Prentenboekenfeestje
Als Hebban Jeugdliteratuur Club lezen wij met grote regelmaat prentenboeken. In "prentenboekenfeestje" lees je onze ervaringen rondom los van elkaar staande prentenboeken. Deze keer deelt Ilja haar leeservaringen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder...
Wakker blijven!
Zolang het boek niet uit is, hoef je naar bed. Goede afspraak of niet? Er is wel een maar, elke keer als je knippert, dan moeten we een bladzijde omslaan. Dus, niet knipperen!
Amy Krouse Rosenthal maakte samen met illustrator David Roberts het boek Wakker blijven! en ik ben fan! Het is een boek dat tegen je praat, opdrachten geeft en waardoor interactief voorlezen een makkie wordt. De lezer krijgt van het boek allerlei opdrachten om wakker te blijven en daardoor krijgt het bedtijdritueel een iets andere insteek, verwacht ik. De cover van dit boek is al net iets anders dan het normale boek. De ogen van het uiltje op de kaft zijn open, danwel dicht, afhankelijk van de stand waarin je het boek houdt. Ik vind dit een leuk detail dat het boek echt helemaal afmaakt. Het prentenboek is vrij groot en vierkant, dus ook de afmetingen doen het net iets anders dan het gemiddelde boek. Ik vind deze details het boek echt afmaken. Ik weet zeker dat veel kinderen dit boek willen lezen voor het slapengaan, juist omdat het niet iets anders is dan anders! Het boek is overigens door Bette Westera vertaald.
Jij geeft me vleugels
Soms lijkt de wereld ineens ontzettend groot.
Zoveel groter dan jij.
Wat voel je je klein.
Klein en alleen.
Alleen op die grote wereld.
Maar dan word je verrast...
en geeft iemand je vleugels.
Pimm van Hest en Connie Snoek maakten samen dit poëtische prentenboek. Ik was helemaal weg van het boek Ik geef je mijn hart dan Van Hest samen met Sassafras de Bruyn maakte, ook daarin vond ik de poëtische tekst enorm aansprekend, dus dit boek sprak mij ook wel aan. De tekst in het prentenboek vind ik echt prachtig, het zet je zeker tot nadenken. Of kinderen dezelfde boodschap eruit zullen halen, daar heb ik zo mijn twijfels over. De tekeningen van Snoek spraken mij op het eerste gezicht niet echt aan, maar naarmate ik ze beter en vaker bekeek, kon ik de schoonheid er wel in waarderen. De prenten ondersteunen de tekst en ik denk dat deze samenwerking tussen beeld en woord de poëtische inslag voor jongere kinderen begrijpelijker maakt. Ik vind de keuze voor de vogelverschrikker, die in de prenten de hoofdrol heeft, interessant en origineel. Emoties zijn bij de vogelverschrikker wel zichtbaar, maar niet zo tastbaar wanneer ze bij een mens waren getekend. Ook heb ik, op de tovenaar van Oz na, nog nooit een vogelverschrikker in een boek gezien. Dit boek blijft mooier worden, naarmate je er langer naar kijkt en met deze tweede positieve ervaring, ga ik de bieb eens rondstruinen op zoek naar meer werk van Pimm van Hest.
In Afrika
Ga je mee op Safari? In Afrika kun je leeuwen, giraffen en olifanten tegen komen!
In Afrika is een kartonboekje gemaakt door de Zweede illustrator en grafisch vormgever Ingela P. Arrhenius. Ze maakt leuke kartonboekjes die zeer geschikt zijn voor de handjes van kleine lezers. Dit boek kan aan die collectie worden toegevoegd. In Afrika bestaat uit kartonnen bladzijdes die in de vorm van de afgebeelde dieren zijn. Elke bladzijde heeft daardoor een unieke vorm. Er wordt daarnaast gespeeld met de grote van de pagina's en daarmee dus ook de dieren. Hierdoor zie je al welk dier er op de volgende pagina te zien is. Dit is ontzettend leuk gedaan. Wat ik ook leuk vindt, is dat er alsnog een verassingseffect in dit boek zit. Op de achterkant van de pagina staat een dier dat je niet kunt zien en waardoor je alsnog door blijft bladeren. Het boekje is enorm goed vormgegeven en is daarom al een echte eyecatcher voor de babykamer!
Heb jij deze week een prentenboek gelezen en wil je jouw ervaringen daarover delen? Je bent van harte uitgenodigd op dit prentenboekenfeestje!