Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lars Leugenaar vs Rory Branagan

op 28 oktober 2018 door

Als Jeugdliteratuurclub wisten we het natuurlijk al lang. Jeugdboeken zijn niet alleen leuk voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Zeker wanneer je Engelstalig leest zijn er tal van leuke kinderboeken te ontdekken. En als je kinderen hebt, heb je daarna een mooi excuus om de Nederlandse vertaling ook nog even te lezen. Samen met de Readersclub nemen we twee kinderboeken onder de loep. Hier  zie je hoe de strijd begon. Lees snel verder om te ontdekken wie de strijd gaat winnen in Lars Leugenaar vs Rory Branagan.

Door Lieke en Annemieke.

Een leugentje om bestwil of toch niet helemaal?

Lieke: Ik ben zelf niet tegen leugentjes om bestwil. Soms is het gewoon niet wenselijk om de waarheid te spreken. De 10-jarige Rory denkt daar een beetje anders over. Hij wil namelijk weten waarom zijn vader verdwenen is en niemand wil hem iets vertellen. Ik denk dat de moeder van Rory en misschien ook zijn broer Rory niets vertellen omdat ze hem ergens voor willen beschermen, maar dit zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat Rory nóg nieuwsgieriger wordt en uiteindelijk zelf op onderzoek uitgaat. Dus in dit geval, wat het antwoord ook mag zijn, is het waarschijnlijk beter om eerlijk te zijn. Vooral omdat Rory zich in zijn zoektocht naar de waarheid af en toe nogal in de nesten werkt.

Annemieke: Ook ik denk dat een leugentje om bestwil, zo nu en dan, best een keer moet kunnen. In tegenstelling tot Rory, is Lars juist verantwoordelijk voor de vele vragen die je tijdens het verhaal tegen komt. De grote vraag in het verhaal blijft: Is Lars gewoon een enorme leugenaar? Of heeft hij goede redenen voor de vele leugens die hij verspreid?

De personages: beste vrienden of eerder 'partners in crime'?

Lieke: Rory onderzoekt mysteries samen met zijn nieuwe buurmeisje Cassidy. Zij werpt zich meteen bij hun eerste ontmoeting op als coole sidekick. Ze heeft een neus voor verdachte zaken en beschouwt iedereen als verdachte. Omdat ze elkaar nog niet zo lang kennen, zijn ze eerder collega’s dan vrienden, maar in gevaarlijke situaties kunnen ze bijna blindelings op elkaar vertrouwen. Het is duidelijk dat Rory een oogje heeft op Cassidy, maar of zij hem ook zo ziet…

Wilkins Welkin is de beste vriend van Rory en is ook echt vooral een vriend. Hij is heel trouw en zou niet zo’n handige ‘partner in crime’ zijn, want hij is een teckel.

Annemieke: Lars heeft een echte partner in crime, genaamd Charlie. Hij is Lars zijn beste vriend, steunt hem in zijn leugens en is er voor hem in lastige situaties. Zeker wanneer pestkop Ron de Knikker er op gebrand is Lars te grazen te nemen, omdat hij de kat Pudding ziet als het ideale maaltje voor hond Brutus.

Pudding heeft snel het hart van Lars gestolen. Er ontstaat een hechte band. Alleen staat de familie van Lars niet direct te springen als Lars met Pudding thuis komt. Toch geven ze Pudding en Lars een kans. Als dat maar goed komt!

Welke bijzondere gebeurtenissen komt de hoofdpersoon tegen?

Lieke: Tijdens zijn detective-werkzaamheden gebeuren er verschillende aparte dingen. Een man die bij Rory in de straat woont, wordt ziek en Rory denkt aan vergiftiging. Terwijl Rory en Cassidy de zaak onderzoeken komen ze in allerlei vreemde situaties terecht. Mijn favoriete bijzondere gebeurtenis is als Rory en Cassidy op onderzoek zijn in een restaurant en in de commotie het haar van een van de gasten in brand vliegt. Rory redt de vrouw, maar gaat daarbij een beetje overdreven te werk. Ik heb heel hard zitten lachen bij de tekeningen van dit gedeelte van het verhaal.

