Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leren loslaten voor de allerkleinsten

op 24 augustus 2022 door

Ook kleine koppies kunnen soms vol piekerende gedachten zijn. Er zijn kinderen die, zo jong als ze zijn, over van alles nadenken. En op zich is dat nadenken geen probleem, maar het kan wel vervelend worden wanneer die gedachten zwaarmoedig zin en de overhand krijgen. Hoe kun je een kind dan helpen? Met de boekenserie 'Mijn kop is top' bijvoorbeeld.

-Door Sanne- 

Jong of oud, omgaan met verlies is lastig. Het verlies van een dierbare, maar ook van bijvoorbeeld speelgoed dat kapot is gegaan of een knuffel die is kwijtgeraakt of misschien wel het gemis van een vriendje door een verhuizing. Verlies is er in vele vormen. In de reeks 'Mijn kop is top' neemt Adam Ciccio kinderen aan de hand mee bij het nemen van dagelijkse hordes. Dat kan gaan over angst, moed, doorzettingsvermogen, ADHD of, zoals in dit boek, over loslaten.

In Goede reis, ballon draait het om de vraag: hoe ga je ermee om als je iets dat je dierbaar is, kwijtraakt? Het meisje in dit boek heeft een ballon. Hij lijkt heel gewoon; een stukje rubber gevuld met lucht, maar glinsterend in het licht is hij haast magisch. Zo mooi! De ballon gaat overal met haar mee, vastgebonden aan haar fiets. Totdat... een windvlaag het touwtje lostrekt. Daar gaat de ballon.

Adam Ciccio, die in Massachusetts een eigen praktijk heeft waar hij poliklinisch geestelijke gezondheidszorg biedt aan kinderen en volwassenen, bespreekt achterin het boek de verschillende fases van rouw. Zo krijgen ouders en verzorgers die het boek met kinderen lezen meer inzicht in hoe kinderen omgaan met rouw en de verwerking van verlies. Deze verschillende fases (ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding) zijn ook terug te vinden in het verhaal, al is de ene fase duidelijker te herkennen dan de andere.

Wanneer het meisje haar ballon kwijtraakt, gaat ze in gedachten met hem mee. Donkere wolken die zich samenpakten maken ruimte voor zachtere kleuren. De natuur waarover het meisje en de ballon reizen stralen kalmte en rust uit, maar worden opgevolgd door onbekende en donkere werelden. Het ene moment zijn de kleuren vrolijk, dan weer dreigend en somber. Met pieken en dalen vervolgen de twee hun weg. De kleurexplosie van de prenten die Margriet van der Berg maakte, benadrukken deze emoties sterk. Het kan soms best donker zijn tijdens die reis van loslaten. Het verlies, dat wordt gesymboliseerd door het kwijtraken van de ballon, wordt door de prenten en het kleurgebruik heel visueel en daardoor tastbaar.

De tekst die bij de prenten gepaard gaan zijn filosofisch en soms vrij abstract van aard.

"Ik heb geen idee waar ik ben, maar toch weet ik precies waar ik naartoe moet." 

Of deze woorden net zo treffend zijn als de prenten vraag ik mij af. Lukt het de jonge lezer om rust te vinden door deze woorden? Snapt het dat het zal moeten vertrouwen op het eigen gevoel? Dat zal vast per kind verschillend zijn. Wat zeker is, is dat onder begeleiding van een volwassene het boek de mooiste gesprekken zal openen. Het nodigt uit om samen met elkaar te filosoferen over vragen als: Welke reis stel jij je vliegend aan de ballon voor, hoe zou het voelen zoiets moois te verliezen, hoe denk jij dat het meisje zich voelt?

Goede reis ballon is door de prachtige en gevoelige prenten in combinatie met de affirmatieve woorden een waardevol boek om met kinderen vanaf een jaar of 5 te praten over gevoelens. Het boek is een ideale gespreksstarter en het zal uitnodigen om elke keer opnieuw open te slaan. Goede reis, ballon krijgt van mij 3,5 ster ***/*.



Reacties op: Leren loslaten voor de allerkleinsten

Meer informatie

Gerelateerd

Over