Het geheim van de YouTube-ster (+ interview!)
Vloggers zijn grote voorbeelden en inspiratiebronnen voor kinderen. YouTube-sterren laten in hun filmpjes van alles zien en geven zo een kijkje in hun leven, maar zouden ze ook geheimen hebben? In Het geheim van de YouTube-ster van Myron van der Velden kijken we mee in het leven van Iris en komen we er achter of zij een geheim heeft.
-Door Sanne-
Iris, de zus van Flo is zo'n YouTube-ster. Ze heeft 150.000 volgers en is daarmee een grote bekendheid. Ze mag zelfs in een film spelen! Het klinkt heel leuk, maar Flo vindt het niet zo fantastisch. Haar zus krijgt alle aandacht en heeft geen oog meer voor haar. Alles lijkt te draaien om het maken van een nieuwe vlog. Zelfs haar ouders zetten Iris altijd op de eerste pek. Als Flo erachter komt dat Iris een geheim heeft, overweegt ze dit wereldkundig te maken. Dan vergeet niemand meer wie Flo is. Maar of dat nou zo verstandig is?
Myron van der Velden (1988), schrijfster van Het geheim van de YouTube-ster, studeerde theater-, film- en televisiewetenschap en journalistiek. En dat is te merken. Het verhaal over Iris en Flo is niet alleen vloeiend, maar ook heel beeldend geschreven, als een echte film. Het voelt gelijk vertrouwd als het verhaal begint met het shoppen van kleding voor de verjaardag van Flo. Je leest het verhaal niet, je bent er onderdeel van. Je kijkt met de zusjes mee en kunt zo goed de gevoelens van Flo begrijpen.
Iris lijkt in eerste instantie minder sympathiek. Een grote zus die alleen maar kan katten. Wanneer Flo het geheim van Iris ontdekt, wordt dat er niet beter op. Maar niets is wat het lijkt. Het lijkt misschien tof om een YouTube-ster te zijn, maar wanneer je zoveel volgers hebt als Iris, brengt dit ook een hoop verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Als je het ware geheim van Iris kent, zul je haar het liefst een hele dikke knuffel willen geven!
Het geheim van de YouTube-ster gaat niet alleen over het wel en wee van twee zussen, maar ook over de keerzijde van social media. Het nodigt kinderen uit over het gebruik van social media na te denken en is voor ouders en leerkrachten een uitgelezen kans om het gesprek hierover aan te gaan. Wat is wel en niet leuk in het echte leven en is dat wel leuk op het internet? Wat zou jij doen als je in de schoenen van Iris of Flo stond? Zou je met hen willen ruilen?
Het ruim 100 pagina's tellende boek is zeer goed leesbaar door kinderen vanaf een jaar of 7. De tekeningen van ivan en ilia zorgen voor een afwisselend geheel. Met Het geheim van de YouTube-ster heeft Myron van der Velden een fantastisch verhaal geschreven, een zeer waardevol boek voor jonge kinderen voor wie social media een steeds grotere rol speelt.
Het geheim van de YouTube-ster is onderdeel van een serie boeken vol geheimen, geschreven door diverse auteurs. In de losstaande boeken kun je lezen over geheimen van voetballers, prinsessen en zeemeerminnen, maar ook over de geheimen van een snoepfabriek, een dierenasiel, een spooktram of een verborgen camping. De boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Leopold.
Myron bekent in het nawoord dat ze erg dol is op haar telefoon. Zelfs op de wc neemt ze haar telefoon mee om zo geen berichtjes te hoeven missen. Dat komt goed uit, want dan sturen we haar een berichtje om vragen te stellen over haar boek!
Hoe ben je op het idee gekomen om Het geheim van de YouTube-ster te schrijven?
"Het was typisch zo’n ideetje dat al een tijdje op de plank lag, maar waar nog iets aan ontbrak. Flo was er al: een meisje dat stiekem een beetje jaloers was op haar beroemde zus. Ik wist dat ze op een dag niet meer onzichtbaar wilde zijn en in een opwelling het geheim van haar zus online zou zetten – met vergaande gevolgen. Maar wat dat geheim precies was? Het kwam tijdens een etentje met vriendinnen. Zij waren ervan overtuigd dat de zus een YouTuber was en plantten het zaadje voor Iris’ geheim."
