Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's go retro met de Kleine Kapitein

op 17 november 2018 door

In Let's go retro (her)lezen we elke maand een 'gouwe ouwe'. Dit resulteerde eerder al in het herlezen van Het geheime dagboek van Adriaan Mole en De Zevensprong. Nu is de beurt aan mij om een voor mij echte klassieker te herlezen, en die keuze was zo makkelijk nog niet. Maar met het terug ontdekken van De Kleine Kapitein tussen de tweedehands boeken, was de keuze snel gemaakt. Want dat boek was vroeger een torenhoge favoriet!

Door Annemieke de Jong

Als kind werd het lezen thuis zonder meer gestimuleerd. Boeken behoorde tot mijn favoriet als het gaat om cadeautjes en regelmatig werd er een bezoekje aan de bieb gebracht. Hoe heerlijk was dat! Daar kon ik langs de rekken met boeken gaan en de boeken er uit trekken die mijn aandacht trokken. De uitdaging werd vervolgens om te kiezen welke boeken ik mee kon nemen, zonder over het aantal boeken te komen. De kleine kapitein is één van die boeken die meer dan één keer werd meegenomen, zowel om uit voorgelezen te worden als ook om zelf te lezen. En wat blijkt nu, het boek dat ik toen met veel plezier van de plank trok in de bieb, is veel ouder dan ik zelf had gedacht. Het werd namelijk voor het eerst uitgebracht in 1970. 

De kleine kapitein

De kleine kapitein ligt met zijn boot Nooitlek vast op een rots. Daar wacht hij vastbesloten tot er een grote golf komt die er voor zal zorgen dat hij los komt en zijn reis kan vervolgen. De kleine kapitein heeft namelijk bijzondere plannen, hij wil naar het eiland van Groot en Groei. Een eiland waar je, als je er verblijft, in een nacht groot en sterk zal worden. Tijdens het wachten op de grote golf maakt de kleine kapitein zijn schip in orde. De kinderen uit de buurt - die eigenlijk naar school moeten - vinden de plannen van de kleine kapitein wel interessant. Ze zijn regelmatig aan het helpen, alleen zijn de ouders daar minder blij mee. Maar de kleine kapitein heeft beloofd ze te zullen roepen...

En dan is het moment daar... De boot komt los en het avontuur kan beginnen. De kleine kapitein blaast zijn trompet, om de andere kinderen te roepen. Maar alleen dikke Druif en Marinka komen er aan, om mee te gaan. Wat de kleine kapitein op dat moment niet weet, is dat er zich nog iemand in het ruim bevond, namelijk Bange Toontje.

Samen gaan ze op reis, vastbesloten hun gevaarlijke doel - het eiland van Groot en Groei - te bereiken. Daar aangekomen vinden ze een reus! Maar is het echt een reus? De werkelijkheid valt reuze mee. Het is een schipbreukeling, die doordat hij niet van het eiland weg kon, uitgegroeid is tot een reus. Samen met de reus verlaten ze het eiland, vastbesloten ook de overige schipbreukelingen te zoeken. In hun avontuur komen ze onder andere terecht op een eiland met 'wilde' dieren en een vulkaan die op uitbarsten staat. Als dat maar goed komt, met de kleine kapitein en zijn vrienden!

Paul Biegel

De Nederlandse schrijver Paul Biegel staat vooral bekend vanwege zijn kinderboeken. Als kind al had hij een voorliefde voor de sprookjes en de verhalen van Jules Verne. Op slechts 14-jarige leeftijd werd Biegel zijn verhaal 'De ontevreden kabouter' gepubliceerd. Uiteindelijk zou het nog jaren duren, voordat in 1962 zijn eerste kinderboek De Gouden gitaar gepubliceerd werd. Bij zijn overlijden in 2006 had Biegel meer dan 50 boeken op zijn naam staan. Zijn boeken zijn bekroond met maar liefst twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en de Woutertje Pieterse Prijs. De eerste hiervan was de Gouden Griffel voor De kleine kapitein.

Nog net zo verkocht als toen!

Ik weet zeker dat ik het boek De kleine kapitein en de overige delen, vroeger meerdere malen heb gelezen. Toch bleek tijdens het lezen al snel dat er van het verhaal op zich vrij weinig was blijven hangen. Des te leuker was het om opnieuw te duiken in een avontuur, waar ik toen zo van genoten heb. Het verhaal is eigenlijk tijdloos - iets wat ook wel blijkt uit het feit dat het boek al minstens 15 jaar oud moet zijn geweest toen ik het voor de eerste keer zelf las. De avonturen van de kleine kapitein zijn niet heel spectaculair, maar door het verdwijnen van personages en situaties waarin personages gevangen genomen worden, blijft de (jonge) lezer zeker geboeid. Het is op een gepaste manier spannend en is daardoor uitermate geschikt voor jongere lezers die toe zijn aan een avonturenverhaal. Zelf heb ik opnieuw erg genoten van het verhaal en de prachtige illustraties van Carl Hollander

Verder lezen 

De kleine kapitein is het eerste deel van een trilogie. Hoe heerlijk is dat, het avontuur houdt dus niet op bij dit boek. En wat nog mooier is, Biegel heeft de boeken zo geschreven dat ze ook los van elkaar prima te lezen zijn. Nieuwsgierig naar de volgende delen? Helaas zijn ze los niet meer nieuw te verkrijgen. Maar wellicht kun je ze tweedehands nog op de kop tikken. De titels vindt je hier:

De kleine kapitein en het land van waan en wijs.

De kleine kapitein en de schat van schrik en vreze.

Voor de echte liefhebber is er bovendien De grote kleine kapitein. Een bundel met alle drie de verhalen die nog wel nieuw te verkijgen is.

Lazen jullie vroeger ook zoveel? Welk kinderboek zouden jullie graag nog eens willen herlezen? 



Reacties op: Let's go retro met de Kleine Kapitein

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Paul Biegel

Paul Biegel

Paul Biegel (1925-2006) was een van Nederlands bekendste kinderboekenschrij...