Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het leven van een schoolpleinmoeder...

op 10 oktober 2018 door

Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen zeggen ze weleens. En inderdaad, als je kind eenmaal naar school gaat, verlang je regelmatig terug naar het leventje toen ze nog veilig bij je thuis zaten. Waar maakte je je toen druk om, zul je je met regelmaat afvragen. Want moeder (of vader natuurlijk!) zijn met een schoolgaand kind, is topsport! Over jullie gaat het boek dat Katy en Sanne vandaag met jullie bespreken: het leven van een schoolpleinmoeder.

Een jaar lang liep Mark van der Werf, of Meester Mark, mee in de levens van verschillende gezinnen wonend door heel Nederland. Hij bundelde hun verhalen over lief, leed en luizen in het boek Schoolpleinmoeders. Aan de hand van verschillende onderwerpen geeft hij een kijkje in de lagere schoolcarrière en levens van deze ouders en kinderen. Heel diverse gezinnen. Van gescheiden ouders, tot kinderen met dyslexie. Kinderen met een chronische ziekte of een handicap, geadopteerd of hoogbegaafd. Plusklasjes, tienminuten gesprekken, de do's en don'ts als het om traktaties gaat, het verkleumen op het schoolplein. Het komt allemaal voorbij in Schoolpleinmoeders.

Je weet dat je een schoolpleinmoeder bent als je je herkent in onderstaande punten...

  1. De eerste schooldag.
    Je hebt geen flauw benul. Moet je een reserve broek meegeven of niet? En bij wie horen al die ouders en kinderen? Het is vaak nog overweldigender voor de ouder dan voor het kind. Geen angst: het went.
  2. Op de hoogte.
    Eigenlijk heb je geen idee wat ze uitspoken op school. Kinderen vertellen niets. Eén van de meest gestelde vragen: "Wat heb je vandaag gedaan op school?" Het antwoord is vaak vaag, maar als de juf niet bij je komt "zal het wel goed gaan". Toch?
  3. Spaaracties.
    Voetbalplaatjes, moestuintjes, ruimteplaatjes, vitamini's. Moeders sparen nog fanatieker dan de kinderen.
  4. Tienminutengesprekken.
    Inschrijven via een of ander online systeem en vanaf een bepaalde tijd. De eerste keer grijp je mis. Blijkbaar moet je er stipt op tijd bij zijn, anders zijn alle gunstige tijden al weg. Een afspraak maken voor een tienminutengesprek is een kwestie van de snelste zijn.
  5. Decemberdrukte.
    Het begint al met Sint Maarten, of Halloween dat steeds meer wordt gevierd en dan Sinterklaas. Klaas eruit, kerstman erin. Het is een drukte van jewelste. Activiteiten, feestjes, surprises. Ouders, kinderen en juffen rennen in het rond en er is altijd hulp te kort.
  6. Hulpouders.
    Geen project draait zonder hulp van ouders. Knutselmoeders, voorleesouders, versiermoeders, feestouders, bakmoeders, rijouders, wasmoeders, kopieerouders. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is vraag naar. En gelukkig zijn ze er, maar het is ook helemaal oké om je niet schuldig te voelen als je het een keer lekker aan de anderen overlaat.  
  7. Moe.
    Een schoolpleinmoeder is altijd moe. Het managen van zwemles, sport, speelafspraakjes, huiswerk, taakjes, knutsels. Je hebt er een dagtaak aan! En vergeet dan niet je eigen werktijden en huishouden. Als je geluk hebt, hou je wat quality time over.
  8. Voor noppes.
    En dan sta je daar op het schoolplein, gaan ze uit spelen! Doei mam! Tas in je handen gedrukt en ze zijn weer weg.
  9. Vriendschappen.
    Gelukkig ontstaan er ook fijne contacten op het schoolplein. Het schept een band wanneer je met elkaar staat te wachten, weer of geen weer of wanneer je ouders ziet bij ouderavonden, klusjes of schoolreisjes. Soms is het wat moeilijker om je in zo'n groepje schoolpleinmoeders te wurmen, maar op het schoolplein kunnen zeker hechte vriendschappen ontstaan.
  10. Schoolreisjes.
    Je staat doodsangsten uit als je kind op schoolreisje gaat (of je nou mee bent of niet) en achteraf blijkt het steeds nergens voor nodig. Laat die juffen lekker doen wat ze gepland hebben.


En zo zijn er nog honderd en een dingen te bedenken die je zult herkennen als ouder met schoolgaande kinderen. Daarover heeft Mark van der Werf geschreven. Wat vonden wij er van?

Katy: Het is een bijzonder herkenbaar boek, haast elke moeder is bekend met de situaties. Dat maakt het leuk om te lezen. Zo nu en dan herhaalt de auteur een stukje, dat is niet echt noodzakelijk en onderbreekt de flow, maar de manier waarop Mark van der Werf het geheel brengt is vlot en met momenten erg grappig. Het is positief dat er een grote diversiteit tussen de moeders (en vaders) en hun meningen is. De ene vindt meehelpen op school geweldig en de ander baalt ervan. Schoolpleinmoeders is een fijne bundeling van zowat alles waar de gemiddelde ouder op school tegenaan loopt.

Sanne: Ik heb mij erg vermaakt met het lezen van het boek. Van der Werf heeft een prettige schrijfstijl. Niet al te ingewikkelde zinnen met een vleugje humor. Dat zorgt er voor dat het boek zo uit is. Het boek zit vol details en herkenning. Ik vond het erg leuk om te lezen. Eigenlijk zou iedereen het moeten lezen waarvan het kind op het punt staat naar school te gaan. Want dan ben je enigszins voorbereid op het leven van een schoolpleinmoeder!

Ben je ook een schoolpleinmoeder, of -vader? Over welke dingen verbaasde jij je toen jouw kind naar school ging?



Reacties op: Het leven van een schoolpleinmoeder...

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark van der Werf

Mark van der Werf

Mark van der Werf was journalist en werkte als verslaggever voor het Algemeen Da...