Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Miljonairskind: hoe zou het zijn als je miljonair was?

op 10 november 2020 door

Heb jij ook weleens liggen dromen over jouw droomhuis? Hoe zou het eruit zien als je heel erg rijk was en je alles kon doen wat je zou willen? Als je geen zorgen had over geld? Zou dat fijn zijn? In de verhalen van Ilona de Lange, met in de hoofdrol miljonairskind Zilver, kom je daar achter. En of het nou echt alleen maar leuk is...

-Door Sanne-

Ilona de Lange (1980) begon met het maken van eigen boeken vanaf het moment dat ze kon schrijven. Inmiddels is ze dagelijks met taal bezig in haar baan als communicatieadviseur. De Lange debuteerde met Miljonairskind, een avonturen boek voor kinderen vanaf een jaar of negen.

Inmiddels zijn er twee delen in de serie Miljonairskind verschenen: Het geheim van het onderhuis en De geheime verdieping. De los te lezen delen gaan over Zilver, een jongen wiens ouders stinkend rijk werden toen zij een loterij wonnen. Beide boeken bevatten illustraties van Micky Dirkzwager (1998). Het geheim van het onderhuis is het eerste kinderboek dat ze heeft voorzien van illustraties.

Het geheim van het onderhuis

Samen met zijn zusje en ouders woont Zilver in een klein huisje. Het is slecht onderhouden en je zou aan de buitenkant niet zeggen dat het een geheim herbergt. Met een lift kom je namelijk in het onderhuis. Toen de ouders van Zilver de loterij wonnen en miljonair werden, wisten ze niet wat ze met hun geld moesten doen. Maar ze wilden ook niet dat iemand wist dat ze rijk waren. In het geheim bouwden ze daarom het onderhuis, dat is voorzien van een dierentuin, een achtbaan, een bioscoop en een zwembad. Het liefst wil Zilver dit delen met zijn beste vrienden, maar bang als zijn ouders zijn dat dieven hun geld stelen, mag hij dat met niemand delen. Tot ze op een dag een plannetje verzinnen, waardoor Zilver toch met zijn beste vriend Lennon een rondje kan maken in de achtbaan.

De geheime verdieping

In het los te lezen vervolg heeft het onderhuis een extra verdieping gekregen met een escape room, kartbaan en een geheim luik waardoor ze nooit meer te laat op school komen. Maar nog steeds mag niemand weten van hun rijkdom of van het bestaan van het onderhuis. Het blijkt alleen best lastig te zijn om geheimen te bewaren. Als er allerlei rare dingen gebeuren vreest Zilver voor groot gevaar. En ook zijn vriend Lennon doet vreemd. Wat zal er toch allemaal aan de hand zijn?

Bespreking

  • Schrijfstijl

De schrijfstijl van Ilona de Lange kenmerkt zich door alledaags taalgebruik. Ze weet wat er onder kinderen speelt en past haar taalgebruik daar op aan. Geen oubollige woorden dus, maar ‘tof’, ‘duh’ en koosnamen voor de vrienden.
De zinnen zijn soms wat lang, vooral door het gebruik van bijzinnen en bijvoeglijke naamwoorden, maar dat zorgt er wel voor dat de verhalen heel beeldend zijn geschreven en echt tot leven komen. Het kost geen enkele moeite om voor je te zien wat Zilver en Lennon beleven. 

  • Creativiteit

Wie droomt er nou niet van miljonair te zijn en zijn eigen huis te voorzien van alle dingen die je je maar kunt wensen. Wat zou jij doen als jij zoveel geld had dat je een achtbaan kon aanleggen in je huis, een kamer had waar je Slimeball kon spelen of elke dag kon knuffelen met een aapje? De verhalen nodigen uit om weg te dromen bij het huis van Zilver en de avonturen die hij beleeft, maar kunnen ook een uitnodiging zijn om na te denken over je eigen huis. Maak, teken of kleur je eigen onderhuis met geheime verdieping en de mogelijkheden zijn eindeloos!

  • Illustraties

De tekst van de Lange, die wellicht op kinderen overkomt als veel, wordt opgesierd met illustraties van Micky Dirkzwager. De tekeningen die delen van pagina’s vullen zorgen voor een welkome afwisseling, ondanks dat ze niet nodig zijn om het verhaal van de Lange kracht bij te zetten. Toch zijn ze heerlijk om naar te kijken, ondanks hun eenvoud. Zo zien we hoe butler James zijn uiterste best doet een stapel pannenkoeken te bakken, hoe Zilver wordt gewassen in de wasstraat en hoe je de boks-wiebel-wiebel-hak-tak van Zilver en Lennon moet maken.

Conclusie

De serie is fantastisch voor jonge dromertjes. Wil je de boeken zelf lezen, dan kan dat prima vanaf een jaar of negen, maar ze zijn ook heerlijk om voorgelezen te worden vanaf een jaar of zeven. De verhalen prikkelen de creativiteit en fantasie. Ze zijn gek en grappig en een beetje spannend (waarbij het tweede deel, De geheime verdieping, bloedstollender is dan het eerste!).
Toch is er ook ruimte voor serieuzere vraagstukken. Want is het wel echt leuk om rijk te zijn? En hoe is dat als je het niet met andere kunt delen? Als je moet liegen tegen je vrienden en met hun geen lol kunt maken in je eigen huis? Thema's als rijkdom, hebzucht, vriendschap en verliefdheid spelen een rol in beide verhalen. Of er nog een derde deel komt blijft een beetje onzeker na het einde van De geheime verdieping gelezen te hebben, maar als je het de lezers zou vragen, dan weet ik zeker dat ze volmondig "Pleeeaaasseeee!!!!!!" zouden roepen.



Reacties op: Miljonairskind: hoe zou het zijn als je miljonair was?

Meer informatie

Gerelateerd