Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ik stuntel, dus ik ben

op 03 april 2019 door

April is de Maand van de Filosofie. Dit jaar heeft deze maand het thema Ik stuntel, dus ik ben gekregen. Ieder jaar verschijnt er een essay ter ere van deze filosofiemaand en wordt er de Socratesbeker aan het beste filosofische boek uitgereikt. Dit jaar verschijnt er ook een filosofisch boek voor kinderen: Mijn broer en ik.

Door Ilja.

Filosofie

Een tijdje terug dook in filosofiematerie voor jonge kinderen, klik hier als je daar meer over wil lezen. Toen ik zag dat Abdelkader Benali een jeugdboek ter ere van de filosofiemaand had geschreven, hoefde ik niet zo lang na te denken. Ik wilde dit boek graag lezen! Filosofie en kinderboeken is een prima combinatie en ik was enorm benieuwd hoe Benali dat had aangepakt. Ik kende hem immers als schrijver voor volwassenen.

Mijn broer en ik

Qua formaat is het boek net het Kinderboekenweekgeschenk. Het is een klein boekje, met een slappe kaft en telt 80 bladzijden. De kaft vond ik al enorm filosofisch eruit zien. Charles Michels maakte de illustraties voor dit boek. Ze zijn misschien niet helemaal mijn stijl, maar je kunt er wel al het gesprek over aangaan. 

Amira hangt de hele zomer bij het zwembad en nu het de warmste dag van de vakantie is, vindt ze het hoog tijd dat haar broer Adam een keer met haar mee gaat. Maar Adam kan volgens eigen zeggen niet tegen chloor en warmte of hij moet naar de dokter. Amira blijft aandringen; Adam moet mee naar het zwembad. Maar, als Adam mee is, begint hij zich vreemd te gedragen. Was dit eigenlijk wel een goed idee?

Filosofische thema's en vragen

Het thema van de Maand van de Filosofie vond ik niet heel erg zichtbaar. De thematiek over technologie en robots vond ik veel duidelijker in dit boek. Daar kun je met kinderen ook prima over filosoferen, dus ik begrijp deze keuze enigzins. Tijdens het lezen bedacht ik een aantal vragen die ik aan kinderen zou willen stellen:

* Waarin verschillen robots van mensen?

* Zal er ooit een robot bestaan, waarvan je niet ziet dat het een mens is?

* Kan een robot zelf denken/voelen/kiezen?

* Kan een robot als een mens denken of een mens als een robot?

* Kun je allergisch zijn voor chloor of warmte?

* Weet een robot dat hij een robot is?

* Hebben robots een vrije wil? En mensen?

Tijdens het lezen viel het mij op dat Amira haar ouders bij de voornaam noemt: Kazimir en Louise. Het is ook interessant om met kinderen daarover te praten. Hoe spreek je ouders aan en wat zegt dat over de onderlinge relatie bijvoorbeeld?

Leuke tip: op de website van filosofiejuf kwam ik een lesbrief tegen die past binnen het thema ik stuntel dus ik ben. Deze vragen kunnen ook prima voor thuis gebruikt worden.



Reacties op: Ik stuntel, dus ik ben

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en...