Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kom erbij! Gastartikel over Milja Praagman

op 08 oktober 2018 door

Elk jaar wordt er tijdens de Kinderboekenweek een speciaal prentenboek uitgegeven. Dit jaar is deze eer toegekomen aan Milja Praagman. Voor de Kinderboekenweek maakte zij het prentenboek Kom erbij! dat het motto van dit jaar als titel heeft. Om het werk van Praagman én dit nieuwe prentenboek in de kijker te zetten, riepen wij de hulp in van vrienden. 

Door Anouk van der Putten (gastauteur)

Anouk van der Putten is een 25-jarige illustratrice. Na de middelbare school studeerde ze ArtCoDe (Art, Communication and Design). Na deze opleiding heeft ze haar droomstudie gevonden in Engeland. Aan de Cambridge School of Art volgde ze de master Children's Book Illustration. Inmiddels woont ze weer in Nederland waar ze werkt aan freelance-illustratieopdrachten en waar ze dankzij haar werk bij de bibliotheek veel nieuwe prentenboeken ontdekt. En, daarom de perfecte gastauteur voor een artikel over het werk van Milja Praagman.

Mijn ontdekking

Het eerste wat mij te binnen schiet bij de prentenboeken van Praagman zijn de woorden vrolijk, kleurrijk en toegankelijk. Dit komt in eerste instantie zowel door het kleurgebruik (geen of weinig donkere kleuren) en de charmante personages - mens en dier zijn altijd even vriendelijk afgebeeld, met een open houding en open blik. Milja gebruikt daarnaast voornamelijk organische vormen wat alles een zachtere uitstraling geeft (in tegenstelling tot harde, geometrische vormen). Ondanks verschillende uitwerkingen en materiaal keuzes (soms meer ecoline, dan weer delen met collage) is de handtekening van Milja in elk boek duidelijk aanwezig. Door het traditioneel werken blijven de texturen van bijv. de verf ook mooi zichtbaar in de reproductie. Dit helpt mee aan de warme sfeer en uitstraling van de boeken: digitale tekeningen kunnen soms koeler en afstandelijker aanvoelen. 

0bbb234eedceef7af82842a9e667f483.jpeg






Wie is Milja Praagman?

Milja Praagman (1971) studeerde grafisch ontwerp aan de St. Joost in Breda. Sinds 1995 is ze werkzaam als freelance ontwerper en illustrator. Ze werkte eerder voor verschillende kranten en tijdschriften, zoals de Okki en Sesamstraat en daarna voornamelijk aan prentenboeken. Zowel zelf geschreven (zoals haar eerste prentenboek Meneer Po (2005)) als in samenwerking met andere auteurs. 

Over het werk

Het eerste wat mij te binnen schiet bij de prentenboeken van Praagman zijn de woorden vrolijk, kleurrijk en toegankelijk. Dit komt in eerste instantie door het kleurgebruik (geen of weinig donkere kleuren), maar ook door de charmante personages - mens en dier zijn altijd even vriendelijk afgebeeld, met een open houding en open blik. Milja gebruikt daarnaast voornamelijk organische vormen, wat alles een zachtere uitstraling geeft (in tegenstelling tot harde, geometrische vormen). Ondanks verschillende uitwerkingen en materiaal keuzes (soms meer ecoline, dan weer delen met collage) is de handtekening van Milja in elk boek duidelijk aanwezig. Door het traditioneel werken blijven de texturen van bijv. de verf ook mooi zichtbaar in de reproductie. Dit helpt mee aan de warme sfeer en uitstraling van de boeken. Digitale tekeningen kunnen namelijk soms koeler en afstandelijker aanvoelen. 

In veel van Milja’s prentenboeken staan de personages centraal. Dit worden ook wel character driven stories genoemd. Hierin is er meer aandacht voor de personages die het verhaal dragen en minder voor 'details' zoals de achtergrond. De achtergrond is vaak met minimale informatie beschreven. 

Zoals in De boer en de dierenarts. De wachtkamer van de dierenarts is slechts getekend met verschillende kleurvlakken: een deur rechts en twee bankjes waarop de overige personages zijn afgebeeld. 

In Ik ben geen boek ik ben een kip (/schaap/hond/kat-serie (2015)wordt de lezer (peuter) rechtstreeks aangesproken. Alleen het personage van de kip is steeds, in een andere pose, even groot in beeld. De achtergrond is een rustige, egale kleur waardoor alle aandacht uitgaat naar de kip en de tekst. Super leuk en interactief, met flapjes en een concept wat uitdaagt om na te denken wat een boek nou eigenlijk is (en wat niet!). 

7cb041786d2b40c78a82486ac33b190e.jpeg

Kom erbij!

Mijn eerste indruk van Kom erbij (2018) is dat het boek er ontzettend uitnodigend uitziet. 

De omslag stond al op de website van de kinderboekenweek, maar in het echt is het boek nog veel mooier! Dit komt o.a door het formaat (veel groter dan verwacht, vooral voor de prijs) en de fantastische kleuren (de felroze outfit van een van de hoofdpersonages wat ook terugkomt als de kleur van de boekrug) zijn gedrukt zo veel feller dan op een beeldscherm overkomt! 

fcbca8469cdaedc2539efa6ea1ecd190.jpeg

Wie houdt er niet van roze? Deze kleur komt in het werk van Praagman veel vaker voor (v.l.n.r. de personages uit: Omdat ik je zo graag zie, 2016 - Zien met je ogen dicht, 2017 - Kom erbij, 2018). 6b74aa0621be326caadb4810b00d51ef.jpeg

Het verhaal Kom erbij is een ode aan de fantasierijkheid van kinderen. In het boek wordt de fijne boodschap dat iedereen welkom is om samen te spelen en te ontdekken uitgedragen. De illustraties wisselen af tussen wat zich afspeelt in de 'echte' wereld en de fantasiewereld van de kinderen, met op de achtergrond verschillende terugkerende karakters. Dit is een leuke bonus: je blijft allerlei details ontdekken. Tot slot nog een compliment voor de diversiteit van de personages (met name op de laatste spreads!). 

In z’n geheel maakt het dit een leuk en toegankelijk verhaal, met het formaat van het boek en de kwaliteit van de kleurreproductie is dit een fantastisch geslaagd prentenboek! 5/5.

Kom erbij is nu te koop bij de boekhandel voor slechts €6,95. Meer weten over het werk van Anouk? Je vindt haar portfolio hier en je kunt haar ook vinden op Instagram onder de naam workbyanouk!

 



Reacties op: Kom erbij! Gastartikel over Milja Praagman

Meer informatie

Over

Milja Praagman

Milja Praagman

Milja Praagman (1971) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda ...