Lees je wijs: Vriendschap
In Vlaanderen is de Jeugdboekenmaand volop bezig. Boeken vinden over het thema van dit jaar Vriendschap is niet moeilijk. Toch zetten wij voor jullie graag enkele recente uitgaven in de kijker.
– door Joke –
Het thema Vriendschap is ons niet onbekend. De Nederlandse kinderboekenweek (oktober 2018) had namelijk hetzelfde thema. Voor inspiratie kunnen jullie dus ook teruggrijpen naar de artikels uit die week.
Deze recente boeken las ik onlangs, ze passen helemaal in dit thema.
De ander & de een – Mark Haayema (3-6 jaar) ****
Acht wonderlijke dierenverhalen over de ander en de een. Over een rups, een slak, een meeuw en vele anderen.
Waarom wil Schaap Ezel zo graag volgen?
Wat ziet Olifant wat Varken niet ziet?
Wat doet Koekoek in het nest van Mus?
Wat gebeurt er als de oude boom omvalt?
En wat is eerlijk volgens Muis?
Een voorleesboek voor kleuters – volgens de leeftijdsaanduiding – maar deze korte voorleesverhalen kunnen volgens mij jong en oud bekoren. Elk verhaal biedt een insteek om heerlijk te filosoferen over telkens een ander onderwerp. Zo laten Pad en Rat ons nadenken over hoe het verder moet als de ander er niet meer is. Van Olifant en Varken leren we dat iets niet kunnen helemaal niet erg is want dat er vrienden zijn die je aanvullen. Door Ezel en Schaap leren we over zelf kiezen en niet zomaar te volgen. Ben ik de enige die een beetje aan Toon Tellegen moet denken? De verhalen zijn heel kort waardoor ze ideaal zijn om voor te lezen in de klas of voor het slapengaan om er dan een fijn gesprek aan te koppelen. Ze kunnen ook dienen als introductie voor bepaalde lessen. Zo kan een rekenles over delen met rest perfect starten met het verhaal van Eekhoorn en Muis. Al lezend krijg ik het ene idee na het andere.
De illustraties zijn gemaakt door Marieke van Ditshuizen, Willem Lagerwaard, Martijn van der Linden en Medy Oberendorff. De olifant en het varken van laatstgenoemde zijn prachtig.
Dit was een zeer aangename kennismaking met deze auteur. Naast het schrijven, speelt hij ook poppentheater. Dit boek sluit trouwens aan bij de voorstelling Het bos draaft doorrrrrr. Dit smaakt naar meer.
Jip en Janneke Beste vriendjes – Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp (3-6 jaar) ****
Jip en Janneke spelen elke dag met elkaar. Ze gaan op de wip, doen verstoppertje of laten een hele mooie vlieger op. Met z'n tweeën zorgen ze voor Takkie, en helpen ze papa met bladeren harken in de tuin. Als ze in de drukte mama kwijtraken, houden ze elkaars handje vast. En soms maken ze ruzie, maar dat duurt nooit lang. Want Jip en Janneke zijn de beste vriendjes!
Pure nostalgie. De boeken van Jip en Janneke behoren tot de eerste die ik zelf las. Deze nieuwe uitgave is in kleur – op Jip, Janneke, Takkie en Siep na natuurlijk – en dat ziet er fris uit. Het valt me op dat de tekeningen alvast niet gedateerd zijn. Ook de verhalen blijven overeind, kinderen van nu houden evengoed van vliegeren, spelen in een tent, touwtjespringen, kappertje spelen en mama of papa helpen. Doordat de verhalen dateren uit de jaren vijftig, is het klassieke rollenpatroon enigszins van toepassing maar dat stoort me niet, immers de ouders zijn slechts nevenpersonages. De vele dialogen lenen zich goed tot dramatiseren. Fijn om de verhalen waar je als kind naar luisterde, aan je eigen (klein)kinderen voor te lezen.
Vinnie en Flos Nieuwe vrienden – Marte Jongbloed en Natasha Stenvert (3-6 jaar) ***
Vinnie verhuist met zijn ouders naar een nieuw huis. Alles is een beetje eng in het begin, ook de nieuwe slaapkamer. Maar dan ontmoet hij Flos die in een boek in zijn kamer woont. Vinnie en Flos worden dikke vrienden en beleven samen veel avonturen waarbij de één de ander en dan weer de ander de één uit de brand helpt.
