Op ontdekking met De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell
Als je het avontuurlijke én spannende verhaal van Feo en de wolven kent, dan keek je vast ook uit naar De ontdekkingsreiziger, het nieuwste boek van Katherine Rundell. Feo en de wolven werd unaniem door vier van de clubleden bestempeld als Cool! Zou De ontdekkingsreiziger net zo adembenemend zijn? Sanne dompelde zich onder in het Amazonewoud en ging op ontdekking.
Door Sanne
Waar gaat De ontdekkingsreiziger in het kort over?
Als een vliegtuigje met aan boord vier kinderen neerstort, weten ze het alle vier te overleven. Maar het grote overleven begint pas echt als ze uit het vliegtuigje zijn gekropen. Zonder volwassenen om hen te helpen, in een oerwoud vol vreemde dieren en geen eten en drinken... Hoe moeten ze ooit weer in de bewoonde wereld komen? Zal hen dat gaan lukken?
Wie ontmoeten we in De ontdekkingsreiziger?
We ontmoeten vier kinderen. Hoe oud ze precies zijn wordt niet helemaal duidelijk. Aan boort van het vliegtuig zaten Lila en haar jongere broertje Max, een alleenreizend meisje Con en een jongen genaamd Fred. We volgen het verhaal vanuit Fred, die als oudste natuurlijkerwijs de leiding op zich neemt. Hij is pienter en inventief. Hij bedenkt oplossingen, ook in stressvolle situaties, maar vindt het stiekem ook erg spannend. Toch weet hij angsten te overwinnen en wordt hij een stevig baken voor de overige kinderen.
Naast deze vier hoofdpersonen ontmoeten we ook nog een boel dieren. In het oerwoud stikt het er van! Van mieren, tot apen, piranha en bijen. Ze zijn gevaarlijk en erop gebrand te overleven. Daar valt voor de kinderen ook een hoop van te leren. Een hele speciale rol is weggelegd voor een babyluiaard (ahw, schattig!). De kinderen vinden het diertje, moederziel alleen, en besluiten het mee te nemen en ervoor te zorgen.
Waar brengt De ontdekkingsreiziger ons naar toe?
Het verhaal begint in de lucht. Fred kijkt naar zijn medereizigers en de piloot. Vanuit het raampje ziet hij de schaduw van het vliegtuig over de bomen bewegen. De bomen van het Amazonewoud en om precies te zijn die van de jungle van Brazilië. Eenmaal aan de grond neemt de ontdekkingsreiziger ons mee diep door het woud in. We struinen door bossen en struiken, beklimmen gebergtes en trotseren wilde rivieren.
Wat ontdekken we in De ontdekkingsreiziger?
Als lezer ontdekken we datgene wat de kinderen ook ontdekken. Ze ontdekken schuilplaatsen, voedsel, bijzondere dieren en gevaarlijke situaties. Zwemmen in een rivier is niet zonder risico, net zoals het bos in gaan om te plassen. Naast de ontdekkingen die met het oerwoud en overleven te maken hebben, komen de kinderen ook tot de ontdekking dat er iemand voor hen op dezelfde plek is geweest. De hut die ze vinden lijkt verdacht veel door een mens te zijn gemaakt. Zouden ze iets kunnen vinden waardoor ze weten hoe ze uit het oerwoud kunnen ontsnappen?
Naast de grote ontdekkingstocht in het regenwoud, zal het geen verrassing zijn dat de kinderen ook zichzelf ontdekken. Ze komen er achter dat ze stuk voor stuk een persoonlijk verhaal vertellen, dat ze allemaal hun eigen angsten kennen, maar ook sterke kanten hebben. Alleen door samen te werken en hun positieve eigenschappen te gebruiken kunnen ze de weg naar de bewoonde wereld terugvinden.
Welke boodschap wil De ontdekkingsreiziger ons meegeven?
De ontdekkingsreiziger is leerzaam doordat je van alles leest over de verschillende dieren, gevaren, hoe je aan eten kunt komen en wat je wel en niet moet doen in het oerwoud. Dit alles is verweven in een spannend avontuur, waardoor het geheel niet belerend, maar bijster interessant is. Rundell heeft enige aandacht geschonken aan de bedreigingen van het oerwoud zelf, de mens is zijn grootste vijand, maar toch is dat niet de belangrijkste boodschap in het verhaal. Met logisch nadenken, situaties rustig overzien, buiten je comfortzone stappen en dingen doen die je eigenlijk niet durft, kon je weleens heel ver komen.
Voor wie is De ontdekkingsreiziger geschikt?
Heb je interesse in de natuur? Hou je van een beetje actie? Niet bang voor spanning? En gek op een wild avontuur? Dan is dit boek echt iets voor jou. Rundell beschrijft de natuur, de dieren en de schatten van het regenwoud zo uitgebreid, dat het geen enkele moeite kost om de situatie voor je te zien en je in de drukkende hitte van het regenwoud te bevinden. Het verhaal heeft een heel hoog tempo, en ondanks dat het de vraag is of de kinderen in werkelijkheid zich zo hadden kunnen redden, doet het boek erg geloofwaardig aan.
Is De ontdekkingsreiziger een aanrader?
Ja! Hoewel de setting van De ontdekkingsreiziger geen groter contrast had kunnen vormen met die van Feo en de wolven (het regenwoud vs. de ijskoude vlaktes van Rusland) is het Rundell wederom gelukt om een heel spannend avontuur neer te zetten. Feo en de wolven had wat weg van een sprookje, De ontdekkingsreiziger had een verhaal uit een oud dagboek kunnen zijn.
Het tempo ligt heel erg hoog doordat er constant gevaar dreigt en het regenwoud de kinderen niet spaart. Hierdoor vlieg je door het boek heen. Elk hoofdstuk zit je weer op het puntje van je stoel.
Vier hele dikke sterren voor De ontdekkingsreiziger. Een leerzaam doch spannend avontuur dat zich afspeelt op een van de prachtigste plekken die onze wondere wereld rijk is.