Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je serie! Winterhuis Hotel

op 15 december 2020 door

Wie onze spot al langer volgt, heeft deze serie alvast eerder voorbij zien komen. In 2018 deden we namelijk een buddyread over het eerste boek: Winterhuis Hotel. Mocht je dat gemist hebben, dan kun je deze hier teruglezen. In 2019 verscheen het tweede deel: De geheimen van Winterhuis Hotel en in november van dit jaar verscheen het derde en laatste deel Het mysterie van Winterhuis Hotel. Ilja neemt je mee in deze bijzondere serie.

Winterhuis Hotel

Winterhuis Hotel is volgens de gasten de meest bijzondere plek op aarde. Het is een prachtig hotel, in een besneeuwde en magische omgeving. Stel je voor dat je daar mag wonen! Dat is weinigen maar gegund, maar voor Elizabeth wel de werkelijkheid. Nadat haar ouders jaren geleden omkwamen bij een auto-ongeluk, woont Elizabeth bij haar oom en tante. Daar komt echter gedurende de serie verandering in en Elizabeth krijgt een eigen kamer in het Winterhuis Hotel dat door haar opa Norbridge bestuurd wordt. Het leven in het hotel is echter niet geheel zorgeloos. Al in de eerdere delen werd duidelijk dat de tweelingzus van Norbridge andere plannen met het hotel heeft. Ook in dit derde deel is de macht van Gracella nog voelbaar...

Het mysterie van het Winterhuis Hotel

Wanneer Elizabeth tijdens een skitochtje een rode lap vindt en onder haar voeten gerommel hoort, is ze shock. Ze wordt overvallen door 'het gevoel'. Het Winterhuis Hotel is in gevaar! Gelukkig is het bijna Paasvakantie en komt haar beste vriend Freddy weer langs. Misschien dat hij haar kan helpen om de mysteries rondom Gracella te verklaren, die, ook al zit Gracella diep onder de grond, Elizabeth maar bezig blijven houden. Kunnen ze de raadsels die in het hotel verborgen zijn op tijd ontrafelen?

Het oordeel

Het boek past perfect in de trilogie. Qua sfeer, qua cover en zeker qua verhaal. Ook in dit derde boek zijn de vele taalspellen en -raadsels opgenomen. Net als de eerdere delen bevat ook dit boek een losse coverhoes, waarin een aantal uitsnedes zijn gemaakt, waardoor je als het ware het hotel binnenkijkt. Dit derde deel is daarin net iets anders, omdat je nu vanuit een kamer naar buiten kijkt en je Elizabeth en Norbridge in de sneeuw ziet staan. Ik vind dit een ontzettend leuke toevoeging, omdat het gevaar nu meer van buiten lijkt te komen. 

Dit verhaal speelt zich, in tegenstelling tot de eerdere twee boeken, niet in de Kerstperiode af, maar rondom Pasen. Er ligt nog steeds enorm veel sneeuw, het is koud en er wordt ook in maart doorgeschaats, gesleed en geskiëd, maar de magische sfeer rondom Kerst ontbreekt. Ik vind dit persoonlijk wel jammer, juist omdat dit boek in november uitkomt en zich perfect zou lenen voor de Kerstvakantie. 

Het verhaal borduurt verder op de eerste twee delen en het is daarom zeker aan te raden om dit boek ook na deel een en twee te lezen. Ben Guterson geeft wel kleine terugblikken, waardoor het geheugen weer opgefrist wordt. Voor de grote lijn in het verhaal, moet je echt wel de andere delen kennen. Er zitten namelijk ook veel kleine verwijzingen naar objecten die in de eerdere boeken zijn uitgelicht, zoals de schilderijen. 

Wat ik ontzettend leuk vind aan de delen van Winterhuis Hotel is dat de taal in het boek op meerdere manieren een belangrijke rol speelt. Uiteraard wordt het verhaal zo aan de lezers gebracht, maar de taalraadsels en clues die in de taal verborgen zijn, maken het verhaal echt uniek en bijzonder. Credits moeten daarbij dan ook gaan naar de vertaalster van dit boek Imme Dros. De uitgever heeft niet voor niets haar naam even groot op de cover geplaatst als die van de auteur zelf. 

Ik ben, juist vanwege het gebruik van taal, en uiteraard het spannende verhaal an sich fan van deze serie. Helaas vond ik het derde deel wel de minste uit deze serie. Het verhaal rondom het hotel en Gracella was voor mij al een beetje af en werd nu net iets te lang doorgevoerd. Ook miste ik de Kerstsfeer in dit boek. Ik had me enorm verheugd op een Kerstverhaal, maar dat viel een klein beetje tegen. De sfeer rondom Pasen is bijzonder, maar niet magisch. Dat verwoord precies mijn mening over dit boek: bijzonder, maar niet magisch, en ik geef het boek daarom drie sterren.

Wat vind jij van deze serie? Heb je het derde boek ook al gelezen en wat vond je daarvan? Welke serie raad je mij aan om in de Kerstvakantie te lezen?



Reacties op: Lees je serie! Winterhuis Hotel

Meer informatie

Gerelateerd

Over