Wat vind jij van social media en kinderen?
"Het is te gek om op te groeien met alle voordelen van social media, die voor veel verbinding en inspiratie kunnen zorgen. Tegelijkertijd kunnen uitsluiting, pestgedrag of té mooie plaatjes leiden tot eenzaamheid, verdriet en onzekerheid. Net als in de echte wereld, natuurlijk. Eigenlijk is het een tweede schoolplein, maar dan online. En daar schuilt het gevaar: voor ouders of docenten is het niet altijd zichtbaar wat er op social media gebeurt. We moeten die nieuwe wereld samen nog een beetje uitvogelen. Ik denk dat het belangrijk is kinderen mee te geven om ook online aardig tegen elkaar te zijn – en dat het leven van een ander heus niet zo perfect is als het soms lijkt."
Heb je zelf vervelende ervaringen gehad op social media?
"Nee, eigenlijk niet. Maar toen ik op de middelbare school zat, bestond het allemaal nog niet. Daar ben ik achteraf wel blij mee want ik spiegelde me in de klas al genoeg aan alle anderen. Ik zet tegenwoordig mijn telefoon regelmatig op vliegtuigmodus om ook gewoon met de echte wereld bezig te zijn en niet steeds te kijken of mijn Insta-foto nieuwe likes heeft. Wie mijn geheim achter in het boek heeft gelezen, weet waar ik het over heb."
Zou jijzelf een YouTube-ster willen zijn?
"Nou, het klinkt wel heel aanlokkelijk, hè: toffe video’s maken, beroemd worden, fanmail, gratis kleren en hippe events. Doe mij dat ook maar! Al denk ik dat we er iets té makkelijk over denken. Veel YouTubers schijnen stress te ervaren om steeds maar te blijven posten op het juiste moment, om steeds meer views te krijgen, om iets nieuws te bedenken. Je kunt niet rustig in je kloffie een boodschap doen want voor je het weet staat het online en dan hoor je ook nog eens de hele tijd wat mensen van je vinden. Leuk tegen de camera kletsen is trouwens ook niet voor iedereen weggelegd, hoor. Kortom: de persreisjes wil ik wel, maar laat de rest maar zitten."
Als je moet kiezen: telefoon of boek. Wat kies je dan? Waarom?
"Een leven zonder telefoon is behoorlijk onpraktisch, maar een leven zonder boeken is simpelweg ondenkbaar. Ik zou niet geworden zijn wie ik nu ben zonder boeken in mijn leven, op zoveel verschillende manieren. Dus ik kies voor het boek. Natúúrlijk."
Wat zijn jouw favoriete jeugdboeken?
"Ik ben van de klassiekers. Van originele, tijdloze verhalen vol avontuur en fantasie, bijzondere personages en geheime werelden. Boeken die je in je hart sluit en altijd dicht bij je wil hebben. Het is mijn droom om ooit een boek te schrijven dat heel veel kinderen het gevoel geeft dat ik heb als ik mijn lievelingsverhalen lees.
Een paar van mijn favorieten zijn De Kronieken van Narnia: Het betoverde land achter de kleerkast van C.S. Lewis, Het oneindige verhaal van Michael Ende en Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne."
En wat is jouw grootste geheim?
"Eerlijk: ik ben een open boek. Al mijn gedachten en emoties zijn van mijn gezicht af te lezen, dus als je de juiste vragen stelt, kom je al mijn geheimen te weten. Het gevolg daarvan is dat ik geen geheimen heb. Al vraag ik me af of iedereen weet hoe fijn ik het vind soms met een knuffel te slapen."
En zo kregen we niet alleen een kijkje in het leven van een YouTube-ster maar ook in dat van Myron van der Velden. Wat denk je, zou jij een YouTube-ster, willen en kunnen zijn?