Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het meisje met de vlechtjes

op 07 januari 2019 door

De veertienjarige Freddie groeit op tijdens de oorlog. Het verzetswerk krijgt ze mee van haar moeder, die al jaren Joodse vluchtelingen opvangt in huis en flyers verspreid. Wanneer ze - samen met haar zus - benaderd wordt om onderdeel te worden van het gewapend verzet in Haarlem, besluiten ze op het voorstel in te gaan. Wat volgt is een spannende periode die zeker net zonder gevaar is voor Freddie en haar mede-verzetsleden.

Door Antoinette en Annemieke

Waargebeurd

Annemieke: Schrijfster Wilma Geldof heeft contact gekregen met Freddie Oversteegen, vlak voor haar overlijden. Het is mooi om te zien hoe haar verhaal toch nog - min of meer - verteld is in het boek Het meisje met de vlechtjes. Het boek zet overduidelijk een realistisch verhaal neer over een verzets-'held' in de oorlog. Al vraag ik me af of Freddie zichzelf ook zo zou hebben gezien. De basis van ware feiten proef je duidelijk terug in dit verhaal - iets wat ik persoonlijk prettig vind. Het is mooi om te zien dat er verhalen van mede-verzetsstrijders zijn gebruikt om dit verhaal extra body te geven.

Antoinette: Het eerste wat mij opviel waren de foto's direct aan de binnenzijde van het boek. Afsluitend van het boek staan nog meer foto's. Het geeft het waargebeurd verhaal net dat tintje extra. Wilma Geldof heeft de herinneringen van Freddie Oversteegen tot een prachtig verhaal verweven. Ik ben geraakt door dit persoonlijk verhaal. Voor de nabestaanden zal dit boek nu een belangrijk stukje geschiedenis in ere houden.

Doelgroep

Annemieke: Bij het starten van het boek was ik in de veronderstelling dat het om een jeugdboek ging. Echter vind ik bepaalde scenes (zoals tussen Freddie en een Duitse soldaat) heftig voor de jeugd. De beeldende beschrijving past misschien niet direct bij die leeftijdsgroep. Al gaat het wel steeds om korte stukjes. Toch denk ik dat het boek beter past in de categorie Young Adult - een categorie die tussen jeugdboeken en volwassen boeken inlicht en daardoor zowel door jongeren in de leeftijd vanaf zo'n 13 jaar als volwassenen gelezen wordt. Neemt niet weg dat samen lezen met een kind vanaf ca. 10 jaar met een interesse voor 'oorlogsverhalen' ook zeker een optie kan zijn.

Antoinette: Ik sluit mij aan bij Annemieke wat betreft de doelgroep. Ik dacht ook dat het een jeugdboek zou zijn. Het verhaal is inderdaad meer geschreven voor de Young Adult doelgroep. De schrijfwijze en stijl is niet altijd gemakkelijk leesbaar voor de jeugd, woordkeuzes zijn voor meer voor oudere kinderen en inderdaad zijn bepaalde scenes heftig voor de jeugd. Mijn dochter van 13 jaar vond het boek met momenten best een pittige schrijfstijl qua woordkeuzes hebben. Ze vond het daarentegen wel een spannend boek, die haar het verhaal introk. Ik heb geregeld met haar het boek, tijdens het lezen, besproken. Voor de kids onder de 13 jaar is het, wat mij betreft, een boek die het beste begeleidt gelezen kan worden.

Schrijfstijl

Annemieke: Het boek is op een prettige manier geschreven. Het leest makkelijk weg en past ook daarmee prima in de categorie jeugd/YA. Het verhaal is meeslepend en door de actieve schrijfstijl wordt je in het verhaal gezogen en wil je blijven lezen.

Antoinette: Ikzelf vond het boek sterk, pakkend en realistisch geschreven. Het leest, ondanks de 333 bladzijden, als een trein. Doordat het waargebeurd is, blijft dit gegeven tijdens het lezen door het hoofd spoken. Wat een dapper meisje was Freddie!

Leeservaring

Annemieke: Mijn liefde voor oorlogsboeken wordt versterkt met boeken zoals Het meisje met de vlechtjes. Het eerste boek dat ik las van auteur Wilma Geldof. Een verhaal gebaseerd op ware feiten brengt toch altijd een extra aantrekkingskracht met zich mee, vind ik. Daarnaast zijn de verhalen van het verzet lange tijd weinig aan bod gekomen in boeken. Dit maakt dat mijn interesse - terecht - gelijk gewekt was. Wat bijzonder dat een met momenten gruwelijk verhaal, tegelijkertijd ook zo pakkend en mooi kan zijn.

Antoinette: Ik was aangenaam verrast door Het meisje met de vlechtjes, ondanks dat ik een jeugdboek verwacht had. Er zijn al veel boeken over de Tweede wereldoorlog uitgebracht, maar ik blijf dit onderwerp boeiend vinden om over te lezen. Een geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Het mooie aan dit boek vind ik absoluut dat het waargebeurd is. Geldof heeft de vertellingen van de hoofdpersoon op papier gezet, complimenten!

Eindoordeel

Annemieke: ****

Een prachtig, pakkend verhaal gebaseerd op ware feiten dat je als liefhebber van oorlogsboeken gewoon niet mag missen!

Antoinette: ****

Een waargebeurd, pakkend, realistisch en fijn geschreven boek, die nog lang in mijn achterhoofd zal blijven zitten.

Verder lezen

Annemieke: Ik ben een groot fan van oorlogsverhalen en lees deze regelmatig. Toch zijn het vaak de boeken voor volwassenen die mijn boekenkast halen en daardoor gelezen worden. Wel las ik het afgelopen jaar 3 kinderboeken rondom de oorlog. Hierbij stond met stip op een: Kinderen met een ster. Een prachtig boek over Joodse kinderen wiens leven in de oorlog ineens veranderde. Dit boek is, in tegenstelling tot het Het meisje met de vlechtjes juist bedoelt voor een jonger publiek. Daarnaast las ik in het kader van Lees je Wijs: De Tweede Wereldoorlog nog enkele andere aanraders.

Antoinette: Vorig jaar heb ik meegelezen met de leesclub van Hebban omtrent het boek De jongen in de schaduw van Janet Wees. Ik was iets minder enthousiast over dit boek *** sterren. De schrijfstijl vond ik wat afstandelijk. Daarnaast mocht ik voor onze club Scherven in de nacht van Martine Letterlie lezen. Een boek die ik **** sterren gaf. Een sterke verhaallijn geschreven vanuit twee verschillende oogpunten. Heel realistisch geschreven voor kinderen vanaf zo'n 10 jaar.

Hebben jullie Het meisje met de vlechtjes al gelezen? Laat ons weten wat je er van vond.



Reacties op: Het meisje met de vlechtjes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wilma Geldof

Wilma Geldof

Wilma Geldof werkte in psychiatrische centra en voor de Raad voor de Kinderbesch...