Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met Abeltje mee op reis!

op 20 juli 2019 door

De oorspronkelijke kaft van Abeltje had op mij als kind altijd een gigantische aantrekkingskracht. Die zwevende lift en dan de wereld over. Een avontuur waar je als kind toch alleen maar van kunt dromen. Maar helaas toen ik er eindelijk in slaagde het boek bij de bieb te bemachtigen, bleek dat er pagina's ontbraken. En zo ging het enthousiasme en de kans om Abeltje te lezen over! Maar gelukkig kreeg ik nu - alsnog - de kans om die avonturen samen met Abeltje te beleven!

Door Annemieke de Jong

In 'Altijd acht gebleven' liet clublid Ilja jullie kennis maken (alsof dat nodig is?!?) met schrijfster Annie M.G. Schmidt die door haar talloze kinderboeken niet meer weg te denken is uit de boekenkasten van menig Nederlands gezin. Boeken zoals Jip en JannekePluk van de Petteflet en Floddertje zijn ongekend succesvol en stelen de harten van vele kinderen. Bovendien vormden de boeken van Schmidt - waaronder ook Abeltje - de inspiratiebron voor prachtige kinderspeelfims.

Het oorspronkelijke boek Abeltje stamt uit 1953 en vertelt het verhaal van de 14-jarige jongen Abeltje Roef. Het rode pakje, dat onmiskenbaar met zijn uiterlijk verbonden is, krijgt hij wanneer hij als liftjongen aan de slag gaat bij het nieuwe warenhuis KNOTS. Op zijn eerst dag krijgt hij de verantwoordelijkheid voor de lift. Er is één ding dat hem op het hart wordt gedrukt, namelijk dat hij niet op het groene knopje helemaal bovenaan mag drukken. Maar Abeltje kan de verleiding niet weerstaan en is toch wel erg nieuwsgierig wat er zal gebeuren als hij op het knopje drukt.

Samen met Meneer Tump, Mevrouw Klaterhoen en het meisje Laura zit Abeltje in de lift die - als hij op het knopje drukt - zomaar door het dak van de winkel de lucht in schiet. De lift vliegt in hoog tempo de lucht in en over de zee. Uiteindelijk besluiten ze om de lift te laten zakken. Dit zorgt voor doldwaze avonturen in New York waar Abeltje wordt aangezien voor de ontvoerde zoon van rijke mensen, in Quoquapepapetl waar Meneer Tump president wordt van Perugona en in Nieuw Zeeland waar de lift stuk gaat tijdens de landing op een muziekfestival. De grote vraag is natuurlijk of ze er in zullen slagen hun weg naar Middelum weer terug te vinden? 

In 2016 werden de Abeltje-boeken in een nieuw jasje gestoken door de illustraties van illustrator Philip Hopman. De zwart-witte illustraties in het boek hebben een simpel ogende stijl die past bij het verhaal. Ze brengen de verschillende reisbestemmingen voor kinderen tot leven, net als de personages in het boek. De - met momenten - humoristische illustraties zijn dan ook een ware toevoeging voor het verhaal.

Het ruim 50 jaar oude verhaal van Abeltje is misschien niet direct een boek wat snel uit de kast getrokken wordt voor kinderen. Maar hoe zonde is dat! Tja, natuurlijk is het taalgebruik soms wat ouderwets. Dat neemt echter niet weg dat het verhaal prima in de huidige tijd past - ook als je kijkt naar de gebeurtenissen in New York en Quoquapepapetl.

TIP: Dit boek past uitermate goed in de Kinderboekenweek (2 t// 13 oktober 2019) met het thema Reis Mee!

Abeltje van Annie M.G. Schmidt is en blijft een prachtig, grappig en avontuurlijk verhaal dat menig kinderhart sneller zal laten kloppen!



Reacties op: Met Abeltje mee op reis!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....

Philip Hopman

Philip Hopman

Philip Hopman is een Nederlandse illustrator. Hij studeerde aan de Rietveld...