Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prentenboekenfeestje

op 11 januari 2019 door

Als Hebban Jeugdliteratuur Club lezen wij met grote regelmaat prentenboeken. Vanaf dit jaar zullen we onze leeservaringen regelmatig bundelen waar het gaat om prentenboeken, gezien onze soms overvolle artikelenplanning. In "prentenboekenfeestje" lees je onze ervaringen rondom los van elkaar staande prentenboeken. Deze keer delen Ilja, Sanne en Annemieke hun leeservaringen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder...

Gestrikt!

Milja Praagman komt met een super interactief boek: Gestrikt!. Toetje wil graag schoenen met veters, maar van papa moet ze eerst leren veters te strikken. Toetje gaat oefenen en strikt de veters van iedereen die ze tegenkomt. En dat brengt haar wel in een hele bijzondere situatie.

Gestrikt! is een boek met veters. Veters om zelf mee te oefenen een schoen te strikken, net zoals Toetje in het boek zelf doet. De illustraties in het boek zijn leuk en kenmerkend voor de stijl van Praagman (als je daar meer over wil lezen, check dan zeker dit gastartikel. De tekst die bij de illustraties hoort, is aanvullend bij de tekeningen en bevat veel synoniemen. Met dit boek breid je naast de strikvaardigheden ook zeker de woordenschat uit.

Dit boek is leuk om je kind te leren strikken en een leuk boek om voor te lezen!

Dubbel!

Uitgeverij Lemniscaat komt met twee nieuwe kartonnen zoek- en flatboekjes: Dubbel! in de tuin en Dubbel! onder water. Beide boekjes geven informatie over de dieren die de peuters in het boek moeten gaan zoeken. Om vervolgens die dieren ook daadwerkelijk te vinden, moeten ze de flapjes openmaken. Er zit een soort memoryelement in deze zoekopdrachten. Ook krijgen de peuters zoekopdrachten die niet onder de flapjes, maar op de bladzijdes zelf te vinden zijn. Uiteraard gaan de peuters in Dubbel! onder water op zoek naar waterdieren. Het zijn echter niet de meest standaard waterdieren, zo krijgen ze een opdracht om kogelvissen en palingen te zoeken. In Dubbel! in de tuin gaan de kleine avonturiers op zoek naar insecten, slakken en wormen.

Juist doordat deze zoekboeken geen gebruik maken van de klassieke dieren, zoals de boerderij- en dierentuindieren, leren de jonge lezers meer dieren, de dierennamen en de leefomgeving kennen. De gezochte dieren worden namelijk in de omgeving getekend, waar je ze in de echte wereld ook zou kunnen vinden. Een leuk detail voor een leuk vormgegeven zoekboeken.

Fred zoekt vriend

Pépé Smit komt met een nieuw boek over Fred het (heel erg eigenwijze) Hert. In Fred zoekt vriend is Fred alleen als hij wakker wordt. Maar daar heeft hij geen zin in! En dus gaat hij naar zijn vriend konijn, maar als hij die niet kan vinden besluit hij een nieuwe vriend te maken. De slak  Piet wordt onder zijn vertrouwde plekje uitgehaald om mee te gaan op avontuur. Maar al snel blijkt dat ze niet dezelfde dingen leuk vinden, Piet vindt alles saai! En dus besluit Fred om hem terug te zetten onder een steen, waar Piet een vrouwtjesslak ontmoet. Maar tja, nu is Fred weer alleen. Of toch niet…

Een prachtig prentenboek vol kleurrijke krijttekeningen, dat jongere kinderen zeker aan zal spreken. Op een humoristische manier laat Smit zien dat niet iedereen hetzelfde is of hetzelfde leuk vindt en dat echte vriendschap heel speciaal en niet zomaar te vervangen is!

Ada Dapper, wetenschapper

Ada! Ada! Ada Marie! Ze is drie, maar praat nog niet. Ze ontdekt wel en zoekt van alles uit. Haar eerste woordje is: waarom? Daarna stelt ze alleen maar vragen. Hoe? Wat? Wanneer? Soms tot grote ergernis van papa, mama en de juf. Maar door te vragen en te ontdekken komt ze wel van alles te weten.

In Ada Dapper, wetenschapper neemt Andrea Beaty nieuwsgierige kinderen van zo'n 4 tot 6 jaar aan de hand mee. Met zinnen op rijm en gedetailleerde en kleurrijke tekeningen van David Roberts komt de wereld vol vragen helemaal tot leven. Ada haar hoofd is vol en ze wil van alles weten, maar kan daar moeilijk een rem op zetten. Dit zal voor pientere en hoogbegaafde kinderen erg herkenbaar zijn. Daarom is Ada Dapper, wetenschapper een boek dat sterk is aan te bevelen voor deze jonge doelgroep, waarvoor nog weinig materiaal over dit onderwerp beschikbaar is. Het boek heeft relatief veel tekst, maar doordat de zinnen op rijm vloeiend in elkaar overlopen en de sprekende tekeningen van Roberts zal het geen moeite kosten om de aandacht er bij te houden.

Ada Dapper, wetenschapper is een ode aan vrouwelijke wetenschappers en in het bijzonder aan Marie Curie en Ada Lovelace. Een aanrader voor ouders én leerkrachten. 

Hebben jullie deze prentenboeken al gelezen? Welke vond je het leukst? Of heb je onlangs misschien een ander prentenboek gelezen dat je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten...



Reacties op: Prentenboekenfeestje

Meer informatie

Gerelateerd