Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie - Kalle en Saar in de jungle

op 15 december 2018 door

Kalle en Saar vervelen zich. Ze bedenken een plan en ondernemen actie. Voor het grote avontuur hebben ze allerlei dingen nodig, zoals een rugzak, pakjes sap en een deken. Ze trekken naar buiten en trekken de tuin…euh jungle in.

Door Katy

In dit prentenboek van Jenny Westin Verona en Jesús Verona draait alles rond de geweldige fantasie van de twee hoofdpersonen. Eerst klimmen ze in de appelboom, waarna er een wolf opdaagt die spontaan in een krokodil verandert en dan trekken ze het oerwoud in. De kinderen bouwen een kamp, hebben tonnen plezier en dan raken ze elkaar even kwijt.

Wat het verhaal boeiend maakt is de manier waarop de belevingswereld van de kinderen wordt voorgesteld. De hele wereld in één grote speeltuin en met wat fantasie is alles mogelijk. De overgang van de tuin naar de jungle gaat heel natuurlijk en er zit een klein spanningselement in wanneer Kalle en Saar elkaar even uit het oog verliezen. Het blijft een verhaal voor de allerkleinsten, dus er wordt niet te lang ingegaan op de verdwijning van Saar en het wordt al snel met wat humor weer opgelost. De kinderen in dit boek hebben zin voor avontuur en vinden het heerlijk om met takken en bladeren te spelen, een beetje regen deert ze niet en ze worden lekker vies. Geweldig, toch?

De tekst staat steeds onderaan de pagina, meestal in een daarvoor voorziene witruimte. Voor het leescomfort had die iets groter gedrukt mogen zijn, maar door het gebruik van voldoende witregels wordt dat enigszins gecompenseerd.

7147819327c58b348a5b47463418fd3f.png

De plot heeft meer om het lijf dan alleen de tekst. Op de tekeningen ziet de lezer (4+) een aantal extra zaken gebeuren. De prenten zijn enorm en beslaan de hele spread. Ze zijn erg gedetailleerd en er valt reuzeveel in te ontdekken. Dat zorgt ervoor dat je minutenlang kan spenderen aan het bekijken van de tekeningen en steeds weer nieuwe, vaak grappige dingen ziet. Ze zijn wel druk, maar door het mooie spel tussen tekst en prenten overweldigen ze niet. Door de setting is, behalve op de eerste bladzijden, groen de overheersende kleur, maar de vele kleurrijke andere elementen die erin verwerkt zijn, geven de tekeningen de nodige kracht.

Kalle en Saar in de jungle is een duidelijk met zorg uitgewerkt prentenboek dat smeekt om gelezen te worden. Er valt een hele wereld te ontdekken op het grasveldje achter het huis. Kalle en Saar zijn innemende kinderen die het volstrekt normaal vinden dat er zoiets als een wolfodil bestaat. Ze zijn beste vrienden, maar doen soms ook even knorrig tegen elkaar als er iets mis is gegaan. Het geheel is ontzettend prettig om te lezen en te bekijken.


Eindoordeel: 5 sterren



Reacties op: Recensie - Kalle en Saar in de jungle

Meer informatie

Gerelateerd

Over