Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Op reis naar Ierland en Groot-Brittanië met Schemerwerelden van Kevin Crossley-Holland

op 13 juli 2019 door

Op vakantie naar een ander land, zo vanuit je luie stoel. Met sprookjes, mythen en sagen neemt Kevin Crossley-Holland lezers mee naar verschillende landen, tijden en culturen. Eerder deed hij dat al in Noorse mythen en sagen en nu met Schemerwerelden. Wat laat hij ons in Schemerwerelden zien van Groot-Brittanië en Ierland?

Door Sanne

Schemerwerelden heeft een schemerige omslag, die ons magische, mistige en mysterieuse volksverhalen van Ierland en Groot-Brittannië belooft. Maar liefst vijftig verhalen, van grappig tot griezelig, hebben een plek gevonden in deze bundel, die Margaretha van Andel – net als Noorse mythen – heeft vertaald. De ruiter op zijn paad lokt ons het boek in. Wat zal er in deze gebonden hardcover allemaal te ontdekken zijn?
Vandaag neem ik je aan de hand mee, met wat korte achtergronden over auteur en illustrator, maar ook verder op reis het boek in. 

Over Kevin Crossley-Holland

Kevin Crossley-Holland (1941), geboren in Engeland, is vertaler en schrijver van kinderboeken en poëzie. Hij heeft een voorliefde voor de middeleeuwen en schreef daarover meerdere boeken en gedichten. Zou dat gekomen zijn doordat zijn vader voor het slapen gaan volksverhalen vertelde en zong terwijl hij op zijn Welshe harp speelde?
Voor zijn Arthur-trilogie ontving Crossley-Holland de Guardian Children's Fiction Prize.

Over Schemerwerelden

Indeling

Het boek begint met een woordenlijst waar staat uitgelegd hoe ze uitgesproken dienen te worden. Daarmee start onze reis, want worden in vreemde landen niet veelal andere talen gesproken? Daarna volgt een inhoudsopgave waarmee gelijk duidelijk wordt dat het een reis wordt waarin veel valt te ontdekken. Het boek bevat een grote verscheidenheid aan vertellingen die zijn opgedeeld in zes categorieën: mysterie en magie, avonturen en legenden, elfen en gnomen, liefden, listen en vrolijke streken en tot slot geesten. Elke categorie bevat zo'n zes tot tien verhalen die verschillen in lengte. Ruim driehonderd pagina's aan mistige, spannende en absurde avonturen staat op ons te wachten.

Schrijfstijl

Hoewel duidelijk is dat de verhalen van lang geleden zijn, is de schrijfstijl van Crossley-Holland, mede door de vertaling van Margaretha van Andel, hedendaags. Geen moeilijke woorden of wollig taalgebruik, hooguit een enkel woord dat we vandaag de dag niet zoveel meer gebruiken. Het boek is door tieners goed zelf te lezen, maar ook voor kinderen vanaf een jaar of 7-8 geschikt als het wordt voorgelezen. En is het niet bij elk sprookjesboek veel leuker als iemand de verhalen aan je vertelt?!  

Illustraties

Schemerwerelden is op meerdere plekken door Frances Castle versierd met illustraties. Natuurlijk is de cover daar een van, maar ook binnen in het boek zijn illustraties van Castles hand te vinden. Elke categorie gebundelde verhalen wordt voorafgegaan door een spread-vullende afdruk en ook het begin van elk verhaal bevat een illustratie. Alle hoofstukken, en ook sommige passages, worden afgesloten met een kleine tekening, meestal van een dier. Wanneer je de papieren omslag van het boek haalt, verschijnt daar ook nog een mooi patroon opgevuld met dieren. De omslag is weliswaar in kleur, maar alle andere prenten zijn in zwart wit. 

Kijk maar eens op Frances Castles website om een indruk te krijgen van wat je aan de binnenkant kunt verwachten.

Op reis door de verhalen

Er is wellicht geen betere manier om een land te leren kennen aan de hand van de sprookjes, mythen en sagen die het rijk is. Het geeft een heel mooi beeld van een land in vroegere tijden, hoe er werd gedacht en geleefd. Daarnaast zijn de namen van personages voor ons niet heel gebruikelijk, maar maakt dat het beeld wel completer waardoor we extra kunnen proeven van Ierland en Groot-Brittanië. 

De verhalen zijn allemaal anders van karakter. Dan weer is de hoofdrol weggelegd voor een dier, dan weer voor schimmige wezens, mooi meisjes, lelijke meisjes, koningen, ridders en draken. Zelfs een torenklok heeft de hoofdrol gekregen in een van de verhalen. Korte verhalen, langere sprookjes en zelfs een ballade. De verhalen en onderwerpen zijn erg divers. Ze gaan over alledaagse dingen, zoals verliefdheid en ziekte, over arbeid en voeding, maar dan wel over hoe dat eeuwen geleden gebruikelijk was.
Het blijft daardoor steeds weer een verrassing wat de reis door het boek zal brengen. 

Extra

Misschien wel net zo waardevol als de verhalen zelf, is de afsluiting in het boek. In een paar zinnen vertelt Crossley-Holland per verhaal wat de oorspronkelijke titel was, op welke bronnen hij zich heeft gebaseerd, maar ook wat hem of de oorspronkelijke auteur heeft doen inspireren bij het schrijven van de verhalen. Verhalen die gebaseerd zijn op bronnen uit de 20e eeuw, maar ook de 19e en zelfs uit de 18e eeuw! Zo krijgen we nog een stukje achtergronden en geschiedenis mee.

Eindoordeel

Schemerwerelden is een verzameling verhalen en neemt ons mee naar vroegere tijden en andere oorden. De verhalen zijn niet al te lang waardoor ze goed zijn voor te lezen. Het boek leent zich er perfect voor om elke dag even open te slaan, er doorheen te bladeren en telkens een ander verhaal te lezen. Sommige verhalen zijn wat spannend, maar echt eng zijn ze niet. Ze zijn vooral magisch en bijzonder. Leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen!



Reacties op: Op reis naar Ierland en Groot-Brittanië met Schemerwerelden van Kevin Crossley-Holland

Meer informatie

Gerelateerd

Over