Nieuwe reeks voor beginnende lezers
Grote broer is het eerste boekje in een nieuwe reeks voor beginnende lezers: Zevenmijlslezen. Uitgeverij Lannoo hoopt hiermee het leesplezier te bevorderen. Of ze daarin slagen, lees je hier.
– door Joke –
Zevenmijlslezen
Uitgeverij Lannoo start met een nieuwe reeks nl. Zevenmijlslezen. De serie zal niet bestaan uit verschillende boeken rond eenzelfde hoofdpersoon maar uit afzonderlijke boekjes, speciaal voor beginnende lezers. Het doel is om af te stappen van het vaak saaie AVI-lezen en in te zetten op leesplezier. Verhalen met eenvoudige taal en veel kleurrijke illustraties.
Over beginnende lezers en AVI’s
Leuke boeken vinden voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar (groep 3 en 4) is niet evident. Zij moeten het technisch lezen nog onder de knie krijgen en dat vraagt veel oefening en inspanning. Juist lezen vergt zoveel concentratie dat dit vaak ten koste gaat van het leesplezier. Schrijven voor deze doelgroep mag gerust een uitdaging genoemd worden. Auteurs moeten met een beperkte woordenschat en eenvoudige zinnen een verhaal neerschrijven dat toch voldoende spannend, grappig of magisch is om leesplezier te garanderen. Dat uitgeverijen hier oog voor hebben en stoppen met de typische AVI-boekjes kunnen we alleen maar toejuichen.
Meer uitgebreide informatie vind je in onze eerdere artikelen AVI: zin of onzin? en Beginnende lezers.
Grote broer in het kort
De grote broer van Eliza wil liever een grote broer hebben dan er zelf een zijn. Zo eentje die je beschermt tegen plagerijen en meeneemt naar het voetbal. Heel wat anders dan een kleine zus die je schoolboeken voltekent. Of niet?
Inhoud en schrijfstijl
Schrijfster Maria Parr heeft gekozen voor een naamloos hoofdpersonage, de ik-verteller. De lezer kan zich daardoor probleemloos inleven in het verhaal. Dat wordt nog versterkt door de zeer herkenbare situaties en gevoelens.
Elke dubbele pagina bestaat uit een grote illustratie met korte teksten erbij. Deze tekeningen van Heleen Bulot geven de leefwereld van de doelgroep realistisch weer met een vleugje humor. Ze gebruikt veel, vooral gedempte kleuren waardoor het geheel nooit te schreeuwerig of te druk wordt. Het zoeken naar detail in de prenten en de korte teksten kunnen voor een rustpauze zorgen bij de lezer die veel inspanning moet doen om technisch correct te lezen. De zinnen zijn kort en eenvoudig maar bevatten gelukkig al wel meerlettergrepige woorden zodat het verhaal niet te kinderlijk of stroef aanvoelt. Naast de typische gevoelens van kinderen t.o.v. broers en zussen ontdek je ook hoe je voor jezelf kan opkomen.
Maria Parr (1981)
Maria Parr is een Noorse kinderboekenschrijfster. Voor haar debuut De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena werd ze in Noorwegen genomineerd voor de Brageprisen en ontving ze de Nynorsk Barnelitteraturpris. Hier bij ons leverde dat boek een Zilveren Griffel en een Boekenwelp op. Ook voor Tonje en de geheime brief kreeg ze een Boekenwelp.
Meer boeken:
De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena
Een stormachtig jaar voor Olle en Lena
Conclusie ***
Grote broer is een boekje dat doet waar het voor bedoeld is: het leesplezier van beginnende lezers stimuleren. Het is heel geschikt voor deze doelgroep en voor kinderen die lezen moeilijk en/of minder leuk vinden. Het is een dun boekje met weinig tekst en grote illustraties,iets wat op die leeftijd als een aantrekkelijke eigenschap voor een boek wordt beschouwd. De herkenbaarheid van de situaties en het thema voetbal zullen veel kinderen aanspreken. Voor alle kinderen die een grote broer of zus hebben, willen of er zelf een zijn.
*Binnenkort test ik het boekje uit met mijn leerlingen en laat ik jullie weten wat zij ervan vonden.
Denk je dat jouw beginnende lezer dit boek ziet zitten?
Welk boek vonden jouw kinderen leuk toen ze het technisch lezen nog onder de knie moesten krijgen?