Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prentenboekenfeestje

op 29 augustus 2019 door

In ons prentenboekenfeestje delen wij onze liefde voor prentenboeken. Iedere keer is het weer een feestje om prentenboeken lezen en dus delen we die op zich zelf staande prentenboeken graag met jullie. Lees snel verder om te kijken welke prentenboeken deze keer in de spotlight staan.

Door Ilja & Annemieke

Ik ben een tijger 

Liefhebbers van prentenboeken die de Hebban Jeugdliteratuurclub volgen hebben zeker al eens gehoord van Karl Newson. Hij schreef onder andere Beer of geen Beer en Voor alle sterren in de nacht. Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van zijn prentenboek Ik ben een tijger. Een komisch prentenboek ideaal om voor te lezen aan peuters en kleuters.

De kaft heeft al gelijk een enorme aantrekkingskracht, door de eigenwijze uitstraling van de muis en de kleurrijke tijgerstaart. Want tja die muis toch, hij is er van overtuigd dat hij een tijger is. En dan komt hij een echte tijger tegen. Als dat maar goed komt! Een verhaal dat past in de strekkig van Beer of geen beer, Steve, de schrik van de zee en De Gruffalo.

De relatief simpele en tegelijkertijd prachtige kleurrijke illustraties zijn van Ross Collins. Een illustrator bekend van Papa is geweldig! en Kaasmerries. Zin illustraties zijn een geweldige aanvulling en maken het verhaal helemaal af. Dit maakt het boek extra interessant en leuk om in de klas mee aan de slag te gaan. Nieuwsgierig? Neem een voorproefje op de site van Uitgeverij Lemniscaat.

Blij

Yasmeen Ismail maakt haar debuut in Nederland met het door Jesse Goossens vertaalde Blij. Een prentenboek over een vrolijke jonge kat die met zijn bol wol vrolijk door het huis stuitert. In zijn speelsheid ziet hij geen gevaar! Maar dan... Bang boing, Ding doing, Klets Klop, Klapperdeklap, valt de kat van de trap. En dat doet pijn! Maar gelukkig is mama daar om hem te troosten. Een prentenboek met simpel oogende illustraties van de hand van Jenni Desmond. Een illustrator die ondere andere bekend is vanwege haar realistische uitziende dierentekeningen. Iets waar ze ook bij Blij in geslaagd is met eenvoudige maar mooie aquarel tekeningen. 

Het verhaal is geschikt voor met name peuters door de korte teksten, het relatief korte verhaal en de illustraties. Het gaat over het thema emoties (meer specifiek blij versus verdrietig), maar ook thema's zoals pijn en troosten komen aan bod. Want of de kleine kat nou blij of verdrietig is, zijn moeder is er altijd voor hem.

Draken zijn niet te koop

Eise krijgt nieuwe buren. Zijn buurjongetje heeft een eigen dierentuin, maar Eise mag ze niet zien. Eise bedenkt een plan om zijn verwende buurjongetje betaald te zetten. Want zijn buurjongetje wil alles bezitten, ook als dat niet te koop is...

Draken zijn niet te koop is een boek met een les over hebberigheid. Tjibbe Veldkamp weet dat op een humoristische wijze te vertellen. Het boek bevat humor en is daardoor een heerlijk boek om voor te lezen. De prenten zijn relatief simpel, de dieren bevatten niet heel veel details, maar duidelijk. De dieren zijn goed te herkennen en daardoor al geschikt voor lezers van 4 jaar. Dit boek gaat zeker mee de kleuterklas in, want het is een leuk verhaal, waarmee ook nog eens een goede boodschap wordt verteld.

Heb jij een van deze prentenboeken al gelezen? Welke is je favoriet? Of is er een ander die we echt niet mogen missen? Laat het ons weten.



Reacties op: Prentenboekenfeestje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is de zeer succesvolle schrijver van prentenboeken en kinderboek...