Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Slijmboek

op 14 november 2020 door

Dit is een mededeling van algemeen belang. De Minister van Belangrijke Zaken heeft zojuist besloten om het maken en verkopen van slijm te verbieden. Ook spelen met slijm is vanaf vandaag verbdoen.

Karim en Noortje begrijpen er helemaal niets van. Waarom zou iemand zoiets leuks en veelzijdigs in hemelsnaam verbieden? Dat beloofd een spannend en superslijmerig avontuur te worden! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Het Slijmboek van Annet Jacobs

Schrijfster Annet Jacobs wilde als kind graag zeemeermin worden of schrijfster. Maar ja hoe word je een zeemeermin en dus werd ze het laatste. Inmiddels heeft Jacobs meerdere boeken op haar naam staan. Onlangs werd Het Slijmboek hier aan toe gevoegd. 

Karim en Noortje zitten in de klas bij meester Wilko. Meester Wilko is erg enthousiast over slijm - in tegenstelling tot juf Bobbie die daar heel anders over denkt. Maar Meester Wilko is bezig met een onderzoek, het heet Duizend dingen die je kunt doen met Slijm. En daarbij heeft hij de hulp van zijn klas hard nodig... Maar wanneer de Minister slijm vervolgens verbiedt, lijken al Meester Wilko zijn plannen in het water te vallen. Maar gelukkig zijn daar Karim en Noortje, zij hebben nog wel wat slijm over.

Maar mondje dicht tegen juf Bobbie. Vanaf nu is Slijm geheim.

In het diepste geheim gaat Meester Wilko verder met zijn onderzoek op een zogehete slijmvrije school. Maar dan wordt Meester Wilko en later ook Noortje betrapt. Met alle gevolgend van dien! Noortje moet een taakstraf uitvoeren op het ministerie. Maar als ze daar is komt ze tot een schokkende ontdekking!

Vormgeving

592a1bb74e744629a4949e882a5de057.jpgHet Slijmboek heeft qua uiterlijk direct een grote aantrekkingskracht. Het knalgroen van de kaft, in combinatie met de opvallende letters voorzien van de nodige klodders slijm trekken direct de aandacht. 

Wie het boek open slaat komt al gauw tot de ontdekking dat de vormgeving in het verhaal zeker niet onder doet aan de vormgeving van de kaft. De slijmelementen zijn op iedere pagina terug te vinden, in de vorm van druppels en klodders. Het groen van het slijm wordt gecombineerd met zwart en wit, waardoor het een opvallend geheel is. 

Hierdoor zal het boek voor menig jonge lezer enorm aantrekkelijk zijn, helemaal wanneer je het onderwerp Slijm daar bij meeneemt!

Eindoordeel

Het Slijmboek is door zijn toegankelijke en begrijpelijke schrijfstijl, in combinatie met zijn grote aantrekkingskracht uitermate geschikt voor kinderen in de leeftijd vanaf ca. 8 jaar. 

Ik kan me dan ook voorstellen dat menig kind (en waarschijnlijk ook ouder) dit boek op zou pakken. Want zeg nou zelf het oog wil ook wat, en dat is zeker bij kinderboeken het geval.

Het verhaal op zich was iets tegenvallend. De ondertitel doet verwachten dat er een groot avontuurlijk verhaal aan zit te komen, wanneer je in dit boek duikt. De praktijk is echter anders. Het grootste gedeelte van het boek zou ik helemaal niet als avontuurlijk beschouwen, en dus komt de vraag op, of de ondertitel een spannend en superslijmerig avontuur wel helemaal de juiste keuze is.

Wat het wel is? Een boek dat voor kinderen leuk is om te lezen! Bovendien zullen veel volwassenen die meelezen de 'slijm' perikelen herkennen, want is het niet zo dat vooral kinderen houden van slijm en ouders veel minder.

Het Slijmboek is een grappig en leuk verhaal, dat uitermate geschikt is voor kinderen om zelf te lezen. Het bevat humor en belicht werkelijk alle kanten van slijm. Ook die kanten waar ik zelf nog nooit op was gekomen. En als klap op de vuurpijl, sluit het boek af met een klein avontuurtje. Een avontuurtje dat wat mij betreft iets verder uitgewerkt had mogen worden, maar ondanks dat een goede afsluiting vormt voor een bijzonder verhaal!

Nieuwsgierig geworden en wil je graag een voorproefje nemen, kijk dan hier voor een leesfragment.  



Reacties op: Het Slijmboek

Meer informatie

Gerelateerd

Over