Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mythen en verhalen in de sterren geschreven

op 06 maart 2019 door

Adembenemend en indrukwekkend. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je op een heldere nacht met je hoofd in je nek naar de sterrenhemel staat te kijken. Oneindig groot en ongrijpbaar. Welke avonturen zullen er plaatsvinden in het heelal waar wij, nietig en klein als we zijn, niets van weten? De sterren zijn door de eeuwen heen vaak inspiratiebron geweest voor verhalen. Een aantal van deze mythen en sagen zijn door Andy Wilx en Anita Ganeri gebundeld in het boek In de sterren geschreven. Zou het boek zo overweldigend als een sterrenhemel zijn? 

Door Sanne

De omslag van In de sterren geschreven is eenvoudig, maar adembenemend mooi. Als fonkelende sterren schitteren de goude letters en prenten op de donkerblauwe kaft ons tegemoet. We kunnen naar de kaft blijven kijken. Toch zullen we het gebonden boek open moeten slaan, om de verhalen van de sterren te beleven.

De verhalen die Anita Ganeri hebben gebundeld zijn mythen en sagen van over de hele wereld. We beginnen met de verhalen uit het oude Griekenland. We lezen over Phaëton, Kallisto en Arkas, de werken van Herakles en over Andromeda en het zeemonster. De ingewikkelde Griekse namen maken het wellicht wat moeilijker te volgen voor jongere kinderen, maar de sterren die vaak als basis hebben gediend voor de Griekse mythologie zullen ouders en wellicht ook oudere kinderen bekend voorkomen.
Na de verhalen uit Griekenland, lezen we wat volkeren uit Noord- en Zuid-Amerika hebben gezien in de sterren en ook de Egyptenaren lieten zich door het heelal inspireren. Natuurlijk kunnen Azië en Australië niet ontbreken en zijn er ook verhalen uit deze werelddelen opgenomen. Een wereld aan verhalen uit India, Egypte en Griekenland, maar ook wijze verhalen van de Inuit, de Inca's en de Navajo's van het Amerikaanse Zuidwesten zijn terug te vinden in In de sterren geschreven

De gebundelde verhalen zijn verschillend van karakter. De ene keer is het verhaal spannend en eng, dan weer een stuk liever. Wat de verhalen bijna allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze een boodschap vertellen. Hebzucht of ijdelheid hebben de hoofdrolspelers uit de verhalen niet altijd verder gebracht en vaak werd hen een heftig lesjes geleerd. Voor gevoelige kinderen kunnen de verhalen soms beangstigend zijn, niet zelden wordt er iemand verslagen. Gelukkig kennen de goden ook genade en loopt een verhaal daardoor toch (enigszins) goed af. b02de9092da9121b178f1408450f93bb.jpeg

Elk verhaal begint met een afbeelding van de sterrengroep waarover het verhaal gaat. Zij die enige kennis hebben van astronomie zullen enkele sterrengroepen herkennen, zoals bijvoorbeeld de bekendere Grote en Kleine beer. Zij die deze kennis niet hebben, kunnen juist met dit boek de sterrenhemel beter bestuderen. De sterren geschreven schenkt niet alleen mooie verhalen, maar biedt ook een uitgelezen kans om er samen met papa, mama, opa of oma een uitje van te maken. Luister eerst naar het avontuur en ga vervolgens samen naar buiten om naar de eindeloze sterrenhemel te kijken. Kun jij de sterren vinden? 

De boeiende en spannende verhalen worden ondersteund door afbeeldingen van Andy Wilx. Hoewel Wilx maar weinig kleuren gebruikt, voornamelijk geel, oranjebruin en grijsblauw, zijn de illustraties nergens saai. De lijnen en vormen zorgen voor een rijk decor en laten een heleboel zien. Ook hier geldt weer dat sommige afbeeldingen best eng zijn terwijl andere afbeeldingen juist rust uitstralen. En zo is alles weer in balans.

Hoewel de illustraties het boek erg mooi maken, is de schrijfstijl niet altijd even prettig. De zinnen zijn lang, en zeker in combinatie met ingewikkelde namen, komt dit niet altijd de leesbaarheid ten goede. Ook zijn de uitgebreide mythologische verhalen veel beknopter verteld, waardoor sommige verhalen minder vloeiend lopen. Toch is dat niet bij alle verhalen het geval. En daar waar het ene verhaal minder bij je binnenkomt, kan het daarop volgende verhaal je juist weer erg raken.

In de sterren geschreven is een moderne verzameling van mythische sprookjes. De prachtige illustraties zorgen voor een extra dimensie tijdens het lezen. Het is niet een boek dat je in één adem uitleest, juist het er doorheen struinen en er op gevoel verhalen uitkiezen, maakt het tot een prachtige belevenis, waarin keer op keer iets nieuws valt te ontdekken.

3,5 sterren



Reacties op: Mythen en verhalen in de sterren geschreven

Meer informatie

Gerelateerd

Over