Leestips oudere kinderen
Misschien weet je het nog van vroeger. Je was, of je voelde je, te groot voor de kinderafdeling, maar boeken voor volwassenen waren echt nog veels te moeilijk. Inmiddels is er in jeugdliteratuurland veel veranderd. Er is eigenlijk een soort leeftijdscategorie toegevoegd, de young adultboeken (12 tot en met 18). Op Hebban kun je alles over deze boeken lezen op deze spot, maar wat moeten kinderen nou eigenlijk lezen die precies tussen de kinderafdeling en de young adultafdeling vallen? Nou, wat dacht je van deze boeken?!
Door Ilja.
1. Warrior Cats - Erin Hunter
Erin Hunter is de naam, pseudoniem meer, van een Amerikaans-Brits schrijverscollectief dat onder meer verantwoordelijk is voor de serie Warrior Cats. De serie gaat over vier kattenclans die in het woud leven. Een van de clans, de Schaduwclan, wil meer land en macht en probeert delen van het woud te veroveren. Rufus, een doodgewone huiskat, raakt verstrikt in deze crisis en kan een belangrijke rol gaan betekenen.
Warrior Cats is een fantasierijk verhaal, dat zich afspeelt in een andere wereld, maar ook wel weer raakvlakken heeft met de wereld waarin wij leven. In veel YA-verhalen is dit ook het geval, dus je zou kunnen stellen dat deze serie een voorproefje is voor de setting van YA en de jeugdige lezer daar alvast op voorbereid. Voordeel van deze serie is ook, dat als je deze serie geweldig vindt, je voorlopig nog niet uitgelezen bent.
2. De Grijze Jager - John Flanagan
Will is een wees en krijgt een opleidingsplek bij de Grijze Jager Halt. Hij moet leren hoe het is om een Grijze Jager te zijn en ontdekt langzamerhand welke kwaliteiten hij heeft om een wel heel belangrijke missie uit te voeren.
Ook De Grijze Jager is een serie, bestaande uit veel boeken, die geschikt is voor oudere kinderen. Net als Warrior Cats speelt De Grijze Jager zich af in een andere wereld, maar deze is minder te linken aan de onze en ook de tijd waarin het afspeelt is niet herkenbaar. De setting vraagt dus om iets meer inlevingsvermogen dan Warrior Cats en veel andere boeken voor jongere kinderen. Bovendien maakt het hoofdpersonage een ontwikkeling door die voor veel jongeren herkenbaar is. Wie ben ik en wat kan ik eigenlijk? Vragen waar ook in YA aandacht aan besteed wordt en dus een mooi opstapje is voor de overstap van jeugd- naar YA-boeken.
3. Een lied dat alleen ik kan horen - Barry Jonsberg
Een boek dat al meer tegen de YA-categorie aanhangt is het boek van Barry Jonsberg met de titel Een lied dat alleen ik kan horen. Rob is verliefd op het nieuwe meisje in zijn klas, maar hij durft haar niet aan te spreken. Rob is mega onzeker en heeft last van paniekaanvallen. Maar dan krijgt Rob berichtjes met uitdagingen die hem zijn grenzen laat ontdekken.
Liefde, vriendschap en onzekerheid zijn belangrijke thema's in dit boek en voor kinderen in groep 8 herkenbaar. Die thema's kunnen echter in volwassen boeken of in YA-boeken voor kinderen van die leeftijd moeilijk en ongrijpbaar worden verteld. In Een lied dat alleen ik kan horen is dat niet het geval. Het boek leest makkelijk weg en de situaties worden op een simpele, maar niet kinderachtige manier verteld. Een boek over onzekerheid en liefde op niveau.
4. Thornhill - Pam Smy
Veel kinderen lezen series als Dagboek van een muts en Leven van een loser. Veel gehoorde redenen, is dat de combinatie van tekst en beeld prettig leest voor wat jongere kinderen. Echter, in de YA wordt er veel minder, bijna geen, gebruik meer gemaakt van illustraties. Dat is voor veel jongere dan ook een moeilijke overstap en er gaan daardoor redelijk wat lezers verloren.
Thornhill van Pam Smy zou echter kunnen dienen als overgangsmateriaal, mits kinderen/jeugd niet wordt afgeschrikt door de dikte van het boek. Thornhill vertelt namelijk twee verhalen, het verhaal van Ella en het verhaal van Mary. Het ene verhaal wordt in beeld verteld en het andere in tekst. De illustraties zijn veel meer op het niveau van de lezer en toch is het niet alleen lezen om tot het verhaal te komen.
5. De wonderlingen - Brian Selznick
Ook het boek De wonderlingen van Brian Selznick is een beeld/tekst-verhaal. Het verhaal van een bijzondere familie wordt in beeld verteld, terwijl je het verhaal van Josef in tekst leest.
Dit verhaal is iets uitdagender voor de lezer, omdat er veel plottwists, mysterieën en personages in het verhaal voorkomen. Dit vraagt uiteraard iets meer van de lezer en het bestuderen van de illustraties. Ook dit boek telt een flink aantal bladzijdes, 640, maar lees je in een mum van tijd uit. Daarom kan dit boek ook prima ingezet worden om te ervaren dat de dikte van een boek niet altijd een goede voorspeller is over hoe lang je het boek ook daadwerkelijk leest. Ook een les die veel kinderen in hun leescarriére moeten leren.
Welke boeken lazen jullie om de overstap van jeugd- en kinderboeken te kunnen maken naar bijvoorbeeld YA of volwassen boeken?