"Lezen was nog nooit zo leuk! Een schat aan leesinspiratie" door Li Lefébure
Li Lefébure is kinderboekenschrijfster, maar geeft daarnaast ook workshops op basisscholen. De opdrachten die in Lezen was nog nooit zo leuk! staan, heeft ze ook zelf met klassen uitgevoerd op scholen waar ze op bezoek is geweest.
Ze vindt het heel belangrijk dat kinderen lezen. Als ze maar lezen, maakt het soort boeken niet uit. In de opdrachten zie je dat ook terug: verhalenboeken, poëzie, moppenboeken, informatieve boeken, enzovoorts.
Een boek vol opdrachten
Lezen was nog nooit zo leuk! bevat veel opdrachten voor alle klassen van de basisschool. Sommige opdrachten lijken leuker dan anderen, maar er staan er zeker een paar tussen waarmee je bijna meteen aan de slag zou willen gaan.
De beschrijvingen van de opdrachten zijn heel duidelijk. Er staat bij voor welke klassen het geschikt is en wat de voorbereidingstijd is. De eerste drie hoofdstukken zijn zowel geschikt voor op school als thuis, al ligt de focus wel op opdrachten die het leukst zijn om in de klas uit te voeren. De laatste vier hoofdstukken zijn echt gericht op de leerkracht, al komen er af en toe ook dingen langs die handig zijn voor ouders.
De hoofdstukken hebben goede titels ('Wees je bewust van het voorbeeld dat je geeft', 'Een divers aanbod in de klas en thuis'), maar de opdrachten lijken soms wat willekeurig in een hoofdstuk gezet te zijn. Dat maakt niet zoveel uit, maar het maakt het terugzoeken van een bepaalde opdracht niet heel logisch.
In de opdrachten worden af en toe ook voorbeelden gegeven van teksten uit kinderboeken die geschikt zijn voor gebruik bij die bepaalde opdracht, maar voor alle voorbeelden uit leesboeken worden eigenlijk alleen teksten uit de boeken van Li Lefébure zelf gebruikt (vooral de "Raaf en Papegaai"-serie).
Illustraties, verhalen en reacties op de opdrachten
De auteur heeft in de loop der jaren ook veel reacties gekregen op haar workshops die ze op scholen heeft gegeven. In groene kaders zet ze af en toe een reactie die ze van één van de kinderen of leerkrachten heeft gehad na het geven van de opdracht op een bepaalde pagina.
Soms wordt ook een stuk verhaal, relevant voor de opdracht, in zo'n kader gezet. Deze verhalen zijn eigenlijk altijd uit een ander boek van de auteur, waardoor het wel een beetje reclame is voor de andere boeken van Li Lefébure.
Als illustratie staat er af en toe een boekomslag naast de tekst (van "Raaf en Papegaai"), maar de meeste afbeeldingen zijn foto's die genomen zijn op basisscholen tijdens activiteiten van Li Lefébure, als "Polaroid"-foto's met een plakbandje erboven en een zinnetje eronder geschreven.
Conclusie
De auteur schrijft vanuit haar eigen ervaring en spreekt in het boek ook de lezer aan alsof die leerkracht is op een basisschool. Er wordt dus veelvuldig "ik" en "je" gebruikt.
Het boek is meer gericht op leerkrachten dan op ouders, al kunnen ouders met jonge kinderen hier ook wel wat tips uithalen. Het boek bestaat daarnaast ook bijna alleen uit opdrachten - veel theorie of achtergrond over waarom lezen zo goed is voor kinderen, zul je hier niet vinden.
Lezen was nog nooit zo leuk! Een schat aan leesinspiratie is een heel praktisch boek, vol met opdrachten die vooral geschikt zijn gebruik door leerkrachten op de basisschool, al staan er wel leuke ideeën voor thuis in.
Wat is jouw favoriete manier om de kinderen in je omgeving een boek op te laten pakken?