek tippen aan de juf, want het lijkt me super leuk om voor te lezen. Het is helemaal nergens saai en er gebeurt heel veel in.
Nore: Het is, hoe zeg je dat ook alweer, geheimzinnig en ik hou wel van een verhaal dat je niet goed kan voorspellen en waar sommige mensen anders zijn dan je eerst denkt.
Het mag gezegd worden dat dit boek vol monsters, mysterie en magie een schot in de roos is. Thomas Taylor heeft een energieke plot uitgedacht die van begin tot einde weet te boeien. Het tweede deel van deze trilogie is ondertussen reeds in het Engels verschenen en na het lezen van Het geheim van de malamander lijkt het wachten op het vervolg veel te lang te duren.
Eindoordeel: 5 sterren