Het boek bestaat uit 12 korte voorleesverhalen over Vinnie en Flos met veel dialoog. Vinnie staat voor heel wat eerste keren die voor de kleuters zeer herkenbaar zijn: de eerste schooldag, een prikje, zwemles, logeren, … Flos zorgt ervoor dat Vinnie het nodige zelfvertrouwen vindt om deze dingen met succes te doorstaan. Daardoor lijkt dit boek wel geschikt om bange en niet zo bange kleuters het nodige (zelf)vertrouwen te schenken. Toegankelijk geschreven verhalen.
Rosie en Moussa voor altijd – Michael De Cock en Judith Vanistendael *****
Rosie en Moussa doen graag dingen die eigenlijk niet mogen. Zo gaan ze helemaal naar het dak van het hoge appartementsgebouw waar ze wonen. Maar ze helpen elkaar ook. Als Rosie een brief krijgt van haar vader, smeden ze plannen om hem op te zoeken. En als Moussa’s oom in de problemen zit is Rosie er als de kippen bij om te helpen.
Dit boek bundelt alle verhalen van Rosie en Moussa die eerder verschenen. Rosie en Moussa – het eerste verhaal – werd in 2011 bekroond met een Vlag en Wimpel, een Boekenwelp en de Prijs voor het Kinderboek van de provincie Antwerpen. In 2013 ontving ook boek drie van deze bundel, De brief van papa, een Boekenwelp. En terecht. De Cock weet met een vleugje humor en de nodige actie en spanning, serieuze onderwerpen aan te snijden. Via de keuze voor de verschillende personages komen verschillende maatschappelijke verschijnselen aan bod: andere culturen, eenoudergezin, eenzaamheid, … zonder dat het een thema wordt, het is gewoon zo. Zo blijft het verhaal optimisme uitstralen. Het is niet makkelijk om voor zulke jonge lezers een interessant verhaal te schrijven maar de auteur weet de zaken zo te beschrijven dat alles duidelijk en begrijpbaar is.
Nog voor Rosie sorry kan zeggen, is Moussa de kamer uit gerend. Wat dom van mij, denkt Rosie. Soms is het alsof er iemand anders met haar mond praat. Dan zegt ze zulke domme dingen. Dingen waar ze even later heel veel spijt van heeft.
De illustraties van Judith Vanistendael weten heel goed sfeer en emoties weer te geven en vormen een toegevoegde waarde. Ze vertellen soms wat niet in woorden staat uitgedrukt. Het verhaal van Rosie en Moussa is verfilmd en werd vorig jaar bekroond met de Prijs van de Kinderjury op het 21ste Internationaal Kinderfilmfestival van Montréal.
Dikke Vik en Vieze Lies lachen om liefde – Sunna Borghuis en Eva van Aalst ***
Het is Valentijnsdag, maar Dikke Vik en vieze Lies hebben niet zoveel met liefde. Maar als Vik samen met Merel de klassenvissen voert, vindt Lies dat stom. Ze doet alsof het haar niks kan schelen; straks denken ze dat ze jaloers is. Met Daan gaat ze naar de kermis. Ze wil haar vader zoeken, die werkt daar misschien. Maar hoe vind je iemand die je nog nooit hebt gezien?
Dikke Vik en vieze Lies lachen om liefde is derde deel in de succesvolle serie van Sunna Borghuis en Eva van Aalst. Deel 1 was zelfs Kerntitel in de Nederlandse Kinderboekenweek 2018 én werd bekroond met de Hotze de Roosprijs!
Dit derde deel uit de serie is makkelijk apart te lezen. De eenvoudige, vlotte stijl, korte hoofdstukken en grote letters in combinatie met grappige, kleurrijke tekeningen maken dit boek aantrekkelijk voor de doelgroep. Alleen al de titel zal veel kinderen voor dit boek doen kiezen. De situaties zijn ook voor iedereen herkenbaar, hoewel de thuissituatie van Vik en Lies zeker niet doorsnee is. Dit boek leent zich goed om kinderen die niet van lezen houden, aan het lezen te krijgen. En daar draait het tenslotte om.
Meer tips? Iedereen leest stelt op de website van de jeugdboekenmaand lijsten ter beschikking met tips per leeftijdscategorie:
Tips voor strips
Leerkrachten vinden heel wat handige lestips rond empathie ontwikkelen en vriendschap in de didactische bundel die Iedereen Leest heeft ontwikkeld.
Leeft de Jeugdboekenmaand bij jullie kinderen op school, in de bib of thuis?
Heb je zelf ervaringen die je met ons wil delen?