Ik heb een vraag, of 200.
Als ouder, leerkracht, oom, tante of grootouder herken je het vast wel: kinderen kunnen met de meest (on)logische vragen komen, waarvan ze verwachten dat jij als volwassene het antwoord weet. Maar laat jij het antwoord op die vraag nou nét niet weten... Of dat ze de ene na de andere vraag op je afvuren. Soms word je er helemaal gek van. Maar stiekem zijn het best wel interessante vragen en zou je best zelf ook het antwoord willen weten. Neem dan eens een kijkje in het boek Ik heb een vraag, waarin wetenschappers antwoord geven op de meest uiteenlopende vragen.
Geschreven door Sanne.
Het belangrijkste is om nooit te stoppen met vragen stellen.
In Ik heb een vraag laat schrijver Bart Coenen verschillende wetenschappers aan het woord. Niet in een saaie uiteenzetting, maar op hele specifieke vragen geven ze antwoord. De tekeningen van Stephanie Dehennin maken het tot een erg aansprekend geheel. Als de vragen kinderen nog niet uitnodigen om te lezen, dan doe de tekeningen en illustraties dat wel.
- Waar gaan die vragen over?
De vragen gaan over een brede verscheidenheid aan onderwerpen. Over de aarde, oceanen en de ruimte, maar ook over leven, biologie, geschiedenis, politiek en techniek. Over kunst en taal, over economie en recht en over wiskunde en het lichaam. Eigenlijk over alles wat je om je heen kunt vinden.
- Wie beantwoord die vragen?
Verschillende wetenschappers uit allerlei disciplines geven antwoord. Zoals een hoogleraar sterrenkunde, een filmmaker, een taalkundige, een archeoloog, een herpetoloog en nog vele meer.
- Wie verzint die vragen?
Kleine kinderen en grote kinderen. Er staan vragen in van kinderen van 8 jaar en van kinderen van 72 jaar oud, van kinderen van 44 jaar en van 23 jaar oud. Misschien heb jij ook wel een vraag?
- Welke vragen kan je tegenkomen?
Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het wel tegen in Ik heb een vraag. Sterft een gifslang als hij op zijn tong bijt? Bestaat het heden? Hoe wordt de hoogte van een berg gemeten? Krijg je popcorn als de bliksem op maïs inslaat? Heeft een vliegtuig een toeter? Hoe werkt wifi? Kun je schrijven met inkt van een inktvis? Waarom....
- Wat vond je van het boek?
Het is een prachtig boek. Zoals vaker met dit type boeken lees je het niet in één ruk uit. Dat is ook helemaal niet leuk. Het boek verdient een ereplaatsje in je woonkamer of boekenkast, zodat je het elk moment kunt pakken en er doorheen kunt bladeren. Keer op keer zul je nieuwe vragen en weetjes ontdekken. De prenten zijn zo mooi, alleen kijken is ook heel leerzaam.
Er is heel veel te lezen in het boek, maar let op: het is geen doeboek, of een boek met proefjes en experimenten. Wil je dat wel: lees dan eens onze Tips voor thuisblijvers met boeken over proefjes en techniek. In Ik heb een vraag kun je vooral je kennis vergroten en je verwonderen over de wetenschap door te kijken en te lezen.
- En hoe zit het met het taalgebruik?
Wetenschappers hebben misschien een wat stoffig imago. Ze zijn lang van stof en er lijkt geen einde te komen aan de stroom met woorden. Maar in Ik heb een vraag wordt erg gespeeld met taalgebruik en de lengte van de teksten. Soms wordt er iets langer over een onderwerp uitgeweid of wordt een vraag aangegrepen om er meer over te vertellen. Maar andere vragen worden juist met een heel kort antwoord opgehelderd.
- Kan ik er nog meer over lezen?
Jazeker! Er is zelfs een hele website in het leven geroepen waar wetenschappers uit de meest uiteenlopende disciplines antwoord hebben gegeven op al meer dan 16.000 vragen. De beste, meest bijzondere en originele vragen zijn in dit boek gebundeld, maar op www.ikhebeenvraag.be lees je er nog veel meer. Dus, komt kindlief weer met een onmogelijke vraag, raadpleeg dan eens deze website, wie weet tover je het antwoord zo uit je mouw!
Wil je meer wetenschapsboeken (met je kind) lezen, kijk dan nog eens terug naar artikelen die we eerder plaatsten: Lees je wijs! en Tips voor thuisbijvers.
Laat dit boek een bron zijn van duizenden nieuwe vragen en zoek gepassioneerd naar antwoorden.