Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Reis rond de wereld in dertig wereldwonderen

op 29 januari 2019 door

c12768301d1aab978907382449f9e01d.jpgIn de wereld valt zoveel te ontdekken. Op elk continent zijn er onbeschrijflijke bouwwerken en natuurwonderen te bezoeken. Het is haast onmogelijk om een lijstje op te stellen van dingen die iemand absoluut moet zien. De atlas van wereldwonderen helpt echter een handje.

In het boek trekken kinderen (8+) samen met auteur Ben Handicott en illustratrice Lucy Letherland de wijde wereld in. De Chinese muur wordt verkend, de Burj Khalifa wordt bedwongen, de Ngorongoro-krater roept kreten van verbazing op, Machu Picchu blijkt adembenemend en in Death Valley moet het hoofd koel worden gehouden. In totaal komen er wel dertig wereldwonderen aan bod.

De atlas is opgedeeld per continent en elk hoofdstuk begint met een kaart waarop de wonderen terug te vinden zijn, samen met een aantal andere bezienswaardigheden. De kaarten zijn fijn geïllustreerd en de verschillende bestemmingen zijn herkenbaar. De tekst beschrijft telkens een mogelijke reisroute en maakt de lezer warm voor het gebied. Daarna komen enkele toppers uit de regio voorbij. De tekeningen geven een panoramisch beeld van de omgeving. Naast de toeristische attractie staan er mensen, dieren en voertuigen op afgebeeld. Het is een gedetailleerde, moderne weergave met oog voor het hedendaagse landschap. Doorheen de prenten zijn wetenswaardigheden terug te vinden over het wereldwonder. Ze zijn leuk om te lezen, maar vallen door de fijne druk en de donkere tinten van de afbeeldingen niet altijd even hard op. Soms is het zoeken geblazen en wie door de atlas bladert komt hier en daar vast een weetje tegen dat hij eerder over het hoofd had gezien. De bestemming wordt ook telkens op een klein kaartje aangeduid en vaak wordt er een bijzonderheid uit het landschap of het gebouw uitvergroot en voorzien van toelichting.

3ea5a18492bbc37d98c1ceb68a2ff746.jpgWaar het schoentje bij deze uitgave een beetje wringt, is de tekst. Die richt zich weliswaar naar de lezer en neemt hem mee het terrein op. De informatie wordt beknopt genoeg weergegeven om te blijven boeien en neemt de aandacht niet te lang weg van het kijkplezier. Helaas had een redacteur beter een tweede blik geworpen op dit onderdeel. In de beperkte tekst komen heel wat zinnen voor waarin de zinsbouw niet goed loopt door bijvoorbeeld extra woorden die er helemaal niet moeten staan. In het stukje over Afrika wordt over de stad Petra gesproken. Foutje, want die kwam uiteraard al eerder voorbij in het hoofdstuk Azië en het Midden-Oosten.

0758e8803a8b29757aba89fa1423b180.jpgPrettig is de inhoudsopgave vooraan in de atlas, zo is elk wereldwonder snel terug te vinden. Bovendien is er achteraan in het boek een index opgenomen met trefwoorden, waar iets dat in het boek de aandacht heeft getrokken gemakkelijk kan worden opgezocht. Het concept richt zich duidelijk op kinderen. Dat is te zien aan het feit dat er voor illustraties is gekozen in plaats van foto’s en dat er in die illustraties grappige details zijn verwerkt. Zoek maar eens naar een lama die het paragliden ontdekt heeft of naar een kaaiman met een visnetje.

De atlas van wereldwonderen is een vooral fijn kijkboek. Het is een tip voor kinderen met een brede interesse in de wereld. De tekeningen en de informatie weten te boeien en wie zin heeft kan nog aan de slag met een pagina met zoekopdrachten.  

Eindoordeel: 3 sterren



Reacties op: Reis rond de wereld in dertig wereldwonderen

Meer informatie

Gerelateerd