Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kikker is jarig!

op 05 april 2019 door

Kindervriend Kikker wordt dit jaar 30! Elk voorjaar vieren we Kikkers verjaardag, maar dit jaar is het wel een hele speciale! Dat wordt gevierd met een nieuwe uitgave van Mijn mooiste voorleesboek van Kikker. Bovendien is het boek Kikker is kikker dit jaar de titel die tijdens de actie Geef een prentenboek cadeau voor €2,- te koop is. Redenen genoeg om de jarige job eens in het zonnetje te zetten!

Door Annemieke en Ilja

Kikker

Zoals eerder al te lezen was in De Wereld van Kikker, zijn de boeken over Kikker van Max Velthuijs inmiddels over de hele wereld te verkijgen. De groene kindervriend met zijn rood-witte zwembroek kwam in 1983 tot leven in Klein-Mannetje heeft geen huis. Het heeft nog enkele jaren geduurd voordat Kikker zelf daarna de hoofdrol ging spelen in zijn eerste - van vele succesvolle kinderboeken - Kikker is Verliefd. Samen met zijn vriendjes Eend, Varkentje, Haas en Rat beleeft Kikker mooie avonturen. Bovendien dragen veel van Kikker zijn avonturen een bijzondere boodschap met zich mee. Zo helpt Kikker mee om lastige thema's bij kinderen bespreekbaar te maken.

Geschikt voor alle leeftijden, maar het leukste voor peuters en kleuters

De verhalen van Kikker zijn geschikt voor alle leeftijden, zeker doordat er een verschil merkbaar is waar het gaat om de lengte van de verhalen en de thema's die in de verhalen terug komen. Zo zijn boeken zoals Kikker is Verliefd en Kikker en het Vogeltje, die elk op hun eigen manier thema's beschrijven oorspronkelijk uitgebracht voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. Kikker en Eend is door zijn korte verhaal en het gebruik van korte zinnen juist weer meer geschikt voor jongere lezers. Hetzelfde geldt voor Kikker - Het grote flapjesboek wat is uitgebracht voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar. En ook aan de allerjongste is gedacht met het verschijnen van bijvoorbeeld het Kikker babyspeelboekje

Daarnaast zijn er - inmiddels - vele spulletjes van Kikker te krijgen, die er voor zorgen dat Kikker voor kinderen nog meer tot leven zal komen. Dit dankzij de kikker-vingerpopjes van alle personages, handpoppen en knuffels. Daarnaast zijn er spelletjes en puzzels van Kikker, eveneens geschikt voor de verschillende leeftijdsgroepen. Ook de cd's van Theater Terra, die theatervoorstellingen van de verhalen van Kikker hebben gemaakt zijn een absolute aanrader dankzij de leuke liedjes!

Geef een prentenboek cadeau

Met deze leesbevorderingscampagne wil de stichting Geef mij maar een boek alle kinderen in Nederland en Vlaanderen tussen boeken laten opgroeien. Samen met boekhandels maken ze het elk jaar mogelijk om een prentenboekklassieker voor een klein bedrag aan te schaffen. Zo worden klassiekers uit de jeugdliteratuur voor ieder kind toegankelijk. Het gaat echter niet alleen om het kopen van dit prentenboek, maar zeker ook om het geven. Tijdens deze actie is het namelijk mogelijk om het prentenboek te doneren en het zo voor andere kinderen mogelijk te maken om ook dit boek te kunnen lezen. Wil je weten bij welke boekhandels je het boek kunt doneren? Neem dan even een kijkje op de website van de campagne. 

Wat is jouw favoriete Kikkerboek? Ga je het boek kopen of doneren?

Annemieke: Mijn favoriete Kikkerboek, poeh, daar vraag je me wat. Ik heb een aardige Kikker-collectie in mijn kast staan en kan van alle verhalen erg genieten. Dit is Kikker is een bundel van drie Kikker-verhalen. Ik denk dat mijn favoriet daar ook uit komt. Ik kan enorm genieten van Kikker is Verliefd. De humor en de wijze waarop het onderwerp verliefdheid voor kinderen wordt besproken spreekt me erg aan. Het prentenboek Kikker is Kikker gaat er ook zeker komen. Het is één van de Kikker-boeken die nog aan mijn collectie ontbreekt. Hoe gaaf is het dat ik hem er nu aan toe kan voegen... En wie weet blijft er ook nog wel één aan mijn handen kleven als cadeautje, maar dat weet ik nog niet...

Ilja: Ik ben eigenlijk pas de laatste jaren fan geworden van Kikker. Vroeger wilde ik er niet uit voorgelezen worden, waar ik nu eigenlijk niet zo veel meer van begrijp. Inmiddels heb ik al veel Kikkerboeken doorgebladerd en ik vind Kikker is bang (staat ook in Mijn mooiste voorleesboek van Kikker) wel heel leuk. Het verhaal gaat over een angst die veel kinderen hebben, de angst wordt niet heel klein neergezet, Velthuijs is daar serieus mee omgegaan. Toch bevat het verhaal een dosis humor waardoor kinderen het wel kunnen verwerken. Dat vindt ik knap gedaan. Ik ga Kikker is Kikker als nieuwe Kikker-fan zeker halen en grote kans dat ik er een extra meeneem om cadeau te doen of het boek te doneren.

En jullie? Wat is jullie favoriete Kikkerboek? En gaan jullie het prentenboek van de actie kopen of doneren?



Reacties op: Kikker is jarig!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Max Velthuijs

Max Velthuijs

De Nederlandse illustrator Max Velthuijs werd opgeleid tot grafisch ontwerper. H...