Annemieke: Het puddingprobleem staat bomvol met bijzondere gebeurtenissen. Grote vraag blijft natuurlijk wel, aangezien Lars Leugenaar het verhaal verteld wat er ook echt gebeurd is? Aliens die de stad binnen vallen en bestreden worden dankzij een zelf gebouwd augurkenkanon, een schoolplein dat spontaan in stort en wortelen die in de appelboom groeien. Niet echt iets wat je zomaar zal verwachten. Het meest spectaculaire is toch wel het moment waarop Lars zijn aardsvijand Ron de Knikker gruwelijk te grazen neemt, door hem te hypnotiseren. Dit zorgt ervoor dat hij op eens overal op zoek gaan naar cheeseburgers en dat mag niet, want dat heeft de directeur van de school verboden!

Is er een 'bad guy'? Zo ja wie is je favoriet?

Lieke: Dit boek barst van de ongure types, dus er zijn zelfs meerdere ‘bad guys’! In het restaurant waar Rory vermoedt dat de vergiftiging plaats heeft gevonden, hebben we de Belly Man, een man met een shirt dat op knappen staat, Dracula, die volgens Rory – je raadt het al – op een vampier lijkt, en Eyebrow, een man met aan elkaar gegroeide wenkbrauwen. Dit zijn geen grote criminelen, maar door de Belly Man komt Rory op de hoogte van andere zware criminelen zoals Michael ‘the biggest crime lord in the land’ Mulligan (Rory vat dit nogal letterlijk op en denkt dat Mulligan heel groot is) en Jack ‘Muscle’ Thompson. Bij die laatste gaat Rory’s fantasie met hem aan de haal en fantaseert hij dat Jack ‘Muscle’ een jack russell is. Mijn favoriete ‘bad guy’ is een tegenstander op een wat kleinere schaal: de oudere broer van Rory. Hij werkt Rory tegen door hem te verlinken aan hun moeder en door de hele tijd op te merken dat Rory helemaal geen echte detective is. Rory wordt gek van hem. Heel herkenbaar, haha.

Annemieke: De grote 'bad guy' is natuurlijk Ron Knikker. Wat een gemene pestkop is dat... Ik denk dat iedereen zich een beeld kan vormen van hoe het is om zo'n grote pestkop in je klas te hebben. Waar Lars en Charlie zeker hun streken hebben, mag duidelijk zijn dat Ron de kroon spant. Hij rekent af met wie hij maar wil en wanneer er een leerkracht in de buurt is gedraagt hij zich voorbeeldig. Echt iets om een hekel aan te hebben. Gelukkig heeft Lars het voornemen om met hem af te rekenen.

Kijk je uit naar de andere boeken? Waarom wel/ niet?

Lieke: Ja! Niet alleen heb ik genoten van dit boek, het centrale mysterie is nog niet opgelost: waarom is de vader van Rory verdwenen toen hij drie was? Ik ben heel benieuwd wat het antwoord op die vraag gaat zijn.

Annemieke: Oeh ja en hoe! Ik heb genoten van Lars Leugenaar en zijn avonturen. April 2018 is deel 2 al in het Engels verschenen... nu de grote vraag, wil ik snel verder met lezen? Of kan ik het opbrengen om te wachten op de Nederlandse vertaling?

Tot onze grote schrik moeten we melden - en nee, dit is geen leugentje - dat beide boeken echte winnaars zijn. Voor de lezers van Nederlandse boeken is Lars Leugenaar. Het puddingprobleem een absolute aanrader. De Nederlandse vertaling van Rory Branagan (Detective) is onlangs verschenen onder de noemer Rory de Raaf. Lees je Engels dan kun je je hart niet alleen ophalen met beide boeken, maar kan je je daarna gelijk onderdompelen in de andere boeken over Rory Branagan en Lars Leugenaar (Little Lies). 



Reacties op: Lars Leugenaar vs Rory Branagan

Meer informatie

Gerelateerd

Over