Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs: kanker

op 26 juli 2018 door

Lees je wijs! De artikelenreeks op Hebban rondom kinder- en jeugdliteratuur met een bepaald thema. Deze keer bespreken we boeken rondom het thema 'kanker'.

Geschreven door Antoinette

Kanker, een onderwerp waar niemand graag mee te maken heeft. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken, zijn er boekjes voor verschillende leeftijden geschreven en ontwikkeld. Voor dit artikel heb ik het immens populaire boek Achtste groepers huilen niet gelezen. Een boek dat veel mensen kennen van naam of van de film, welke in 2000 de prijs van Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 10-12 jaar won.

Achtste groepers huilen niet

Wanneer Ankie, die bij juf Ina in groep 8 zit, kanker blijkt te hebben, geeft dit het laatste schooljaar een hele andere afsluiting. De klas van juf Ina is een diverse groep leerlingen, waarbij altijd wel wat gebeurt. Zo wordt er graag gevoetbald. Dan overlijdt Ankie aan de gevolgen van kanker. Hoe ga je daar mee om als individu, klas en leerkracht?

In Achtste groepers huilen niet weet Jacques Vriens op een pakkende, maar bijna luchtige manier kanker onder de aandacht te brengen. Het eerste boek dateert van 1999 en is daarna meerdere keren met een nieuwe cover uitgebracht. In 2012 kwam de verfilming van Achtste groepers huilen niet. 

Informatief:

In de boekhandel en bibliotheek zijn er voor verschillende leeftijdsgroepen boeken over kanker te vinden. Daarnaast informeert het ziekenhuis vaak betrokkenen over passende boeken. Het geeft kinderen op hun eigen niveau een beeld van wat kanker inhoudt, maar bied het kind ook ruimte om vragen te stellen. De boeken worden geschreven vanuit verschillende kijkrichtingen. Zo zijn er boeken gericht op een zieke ouder of mensen uit de directe omgeving, maar zijn er ook boeken die geschreven zijn over een ziek kind.

Hierbij tips over boeken die gelezen kunnen worden, met een korte samenvatting van het boek die te vinden is op de achterflap. 

Mama is heel ziek! (0-6 jaar)

Leven met het feit dat mama kanker heeft is een verschrikkelijke gebeurtenis voor Tibo. De ziekte brengt veel veranderingen mee in het gezin en Tibo blijft in alle drukte alleen achter met een heleboel vragen. Dit boek tracht een antwoord te geven op een aantal vragen van kinderen wanneer bij één van de ouders kanker is vastgesteld. Er wordt uitgelegd wat chemotherapie inhoudt en welke veranderingen er kunnen opduiken binnen de normale dagelijkse activiteiten. Mama wordt al snel weer beter, maar er wordt meegegeven dat mama altijd opnieuw erg ziek kan worden.

Mijn mama heeft bloot haar (0-6 jaar)

Als mama ziek wordt, is dat voor kinderen aangrijpend. Zeker bij een ernstige ziekte als kanker waarbij ze naar het ziekenhuis moet. Trouwens: wat is dat eigenlijk precies, kanker? In 'Mijn mama heeft bloot haar' wordt voor jonge kinderen duidelijk wat borstkanker met mama doet en welke veranderingen in het gezin. Een kleurrijk geïllustreerd prentenboekje over kanker, voor jonge kinderen. 

Mama wordt een sterretje (3-7 jaar)

Hoe vertel je kinderen dat een ouder gaat sterven? In dit boek wordt dit thema op een heldere en duidelijke manier uitgelegd.  

Grote boom is ziek ( 4-7 jaar)

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereld helemaal op z'n kop gezet... Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen, onder begeleiding, actief aan de slag om hun emoties te verwerken.

Grote woorden bij kanker (4-8 jaar)

Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk, maar niet kinderachtig. De tekeningen en doe-opdrachten maken alles visueel, concreet en toegankelijk voor jong en oud.

Bed op wielen (8-11 jaar)

Julia mag meehelpen om de woonkamer te verven. Mooi rood, een warme kleur! Maar ze wordt er moe en duizelig van. En ze heeft zelfs geen zin om te skeeleren met haar vriendje Rob...
Mama is ongerust en maakt een afspraak met de dokter. Wat een schrik: Julia's bloed is heel ziek! Julia moet naar het ziekenhuis voor een kuur, en dat is echt niet leuk. Julia heeft veel vragen: kan ze wel beter worden? Wordt ze ook kaal? Gelukkig is iedereen heel lief voor haar. En ze wordt ook weer beter, al moet ze wel heel veel geduld hebben...
Voel-je-beter-boekjes zijn boekjes die je vrolijk maken!

Een bed bij het raam (8-11 jaar)

Stan is ook al eens ziek geweest. Zijn keel deed pijn. Hij mocht met een dekentje op de bank en mama bracht hem aardbeienyoghurt en chocolade-ijs. De dokter kwam en gaf hem een drankje dat naar kersen smaakte. Daar werd Stan beter van. Dat was een beetje jammer, want toen moest hij weer naar school. Iedereen wordt vroeg of laat beter, maar bij mama duurt het lang.

Knobbelmonsters en ander gespuis (9-12 jaar)

Knobbelmonsters en ander gespuis is het tweede boek van Marleen Mutsaers over Mara, een vrolijk meisje van elf. Mara heeft het druk met het Halloweenfeest, haar eerste bh, haar vriendje en de cito-toets. Maar Mara heeft haar hoofd er niet altijd bij. Haar moeder was ziek en leek weer beter. Maar het knobbelmonster is terug. Dat is slecht nieuws. Mara bereidt een verrassing voor haar moeder voor ... iets kapot gaafs. 

Twee tieten in een envelop (9-13 jaar)

De moeder van de elfjarige Wietske heeft borstkanker en Wietske weet dat haar moeder niet lang meer zal leven. Daarom wil ze geen lid meer zijn van de moppenclub bij haar op school. Lachen terwijl je moeder doodgaat, dat kan toch niet? En er zijn meer moeilijke vragen waarmee Wietske worstelt. Terwijl haar moeder steeds zieker wordt, gaat het dagelijks leven gewoon verder. De klas verdeelt zich in twee kampen als er een tweede moppenclub wordt opgericht. Thuis maakt Wietske ruzie met haar broer, die boos is op de hele wereld. En er moeten sinterklaassurprises worden gemaakt.
Tussendoor wordt Wietske ook nog eens verliefd. Allemaal heel normale gebeurtenissen,maar als je moeder ernstig ziek is, krijgen ze een heel andere betekenis. Een aangrijpend verhaal over een meisje dat moet leren omgaan met de ziekte en naderende dood van haar moeder. 

Kan je zelf nog boeken aanbevelen, dan horen we het graag!



Reacties op: Lees je wijs: kanker

Meer informatie

Gerelateerd