Prentenboekenfeestje
Als Hebban Jeugdliteratuur Club lezen wij met grote regelmaat prentenboeken. In "prentenboekenfeestje" lees je onze ervaringen rondom los van elkaar staande prentenboeken. Deze keer delen Sanne, Ilja en Katy hun leeservaringen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder...
Billy zoekt een schat
Billy zoekt een schat van Catharina Valckx is een nieuw avontuur van Billy de Hamster. Samen met zijn vriendje Pierke gaan ze met de schatkaart van Billy's opa opzoek naar de schat. Pierke is weliswaar een dier dat onder de grond leeft, hij vindt het behoorlijk spannend wanneer de schatkaart hen naar een donkere grot leidt. En spannend is het ook wel een beetje. In het donker komen de twee vrienden ook nog een eng monster tegen. Gelukkig zal de lezer snel zien dat niet alles is wat het lijkt en de bange Pierke gerust willen stellen.
Met veertig pagina's is dit avontuur van Billy relatief lang voor de jonge doelgroep (4-6 jaar) maar het spannende verhaal weet de aandacht goed genoeg vast te houden. Ook op de prenten, die tevens door Valckx zelf zijn gemaakt, is genoeg te beleven waardoor het verhaal blijft boeien. Woord en beeld spelen goed samen. Met een enigszins teleurgestelde zucht zal dit verhaal worden afgesloten: het is helaas uit.
Sanne - Eindoordeel: 4 sterren
Het konijn, het Donker en de koektrommel
Het konijn, het Donker en de koektrommel is het nieuwe boek van Nicola O'Byrne, bekend van Pas op! Dit boek bijt!. Konijn moet naar bed, maar hij is nog lang niet moe. Hij besluit om het donker op te sluiten, want zolang het niet donker is, hoeft hij ook niet naar bed. Hij vangt het Donker in zijn koektrommel. Maar dan komt Konijn er toch achter dat het Donker heel belangrijk is. Zou hij het Donker dan toch maar weer vrijlaten?
Uitgangspunt van dit prentenboek is voor iedere ouder heel herkenbaar. Een kind dat niet wil slapen. De oplossing van Konijn is er een die een kind zou kunnen bedenken. O'Byrne laat met dit boek aan Konijn en aan het jonge kind op simplistische wijze zien waarom het donker heel belangrijk is en waarom het belangrijk is om te gaan slapen. Een leuk verhaal, waarin dus een wijze les in verschuilt.
De tekening zijn leuk. Vrij simpel, maar heel duidelijk. Vooral de tekening vrijwel op het einde, van het Donker is prachtig. Extra leuk is dat er een tekening in zit die opengaan en waardoor het Donker echt de koektrommel uitkomt. De tekst bij de tekening is wel wat veel. Meer dan je bij de simpele tekeningen zou verwachten. Het boek is daarom meer geschikt voor kleuters in plaats voor peuters. Dit boek gaat over het donker, maar gaat eens een keer niet over angst en bang zijn voor het donker.
Ilja - Eindoordeel: 4 sterren
De wolf komt echt niet
In De wolf komt echt niet wordt Konijntje in bed gestopt, maar het kleintje is nog niet klaar om te gaan slapen en heeft erg veel vragen over de wolf. Mama probeert Konijntje ervan te overtuigen dat de wolf echt niet komt. Wolven verstoppen zich in de bergen, ze zijn weggejaagd door de jagers, wolven kunnen geen adressen lezen en zeker geen lift bedienen. En dan gaat de bel. Is dat de wolf?
Myriam Ouyessad vertelt een bijzonder leuk verhaal met zowel een familie konijnen als een ondernemende wolf in de hoofdrol. Het nieuwsgierige Konijntje heeft wel honderd vragen over de wolf en hoe zeker mama ervan is dat die niet zal komen. Mama heeft op alle vragen een antwoord, maar de ouders zijn allesbehalve voorbereid op een ongenode gast. De clou van het verhaal is onverwacht grappig en erg goed gevonden. Illustrator Ronan Badel ondersteunt de vertelling met prenten van Konijntje in bed en de avonturen van een eigenzinnige wolf. Er zit veel afwisseling in de illustraties en tot aan de laatste bladzijden is het onmogelijk te voorspellen waar dit avontuur precies naartoe gaat. Bruin- en blauwtinten overheersen in de prenten, echter zonder dat het saai wordt. Er is veel te zien en er zit humor in het verhaal. De hoeveelheid tekst is verschillend per pagina. De ene keer is het slechts één zinnetje, de andere keer een kwart van de bladzijde. Doordat tekeningen en tekst mooi bij elkaar aansluiten, stoort dat echter niet. De nieuwsgierigheid van de lezer wordt erdoor geprikkeld. Die combinatie van tekst en tekeningen maakt er een heerlijk prentenboek van.
Katy - Eindoordeel: 4 sterren
Tim op de tegels
Tjibbe Veldkamp heeft vele boeken op zijn naam staan. Je kent hem misschien van de avonturen van Agent en Boef, De coole cowboy, Kom uit die kraan en Temmer Tom. Toch schreef hij niet alleen prentenboeken, maar ook boeken voor tieners: SMS en De lovebus.
In Tim op de tegels werkt Veldkamp wederom samen met Kees de Boer die de prenten verzorgde. Tim wil graag naar buiten, zijn vader had beloofd mee te gaan, maar hij is nog druk aan het werk. Dus gaat Tim alleen. Dat vindt zijn vader prima, als Tim maar wel op de tegels blijft. Het is namelijk erg gevaarlijk als je van de tegels af gaat! En zo gaat Tim naar buiten. Hij blijft op de tegels, maar legt zo toch een hele weg af. Onderweg komt Tim onder andere stratenmakers, een vrachtwagenchauffeur en een kapitein tegen. Tegen hen allemaal zegt Tim dat hij van zijn vader vooral op de tegels moet blijven.
Doordat Tim telkens hetzelfde zegt tegen de mensen die hij tegenkomt, zorgt dit voor herkenning bij kinderen. Door herhaling van passages vullen kinderen zelf al in wat Tim zal gaan zeggen. Dit zorgt voor interactie tussen de voorlezer en de luisteraars. Daarnaast wordt de nieuwsgierigheid gewekt naar wie Tim hierna zal tegenkomen. Jonge kinderen zullen het leuk vinden de verschillende beroepen onderweg tegen te komen. Nog grappiger is de vader van Tim, die zijn eigen avontuur heeft beleefd, maar er niet zoals Tim zonder kleerscheuren vanaf komt! Echt spannend of avontuurlijk is het boek niet, maar genoeg voor een ontspannen momentje voor het slapen gaan.
Sanne - Eindoordeel: 3 sterren.