Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs! Waar komt ons alfabet vandaan?

op 16 juli 2018 door

Informatieve boeken zijn altijd leuk, zeggen wij als volwassenen. Denken kinderen daar eigenlijk ook zo over? Want hoe kan je droge stof ook interessant maken voor hen? In A is van os hebben de auteurs daar in ieder geval een heel flitsend idee over! Werken met felle kleuren! 

Hoe is dit boek tot stand gekomen? 
Ontwerpbureau Autobahn en Bette Westera hebben voor dit project samengewerkt. Wie zijn ze eigenlijk? En wat is het verhaal achter het ontstaan van het boek?

Ontwerpbureau Autobahn is een ontwerpstudio in Utrecht. Ze hebben al projecten gepresenteerd op tentoonstellingen over de hele wereld. Hun werk is onder andere bekroond met zes European Design Awards. 
Het gedachtegoed van Autobahn is 'Tekst is beeld'. Dit, in combinatie met inspiratie vanuit de eigen kinderen, heeft de eigenaren van Autobahn doen besluiten om een kinderboek te schrijven over het ontstaan van ons alfabet. Ze vroegen Bette Westera om de tekst te schrijven voor dit boek. Westera schrijft gedichten, liedjes, verhalen en informatieve boeken voor kinderen. Haar motto is 'Schrijf alleen over dingen waar je verstand van hebt', maar bij dit boek werd dat motto vervangen door 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan'. Gelukkig werd ze bijgestaan door Egyptoloog Ben Haring van de Universiteit Leiden. 

Vormgeving 
Er kan heel veel gezegd worden over de manier waarop dit boek is vormgegeven. Ik zag het boek liggen in de etalage van een kinderboekenwinkel en ik was gelijk verkocht! Dat fluo-oranjeroze is zo mooi contrasterend op die blauw-witte achtergrond. Toen de mevrouw van de kinderboekenwinkel dan ook nog zei dat ik even moest VOELEN aan de cover was ik helemáál in de zevende hemel! Er zit een soort reliëf op de afbeelding van de steen waardoor je het ruwe gevoel krijgt alsof je écht over een steen gaat met je hand. De cover verdient absoluut tien punten!
Daarmee zijn de verwachtingen hooggespannen voor de rest van het boek natuurlijk. Gelukkig blijft het kleurenspel als een rode draad door het boek lopen. Er zijn een aantal bladzijden die zo fel zijn qua kleur dat ze pijn doen aan je ogen en dat vond ik dan zelf wel een klein minpunt. Als ik moet fronsen om de letters te kunnen lezen, ga ik er van uit dat dit niet gezond is voor mijn ogen. Ik kan natuurlijk ook gewoon erg gevoelig zijn...
De bespreking van alle letters uit het Proto-Sinaïtische alfabet is met stip het mooiste stuk van het boek! Heel helder en duidelijk is op elke spread een letter gekoppeld aan een woord en aan het teken in het oudste alfabet. De contrasterende kleuren zorgen echt voor een soort fixatie in je hersenen! 

Inhoud 
Persoonlijk vind ik A is van os een vrij pittige inhoud hebben voor kinderen. Er staan erg veel moeilijke woorden in, zoals Proto-Sinaïtisch en Fenicisch. Gelukkig wordt alles goed uitgelegd en zit er veel herhaling in. Je kan altijd even terugbladeren, want het boek is ook overzichtelijk ingedeeld (wat dus komt door de mooie vormgeving). 
Er zit veel variatie in de inhoud. Een stukje geschiedenis, een stukje kennis over het alfabet en waar het vandaan komt en daarna een stukje toepassing in ons eigen leven. 

A is van Os is een heel interessant en visueel pakkend informatief kinderboek. Een boek waar ook de ouders enorm van gaan genieten en misschien ook nog veel van kunnen leren! Je voelt als lezer de energie die in dit boek is gestoken over je heen komen en daar word je zelf ook weer heel enthousiast en blij van! Bijzondere ervaring om dit boek te mogen lezen!

Voor meer informatie kan je altijd een kijkje nemen op de website van A is van os. Daar staan ook prachtige foto's uit het boek.

Verder lezen...  
Is je interesse gewekt om meer over het alfabet te weten te komen? Of wil je voor de jongere kinderen een boek om ze kennis te laten maken met het abc? Dan zijn hier nog enkele tips.

Er zijn veel kinderboeken voor jongere kinderen over de letters van het alfabet. Denk maar aan de volgende titels:

  • Dieren-abc van Eric Carle met daarin versjes van... jawel, Bette Westera!
  • Mijn leuk abc van Richard Scarry: Deze had ik vroeger thuis en heeft bijzonder goed dienst gedaan!
  • Het grote abc van Tuk van Betty Sluyzer: Met illustraties van Pauline Oud. Dit is bij ons in de bibliotheek het meest voorkomende abc-boek.
  • En nog veel meer... onder andere Nijntjes abc en Het abc van Kikker.

In mijn zoektocht op het internet vond ik ook deze:

  • Alfabet, hiëroglief en pictogram van Andrew Robinson. Hierin wordt veel aandacht geschonken aan de verschillende schriften en het ontstaan van de hedendaagse talen. Een boek vol schriftvoorbeelden en illustraties. 

Welk abc-boek hadden jullie vroeger thuis? Kunnen jullie je dat nog herinneren?

Groetjes,
Evy



Reacties op: Lees je wijs! Waar komt ons alfabet vandaan?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bette Westera

Bette Westera

Bette Westera is een Nederlandse kinderboekenschrijfster met een groot oeuvre aa...