De destraseuze gevolgen van de Kristallnacht. Wat betekende dit voor de Duitse Joden?
De Tweede Wereldoorlog is een geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Er worden nog steeds boeken geschreven over deze verschrikkelijke periode, of boeken worden heruitgegeven. Scherven in de nacht is dit najaar opnieuw uitgebracht door uitgeverij Leopold. Het vertelt het verhaal over de kristallnacht en de verstrekte gevolgen voor de Joden.
Geschreven door Antoinette
De Kristallnacht
Duitsland, 9 november 1938. De Joden in Duitsland merken dat er wat staat te gebeuren, het is onrustig. Midden in de nacht worden bij duizenden winkels de ruiten ingegooid. Het zijn allemaal Joodse ondernemers. Het begin van de oorlog is voelbaar. Veel Duitse Joden besluiten om Duitsland te verlaten en naar Nederland te vluchten. De kristallnacht is niet bij iedereen even bekend. In scherven in de nacht vertelt Martine Letterie wat de gevolgen waren van deze harde actie door de Duitsers voor de Joodse bevolking.
Het verhaal
Jacob woont samen met zijn ouders en zusje bij hun goedlopende winkel. Wanneer de kristallnacht heeft plaatsgevonden, ziet Jacob op straat de verschrikkelijke gevolgen. Overal ligt glas van de ingeslagen ruiten. Ze besluiten te vluchten, net als veel andere joden, naar Nederland. Eenmaal aangekomen bij de grens, blijkt dat iedereen gecontroleerd wordt. Heb je geen legitieme reden, dan wordt je direct teruggestuurd. Jacobs familie komt Nederland niet binnen en hij besluit te vluchten, samen met David die hij op het station heeft ontmoet. Ze komen uiteindelijk aan in Nederland, maar daar vinden ze niet hun geluk. Ze komen na een aantal omzwervingen terecht in Westerbork. Zijn ouders proberen te vluchten naar Amerika. Jacob moet overleven in de barakken en dagelijks werken op het kamp of voor de militairen.
Mieke verhuist met haar ouders en broertjes naar het Noorden van Nederland. Vader heeft ander werk, bij kamp Westerbork. Ze hebben een mooi huis, maar de omgeving is een en al zand. Ze ontmoet Jacob en David als zij moeten helpen met de verhuizing en het opknappen van de tuin bij Miekes ouderlijk huis. Mieke gaat naar school en heeft luxe. Ze ziet van dichtbij de grote verschillen met de Joodse kinderen.
Jacob en Mieke, beiden kinderen met gelijke rechten. Alleen besliste het lot anders.
Martine Letterie
Na haar studie Nederlands gaf Martine 12,5 jaar les op verschillende middelbare scholen. Naast haar docentschap, schreef ze mee aan schoolboeken. In 1996 kwam haar eerste boek uit en een jaar later stopte ze met lesgeven en stortte ze zich op het schrijven.Hiervoor was ze twee jaar lid van de Griffeljury. Haar kinderboeken kennen hoofdzakelijk waargebeurde gebeurtenissen vanuit de geschiedenis. In 2015 bracht ze haar eerste boek voor volwassenen uit, De genen van mijn vader. Het vertelt de geschiedenis van haar eigen familie.
Ze mocht in 2016 haar eerste prijs in ontvangst nemen. Martine won de Zilveren Griffel voor het kinderboek Kinderen met een ster. Een bekroning op haar werk.
Naast haar standalones heeft ze een serie geschreven met Berend van hackfort in de hoofdrol. Op basis van deze boeken is er in Vorden, de woonplaats van Martine, een fietsroute voor kinderen, gebaseerd op deze serie.
In 2006 bracht martine Scherven in de nacht voor het eerst uit. Afgelopen najaar kreeg de cover een andere uitstraling en werd het opnieuw uitgebracht. Een geschiedenis om nooit te vergeten!
Ik geef het boek 4 sterren.