Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Rembrandt uitgelicht!

op 14 april 2019 door

Op 4 oktober 2019 is het precies 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Verschillende musea zetten daarom leven en werk van de schilder in de kijker. Zowel het Rijksmuseum als het Mauritshuis publiceerden een prentenboek om deze kunstenaar te eren en aan de jeugd voor te stellen.

- door Joke -

Het grote Rembrandt voorleesboek

Het Rijksmuseum werkte samen met uitgeverij Rubinstein en zeven kinderboekenschrijvers aan dit prachtig vormgegeven boek. Op de cover een illustratie van Charlotte Dematons waarop figuren uit de schilderijen het museum en de schilderijen uit het boek bezoeken. Het is een plezier om zowel voor als na het lezen details te zoeken op deze kaft.

Bij 24 schilderijen, etsen of tekeningen van Rembrandt, die zich in het Rijksmuseum bevinden, verzonnen de auteurs een verhaal. Deze schrijvers zijn Bibi Dumon Tak, Thijs Goverde, Sjoerd en Margje Kuyper, Joke van Leeuwen, Koos Meinderts en Jan Paul Schutten. Dat resulteert in heel diverse verhalen van grappig tot ontroerend. Elk verhaal beslaat een dubbele pagina met ook het betreffende kunstwerk erop afgebeeld. Deze afbeeldingen komen prima tot hun recht door de keuze voor een groot formaat boek. Het ziet er allemaal heel aantrekkelijk uit.

Niet alle verhalen zijn even geschikt om voor te lezen aan kinderen, zeker niet aan heel jonge kinderen. Als voorlezer lees je het verhaal best zelf eerst door om te bepalen of het geschikt is voor jouw doelgroep. Anderzijds zullen ook volwassenen van dit boek kunnen genieten. In de verhalen zitten ook verwijzingen naar het leven van Rembrandt en er wordt toelichting gegeven over zijn kunstwerken. Dit is niet alleen leerzaam, het maakt ook nieuwsgierig naar meer. Ideaal dus om kinderen met kunst in contact te brengen. Een bezoekje aan het museum zal zeker niet zo saai meer lijken. Zelf heb ik alvast zin gekregen om verschillende musea met werken van Rembrandt te bezoeken.

Omdat de verhalen zo divers zijn, heb ik er een eigen ‘tentoonstelling’ van gemaakt. Per verhaal maakte ik een foto van een detail van het kunstwerk dat erbij hoort. Daarop kunnen jullie telkens schrijver en titel terugvinden alsook een quote uit het verhaal. Maak kennis met het boek op deze rondleiding door de verhalen.

3a5d5c423f8f8dd10f326d192aea3992.jpg

1027732e272d954026450523d619633b.jpg

bfc71e8560e4cc07e3809bb7cbe8dac5.jpg

f3a1a90cf16cdb54f0ae699781937e4f.jpg

fc0b41623be2c0483a315f19aaf8a217.jpg

 

a1cf30651e015090e56da2f971977d7e.jpg

Maurits Muis en Rembrandt – de meester en zijn muis

Dit prentenboek van de hand van Ingrid en Dieter Schubert is een samenwerking tussen uitgeverij Leopold en Het Mauritshuis. Het is het tweede boek over Maurits Muis. In 2014 konden we kennis maken met Maurits in Maurits Muis. Hij woont in het Mauritshuis en komt elke avond uit zijn holletje tevoorschijn. In het eerste boek probeert hij samen met zijn vrienden Het meisje met de parel te redden. Nu, in Maurits Muis en Rembrandt, reist hij terug in de tijd waar hij kennismaakt met de jonge Rembrandt. Zo ontdekken Muis en lezers / luisteraars meer over het leven van Rembrandt. Natuurlijk zien we veel afbeeldingen van de schilderijen die ook in het museum hangen.

De illustraties zijn in de herkenbare stijl van het echtpaar Schubert. Toch ademen ze ook de sfeer van de schilderijen van Rembrandt. Op de tekeningen valt veel te ontdekken. Het loont zeker de moeite om het verhaal niet alleen voor een museumbezoek te vertellen, maar ook om het nadien te herlezen en samen op zoek te gaan naar details uit de schilderijen. Dubbel plezier dus.

De auteurs vertellen het verhaal met de nodige humor en geven veel informatie. Dat informatieve en de illustraties vormen de sterkte van het prentenboek, niet zozeer het verhaal op zich. Ook hier nodig ik jullie uit voor een korte rondleiding door het boek.

3e49186c510fe51212bc58af08747cf1.jpeg

Dit jaar meer lezen over Rembrandt?

Deze jeugdboeken verschenen ook dit jaar:

Nijntje x Rembrandt samenwerking Mercis Publishing en Rijksmuseum – een vergelijking van het werk van Dick Bruna met dat van Rembrandt voor peuters en kleuters

Blockbusters, De ondergrondse RembrandtManon Berns Deel 5 uit de serie over een vriendengroepje dat mysteries oplost. Telkens staat een bekend kunstenaar centraal.

In rep en roer voor RembrandtElly Linger

Ook zin gekregen om Rembrandt beter te leren kennen? Welk boek lezen jouw kinderen?



Reacties op: Rembrandt uitgelicht!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak (1964) is een gelauwerde kinderboekenschrijfster. Ook schrijft ze...

Thijs Goverde

Thijs Goverde

Thijs Goverde (1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en cabaretier. Hij...

Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper is een Nederlands auteur. Op zijn 22ste stopte hij met zijn studie...

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (1952) schrijft proza en poëzie, is illustrator en performer. H...

Koos Meinderts

Koos Meinderts

Koos Meinderts is een Nederlandse schrijver die in 1983 debuteerde met het kinde...