Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Internet en seksuele voorlichting. Hoe pak je dit als ouder aan?

op 02 januari 2019 door

In onze Jeugdliteratuurclub bespreken we voornamelijk voorleesboeken voor alle leeftijden. Dit keer eens een heel ander boek, gericht aan ouders van kinderen die al wat ouder zijn. Digitaal ontmaagd is een boek geschreven over seksuele opvoeding en de invloed van internet. Hoe ga je als ouder om met vragen van je kinderen? Laat je je kind zelf op onderzoek gaan door het een boek te geven of op internet te laten zoeken? Of neem je de vragen serieus en maak je seksualiteit bespreekbaar?

Geschreven door Antoinette

Onoverkomelijke vragen

Elke ouder weet dat zijn kind ooit vragen zal stellen over seksualiteit. In eerste instantie zijn de vragen makkelijk te beantwoorden, omdat het kind snel tevreden is met het antwoord. Maar wat als de vragen serieuzer worden? Ga je dan serieus in op de vraag en maak je het onderwerp seksualiteit luchtig en bespreekbaar of draai je om de vraag heen? Sarah Van Gysem besloot hierover een gids te schrijven:Digitaal ontmaagd, (gids seksuele opvoeding voor ouders en opvoeders vandaag).

0494f78c26cac228291e0c158595cf83.jpgOpzet boek

Digitaal ontmaagd kent een open en makkelijk leesbare opzet. Het staat bol van voorbeelden, verwijzingen naar internetsites en benaderstijlen. De kern van het verhaal is gedurende het hele boek, houdt het bespreekbaar. We weten hoe spannend we het vroeger zelf vonden om aan onze ouders vragen te stellen over seksualiteit. Anderzijds is het een feit dat het een onderwerp is dat bij het leven hoort en geen belading zou hoeven kennen. Seksualiteit is een thema die juist belangrijk is om je kind goed in te begeleiden en te ondersteunen in het ontdekken van zijn seksuele interesses en behoeften.

Thema's

In het boek is er continu aandacht voor het makkelijk bespreekbaar maken van seksualiteit. De eerste kus, verliefdheid, maar ook sexting, bezoeken van pornografische sites en homoseksualiteit. De intentie van het bespreken van deze verschillende thema's, is dat wat je allemaal kunt ontdekken op digitaal gebied, (vaak) niet de werkelijke wereld is. Blijf met je kinderen bespreken wat normaal is en wat niet. Je hoofd geen naaktfoto's te versturen naar anderen als je dit niet wilt. Of hoe meer likes, hoe populairder je bent. Het is een schijnwereld die niet gelijk is aan de echte wereld. Liefde is een gelijkwaardige keuze en een relatiebasis van twee mensen. 

Digibeet ouder

De jeugd van tegenwoordig kent digitale social talk en weet op internet vaak beter de weg dan zijn ouders. Hier wordt op leuke wijze aandacht gegeven in het boek. Er is achterin het boek een klein hoofdstuk mini digiles toegevoegd. Hier worden bekende en minder bekende digitale begrippen verklaard. Tja, zo kunnen we als ouder de jeugd ook een beetje beter volgen wat betreft de digitale taalwereld. Veel woorden zul je als ouders (her)kennen, zoals profiel en Snapchat. 

Auteur

De Belgische Sarah Van Gysegem is redacteur opvoedingsdeskundige bij voornamelijk het Belgische tijdschrift BOTsing, een tijdschrift voor tienerouders. Zelf is ze moeder van drie kinderen, waarvan twee pubers. Haar tieners bespreekt ze geregeld in het boek, als het over vragen gaat op seksueel gebied. In 2016 bracht ze het boek Typisch tieners uit. Ze schroomt niet om haar eigen ervaringen uit haar jeugd te bespreken. Het zal voor veel ouders een gevoel van herkenning opleveren.

5f0869a2d1d86eed3a074d0317182bfa.jpgLeeservaring

Digitaal ontmaagd is een boek dat in elk gezin met (beginnende) tieners in huis zou moeten liggen. Het is op een zeer open wijze geschreven, geeft ouders handvatten en stimuleert om seksualiteit bespreekbaar te maken. De mindset van de ouder zou meer flexibel en stimulerend mogen zijn en niet te krampachtig of schaamtevol, wat vaak nog gebeurt. Want hoe mooi is het om je kind op positieve wijze te laten ervaren, vragen en ontdekken op gebied van liefde en seksualiteit?

De auteur is Belgisch. De internetsites waar naar verwezen wordt zijn ook Belgisch, maar kan door iedereen bezocht worden. Daarnaast worden er typisch Belgische woorden gebruikt, ook dit maakt het boek niet minder makkelijk leesbaar voor de Nederlandse lezers.

Ik geef het boek 5 sterren. Het staat boordevol informatie om ouders te begeleiden in de ondersteuning en opvoeding van hun kroost op digitale seksueel gebied.



Reacties op: Internet en seksuele voorlichting. Hoe pak je dit als ouder aan?

Meer informatie

Gerelateerd

Over