Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prentenboekenseries

op 30 juli 2018 door

Aan welke boeken denk jij bij prentenboekenseries? Grote kans dat je Kikker, Muis of de Kleine IJsbeer opnoemt. Dit zijn namelijk populaire en bekende prentenboekenseries. Elk deel is echter afzonderlijk van elkaar te lezen. Het drieluik van Mac Barnett en Jon Klassen vormt daarop een grote uitzondering.

Door Ilja.

Het duo Barnett & Klassen

Mac Barnett is kinderboekenauteur en Jon Klassen is illustrator. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een aantal prentenboeken, zoals De wolf, de eend en de muis. Nieuwsgierig geworden? Katy schreef hier eerder een recensie over.

Drieluik 

Barnett en Klassen werken aan een drieluik over vormen. Deze kartonnen prentenboeken zijn geschikt voor vierjarigen. In elk prentenboek staat een vorm centraal en maken we tijdens het verhaal kennis met de vorm die in het volgende prentenboek de show gaat stelen. De vormen zijn uiteraard goed te herkennen. De prenten zijn heel eenvoudig. Ze bestaan bovendien uit weinig kleuren. Klassen gebruikt met name wit en donkere, zwarttinten om zijn prenten vorm te geven. Ondanks het geringe kleurenpalet weet hij diepte en details in de tekeningen te brengen. Tijdens het (voor)lezen kun je daar alleen al genoeg tijd aan besteden. Dit prentenboek bevat weinig tekst. Vaak staat er een enkel zinnetje bij de prent. Hierdoor geeft het boek voldoende ruimte om de eigen fantasie los te laten op het verhaal. De tekst die er staat, geeft voldoende lijn aan het verhaal en geeft houvast tijdens het fantaseren. De Nederlandse vertaling is gedaan door J.H. Gever.

Driehoek

Het eerste boek Driehoek gaat uiteraard over Driehoek. Driehoek woont in het gebied waar driehoeken voorkomen. Hij wil echter een gemeen grapje uithalen met zijn vriend Vierkant. Daarvoor moet hij langs allerlei naamloze vormen. Driehoek weet waar Vierkant bang voor is en plaagt hem daarmee. Maar... wie een gemeen grapje uithaalt, die kan iets terugverwachten.

Vierkant

Het tweede deel Vierkant heeft als hoofdpersonage Vierkant. Vierkant is altijd hard aan het werk. Op een dag komt vriendje Cirkel langs. Cirkel wil graag een beeld van zichzelf. Vierkant maakt echter alleen maar vierkante beelden. Hoe kan hij nog een perfect beeld van Cirkel maken? Vierkant gaat hard aan het werk, zal het hem lukken?

Cirkel

In het derde deel Cirkel zal Cirkel dus een avontuur meemaken, maar daar moeten we dus nog even op wachten...

Lees jij veel prentenboekenseries? En welke is dan jouw favoriet? Ken jij dit vormendrieluik al en wat vind je ervan?



Reacties op: Prentenboekenseries

Meer informatie

Gerelateerd

Over