Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederland in kinderboeken

op 03 mei 2018 door

4 en 5 mei zijn twee belangrijke en kenmerkende dagen voor Nederland. We herdenken en staan stil bij slachtoffers door oorlogsgeweld en vieren een dag later onze vrijheid, de vrijheid van Nederland. Eerder las je in onze vaste rubriek al over boeken die gaan over de Tweede Wereldoorlog. Maar wat weet jij van Nederland? Wat maakt ons land zo bijzonder?

Geschreven door Sanne

Ons land heeft heel veel musea waar we kunnen zien en beleven hoe het vroeger was, zoals in het Openluchtmuseum in Arnhem of het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. We kunnen Nederland in een dag zien in Madurodam of zelf ervaren hoe Nederland is door uitstapjes te maken naar bijvoorbeeld het Waddengebied of de Veluwe. Maar wist je dat er ook genoeg over Nederland te lezen valt? Vandaag geven we een aantal tips.

Nederland - Charlotte Dematons

Het boek Nederland met tekeningen van Charlotte Dematons is in verschillende formaten te verkrijgen. In het grote boek, dat ik bezit, kun je heerlijk met een groep kinderen op de grond in het boek turen. Het bevat prenten met typische gebeurtenissen van Nederland, zoals oud en nieuw, carnaval en Koningsdag. Maar ook over mist, sneeuw, molens, pretparken, tulpenvelden, gaswinning, Amsterdam en Rotterdam is van alles te bekijken. Het boek bevat geen tekst en is een grote zoekplaat. Je kunt er tijden naar kijken en telkens weer nieuwe dingen ontdekken. Toch komen er op elke prent herkenbare elementen terug. Kun je de gele ballon vinden? Of de tweeling Sietse en Hielke in hun Kameleon? De tuinkabouter of het camperbusje?
Mocht je ook wat meer te weten willen komen over Nederland en wat je ziet op de afbeeldingen dan kun je in het bijgeleverde boek veel details lezen over wat je in het grote boek ziet. Van kinderliedjes tot figuren uit kinderboeken, van architectuur tot geschiedenis, feestdagen en lekkernijen.

4fbe6ed9317f457609c3cc8ac441f111.jpeg
Een prachtig boek dat uitnodigt om je creativiteit aan het werk te zetten. Bedenk een verhaal bij de prent die je ziet, vertel over wat je weet van je woonplaats of welke plekken in Nederland je al eens hebt bezocht. Geschikt voor alle leeftijden en vanwege de mooie tekeningen is het in 2013 bekroond met het Zilveren penseel.

Zilveren boekjes

Wellicht ken je de Gouden boekjes wel. Stuk voor stuk bijzondere verhaaltjes met mooie prenten. In dezelfde stijl is een reeks met Zilveren boekjes verschenen. Deze serie bestaande uit 15 delen gaat over de helden van Nederland. In De Hollandse Helden worden verhalen verteld van Nederlandse figuren die van grote invloed zijn geweest op de geschiedenis, in de periode van ongeveer 1400 tot 1700.

db8effb747709db59672186142c27222.jpeg

Lees over Johannes Vermeer en Het Meisje met de Parel, Willem van Oranje en Het Hondje van de Prins of over Piet Hein en De zilvervloot. Elk boek bevat prenten van een andere illustrator. Het verhaal in het boek wordt afgesloten met een korte biografie over de besproken Nederlandse held.
De serie is een mooie manier om kennis te maken met de Nederlandse geschiedenis.

Lang geleden... - Arend van Dam 

Een ander boek over de Nederlandse geschiedenis is Lang geleden van Arend van Dam. Op een voor kinderen begrijpbare manier vertelt hij over de oorsprong van Nederland. Op een soms spannende, dan weer sprookjesachtige manier vertelt hij over boeren, koninginnen, kunstenaars en zeevaarders. Achterin het boek is een geïllustreerde tijdbalk opgenomen waarin een toelichting per verhaal is beschreven. De verhalen van Arend van Dam worden ondersteund door de herkenbare tekeningen van Alex de Wolf.

Overal en Ergens... - Arend van Dam

Niet alleen geschiedenis weet Arend van Dam goed te vangen in zijn verhalen. In Overal en ergens beschrijft hij in 50 voorleesverhalen wat zo kenmerkend is aan Nederland en dat is meer dan kaas, klompen en tulpen! Hij vertelt op boeiende wijze over de grachtengordel van Amsterdam, het planetarium van Eise Eisinga en De aardappeleters van Vincent van Gogh. Met een losse kaart van Nederland kun je zien waar alle verhalen zich afspelen.
Ook hier werkt hij weer samen met Alex de Wolf, die de illustraties heeft verzorgt.
Wil je nog meer van dit duo lezen en weet je nog niet genoeg over Nederland? Kijk dan eens naar het boek Een hele kunst, waarin Van Dam in 50 verhalen Nederlandse kunstenaars een podium geeft. Schilders, maar ook dansers en architecten komen uitgebreid aan bod. Of Op een dag, waar feesten, traditie en gebruiken van Nederland worden besproken

Welke boeken over Nederland ken jij en kun je ons tippen? We zijn erg benieuwd naar jullie leeservaringen!



Reacties op: Nederland in kinderboeken

Meer informatie

Gerelateerd